Vacaturesweb, een vieze parasiet

Logotype VacatureswebWe hebben er een vacature-aggregator bij, en nog wel eentje van eigen bodem: Vacaturesweb. Dat is helemaal niets om trots op te zijn; want Vacaturesweb is niet zomaar een vacatureparasiet, het is een vieze parasiet.

Want een ‘fatsoenlijke’ vacature-aggregator (denk Indeed, SimplyHired) beperkt zich tot het bieden van zoekfunctionaliteit en het tonen van een zoekresultaat met beperkte informatie van de gevonden vacatures. Als ik vervolgens op een vacature klik ga ik naar de site waar de vacature door de vacature-aggregator is gevonden. Maar zo gaat Vacaturesweb niet te werk; de site gaat namelijk voor ‘de tweede klik’.

Homepage
Dit is de homepage van Vacaturesweb:

image

Onschuldig genoeg, zou je zeggen. Waarbij Vacaturesweb zich als de grote vriend van werkzoekers opwerpt:

De vacatures op deze website zijn vacatures van de bedrijven en instellingen zelf; in de meeste gevallen wordt je voor meer informatie doorgestuurd naar de website en/of vacaturepagina waar het origineel te vinden is. Je vind hier dus de vacatures zoals die op 2500+ individuele website te vinden zijn.Vacaturesweb.nl heeft deze vacatures netjes voor je verzameld en gestructureerd zodat jij makkelijk leuke vacatures kan vinden.

Helaas vergeet Vacaturesweb er bij te vertellen dat ze helemaal niet zo netjes is omdat je als werkzoeker een vermijdbare extra klik krijgt voorgeschoteld bij elke vacature die je wil bekijken. Dat ontdek je pas als je op zoek gaat naar vacatures. Waarbij allereerst de pagina met het zoekresultaat wordt getoond:

image

Bepaald geen optimaal ingerichte zoekpagina, maar daar gaat het in dit geval niet om om.  Ik verwacht dat als ik op de functietitel van een vacature klik dat ik ‘netjes’ naar de site ga waar de vacature door Vacaturesweb is gevonden. Maar niets is minder waar.

Want als ik op de functietitel Java Web Ontwikkelaar klik, krijg ik dit te zien:

image

Inderdaad, Vacaturesweb laat de volledige vacaturestekst op de eigen site zien in plaats van de bezoeker naar de vacaturepagina op de oorspronkelijke site te sturen. En dat mag helemaal niet. Vacaturesweb is helemaal niet netjes, Vacaturesweb is vies! En Vacaturesweb is hiermee in overtreding.

Vacaturesweb lijkt zich dat ook heel goed te beseffen. Want op de site is helemaal geen informatie van Vacaturesweb te vinden. Sterker nog, Vacaturesweb verbergt zich achter onderstaande tekst:

image

Opvallend dat Vacaturesweb wel wil weten wie de bezoeker is maar zelf helemaal niets verteld over wie zij zelf zijn. En hoewel ze ongevraagd vacatures van andere sites spidert acht Vacaturesweb het gepast om te stellen dat zij bepaalt of een zinvolle samenwerking van toepassing is. Wat een gotspe!

Conclusie
Vacaturesweb is een vieze vacature-aggregator. Ze toont de volledige vacaturetekst van gespiderde vacatures (wat niet mag) en confronteert bezoekers daardoor met een vermijdbare tweede klik, wat niet alleen onfatsoenlijk is maar werkzoekers ook nog eens met extra werk opzadelt.

Achtergrond
Vacaturesweb is een handelsnaam van Refresh-IT BV, waar nog een eindeloze serie andere handelsnamen onder hangen (Verhuurweb, Vindenweb, Zoekenweb, 123verhuur, 123student, MediCareJobs, HorecaWanted, Interimbank, Antiekzaken, Kunstkopen, Webstarters, Stagesweb, ResultBoard, HRMboard, SEOboard, CMSboard, WaterSportNet).

Enig aandeelhouder en bestuurder is JBeheer BV waar op zijn beurt Joost Boogaard enig aandeelhouder en bestuurder is. En dit is wat Boogaard op zijn LinkedIn profiel over de activiteiten van Refresh-It zegt:

Ik zoek met mijn klanten en partners naar een win-win modus waarbij we op resultaatgerichte en transparante wijze samenwerken aan een constructieve relatie. Dit resulteert in goede gesprekken, opdrachten en referenties.

Is het ongevraagd spideren van vacatures om deze vervolgens onrechtmatig volledig te tonen soms een win-win modus? Kan ik in lijn met de methodes van Vacaturesweb even een ongevraagde referentie op zijn LinkedIn profiel plaatsen? Lijkt me wel gepast.

Geef een reactie

5 Comments