Bruno Bruins blundert er vrolijk op los

Bruno BruinsBruno Bruins (bestuursvoorzitter UWV) schrijft met enige regelmaat artikeltjes; onder meer als columnist voor De Telegraaf. Dit zijn meestal vriendelijk kabbelende PR-verhaaltjes waarin een particulier succesje als een groen waas over het functioneren van het hele UWV heen wordt getrokken. Maar gisteren is een serieuzer verhaal van zijn hand verschenen op de site van Binnenlands Bestuur onder de titel Solliciteren verplicht. Hierin verdedigt Bruins de sollicitatieplicht voor werkloze werkzoekenden met een uitkering.

Zijn argument is steekhoudend; tegenover het recht op een (WW-)uitkering staat een plicht om de duur van die uitkering zo kort mogelijk te laten zijn. En die verplichting houdt in dat je je inspant om een baan te vinden door ten minste één keer per week te solliciteren. Echter, het demoraliserende effect voor werkzoekenden die zich aldus een slag in de rondte solliciteren maar uitsluitend afwijzingen ontvangen, doet Bruins als volgt af:

Natuurlijk is het frustrerend als je als werkzoekende keer op keer nul op het rekest krijgt. Mij lijkt het echter minstens zo frustrerend voor een werkzoekende om van UWV het bericht te ontvangen dat hij als weinig kansrijk wordt bestempeld en dat hij het wat rustiger aan kan doen in de zoektocht naar werk. Ik zou er al snel het gevoel aan over houden afgeschreven te zijn.

Interessant; een persoonlijke motivatie van Bruins als argument voor werkzoekende Nederlanders om te blijven solliciteren? Zou Bruins ooit maandenlang afwijzigingen op zijn sollicitaties hebben ontvangen en daadwerkelijk hebben ervaren wat dat met je doet? Wat voor gevoel dat geeft? Soms is het beter je eigen mening voor je te houden…

Bruins heeft ook nog een nauwelijks verhulde belediging voor al die solliciterende werkzoekenden in petto. De bestuursvoorzitter zegt namelijk dit:

De situatie op de arbeidsmarkt is in mijn ogen ook iets minder somber dan wordt voorgespiegeld. Ondanks de economische crises zijn er wel degelijk mogelijkheden voor werkzoekenden in Nederland. Het eerste kwartaal 2013 telde het CBS nog 97.000 vacatures en je moet concluderen dat veel van onze mede EU-burgers juist kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt zien en deze grijpen.

Oftewel, als veel buitenlanders bij ons banen kunnen vinden, waarom kunnen werkzoekende Nederlanders met een uitkering dat dan niet? Way to go Bruins!

En dan nog dit pareltje:

Aan onze klanten die een uitkering ontvangen mag, nee moet, gevraagd worden om zich in te zetten deze kansen te grijpen.

Stop in godsnaam met het gebruik van de term klanten. Niemand, maar dan ook werkelijk niemand, zal zich een klant van het UWV voelen. Een klant heeft keuzevrijheid en kan bij een als onvoldoende ervaren dienstverlening naar een andere leverancier overstappen. Niet in het geval van het UWV; dat is een gevalletje van verplichte winkelnering. In verband met de regelmatig buitengewoon magere dienstverlening van het UWV is het in dit verband ook passender om van lijfeigenen te spreken. Een aanzienlijk passender kwalificatie dan die van klanten.

En dan nog even een laatste observatie. Is Bruins bereid om de kosten voor werkgevers die als gevolg van deze sollicitatieplicht moeten worden gemaakt, te vergoeden? Met een groeiende werkloosheid stijgt het aantal sollicitaties als gevolg van de sollicitatieplicht explosief. Simpel gezegd; tijdens een recessie jaagt de overheid het bedrijfsleven op extra kosten. En dat terwijl het bedrijfsleven de broekriem al extra strak heeft aangetrokken. Slim!

Geef een reactie

11 Comments
 • Chokey
  says:

  Ja Martijn je bent inderdaad een grote Lul, het is inderdaad zo dat Bruno ellenlang over zijn studie heeft gedaan en vrij snel op het pluche
  terechtkwam tegen een zeer riante vergoeding, ben ZESTIG en deze man komt mij vertellen dat er kansen zijn op de arbeidsmarkt en stuurt mij naar een cursus “succesvol solliciteren” wat heel veel geld kost , ben nu 3 jaar verder en geen enkel zicht op een baan zoals al die lotgenoten die bij  mij op de cursus waren, gezien mijn leeftijd is de kans op een baan NIHIL.  
  En jij neemt het op voor deze net niet gesjeesde student ? die handig gebruikt maakt van zijn Oldboys network om hierna zich te verzekeren van van de volgende goedbetaalde baan!Tja , hij hoeft niet te leven van een uitkering van € 906,00 per maand.
  Jij en BB horen inderdaad niet in deze maatschappij thuis , gelukkig volgend jaar verkiezingen en zoals ik het nu zie wordt dit een ommekeer, geen plaats meer voor vooringenomen lui zoals jullie !

 • dennis
  says:

  Jeetje Martijn wat ben jij een LUL, opnemen voor een man die ellenlang over zijn studie heeft gedaan en dan 60 jarigen gaat vertellen dat er kansen zijn op de arbeidsmarkt, geen plaats voor jou in deze maatschappij!
   
   

 • Martijn
  says:

  Beste Marc,
  Ja BB gebruikt wellicht niet de meest opbeurende teksten. Terwijl jij bloggend op je zolderkamertje zit, is het treurig gesteld in de arbeidsmarkt. Hij heeft daarnaast ook een punt.
  Ja er zijn heel veel kandidaten, of zoals Bruno ze noemt klanten, die gedemotiveerd raken. Er zijn ook talloze die zich niet 100% inzetten, om een baan te vinden. Ik ken Bruno en zal het in deze voor hem opnemen. Deze man heeft Soul, niet alleen ten aanzien van zijn muzieksmaak, maar ook omdat hij zich elke dag 100% inzet voor de werkzoekende Nederlanders.
  Er zijn een aantal zaken die jij in deze volledig over het hoofd ziet. Wat veel mensen vergeten is dat het UWV, continu moet laveren tussen de arbeidsmarkt, werkgevers en de politiek. Ik mag bijna dagelijks kijken in de keuken van deze organisatie en zou hier een vlammend betoog kunnen houden voor het UWV. En de prachtige projecten die zij wel realiseren. 
  En dat van die extra kosten, wat een gelul, de helft van de recruiters kan nog geen eens een sollicitatie brief lezen, laat staan een afwijzingsbrief schrijven en de andere helft gebruikt geautomatiseerde systemen om kandidaten traffic door 1 klik weg te flikkeren. Dat weet jij en dat weet ik.
  Nu mag ik van jou niet meer schrijven voor Recruitmentmatters. Ik heb mij ook al een jaar ingehouden om niet te reageren op jouw blogs. Maar kom je aan Bruno, dan kom je aan mij. Daarnaast als dyslect waag ik mij ook niet meer aan het geschreven woord. Dus kom eens uit je zolderkamer en ga met mij Live de discussie aan bij Werken.fm in de Martijn & Iwein show. 
  Tot snel in de show !
  Greets
   
  Martijn
  Je enige echte vriend

  • Marc Drees
   says:

   Wat fijn voor BB dat jij het voor hem opneemt. Alleen zijn argumenten als muzieksmaak en 100% inzet voor werkzoekenden niet bepaald relevant in relatie tot hetgeen de goede man reutelt in het betreffende stuk op Binnenlands Bestuur. Ook de prachtige projecten die het UWV volgens jou realiseert, hebben hier niets mee van doen. Dus ik weet niet precies wat nu eigenlijk wil zeggen; al is dat natuurlijk niet nieuw. Verder lijkt het me weinig zinvol om met jou op de radio een discussie aan te gaan over Bruno Bruins? Nodig Bruno Bruins uit en ik zit er.
    
   En mag je van mij niet meer op RecruitmentMatters bloggen? Hoe kom je daarbij? Die keuze heb je zelf gemaakt; en dat staat je natuurlijk vrij. Waarbij ik overigens ook jouw keuze om niet meer te schrijven van harte toejuich; het is zonder enige twijfel een van je betere beslissingen.