En we hebben (g)een template!

Lege kluisDe ministers van Financien van de EU hebben een overeenkomst bereikt over het al dan niet redden van zombiebanken. En waar Minster Dijsselbloem enige tijd geleden nog heel rap was met het bevestigen dat de Cypriotische bail-in een template was voor volgende reddingen (overigens inclusief de claim het begrip ‘template’ niet te kennen…) is hij nu ineens verlegen om de bereikte overeenomst wel als een template te bestempelen. Terwijl het dat nu nadrukkelijk wel het geval lijkt te zijn.

Hoe dan ook; heb je meer dan EUR 100.000 spaargeld of wil je obligaties in een bank kopen dan is het zaak om bijzonder zorgvuldig naar de gezondheid van betreffende bank te kijken. Want anders loop je een gerede kans alles te verliezen (boven die EUR 100.000, voor zolang dat overigens zal duren…). En daarom is het verdomde handig dat Goldman & Sachs gisteren met een fraai lijstje is gekomen waar die gezondheid voor een belangrijk deel uit is af te leiden.

Zoek uw huidige spaarbank of belegging. Staat deze hoog op onderstaande lijst? Ai, ai, ai… en tijd om een aanzienlijk hogere rente te gaan bedingen voor het onevenredig hoge risico dat uw geld loopt. Staat uw bank er niet op? Nog altijd geen enkele garantie.

Goldman Sachs overzicht Europese banken en leverage

Frankrijk heeft dus een paar ‘toppertjes’ in huis. Dat gaat een knaller van een bail-in worden als Credit Agricole omvalt. Wat met een leverage van bijna 50 vrijwel gegarandeerd is. Maar Hollande (de Eurocrisis is voorbij) zal ongetwijfeld de template aan zijn reet afvegen en het trotse Franse volk laten bloeden.

Overigens hebben onze Duitse buren ook een lekkere zombiebank in Deutsche. Los van de krankzinnig hoge leverage is het ook interesant om eens naar hun derivatenexposure te kijken. Die schijnt op een slordige $70.000.000.000.000 te staan. Maar geen zorgen, Deutsche loop geen risico, want dat risico is verzekerd. Kan iemand nog AIG herinneren? Dus…

Nederland is slechts vertegenwoordig door ING. Met nog altijd een schokkend hoge leverage, zeker volgens de berekening volgens de Basel III norm. Maar er kan toch niets met ING gebeuren? Natuurlijk niet… Onze bank is met een stevig groen waas overdekt. Tot dat ineens niet meer het geval is…

Allemaal lekker slapen en morgen gezond weer op.

Geef een reactie