Eurostat: werkloosheid mei stijgt/daalt naar 12,1%

Logotype EurostatEurostat heeft met de werkloosheidscijfers over mei een ferme correctie doorgevoerd als gevolg van correcties van de participerende landen. Hierdoor is voor de maand mei de werkloosheid binnen de Eurolanden uitgekomen op 12,1%, een stijging van 0,1% ten opzichte van de maand april. Maar vorige maand werd natuurlijk een werkloosheid van 12,2% gerapporteerd. Rekenen is moeilijk…

De belangrijkste oorzaak voor deze daling is de neerwaartse bijstelling (van 0,6%) van de werkloosheid in Frankrijk. Als president Hollande zijn belofte van een dalende werkloosheid niet kan waarmaken in de echte wereld dan past hij gewoon de berekening ervan aan. Lang leve de politiek!

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – mei 2013). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – mei 2013). Bron: Eurostat

De sterkste stijger is vanzelfsprekend Cyprus; het land dat door Dijsselbloem (‘template, what template?") c.s. is gegangbanged en voor lijk is achtergelaten. Als de huidige ontwikkeling zich doorzet, schiet Cyprus binnen enkele maanden door het niveau van Portugal, op weg naar een onbeschrijfelijk hoog werkloosheidsniveau waar Spanje en Griekenland al jarenlang onder gebukt gaan. De Cyprioten zijn vast heel blij met de zegeningen van de Euro. En het is misschien een goed plan voor Nederlanders om Cyprus als vakantieland voorlopig te mijden…

In het algemeen stijgt de werkloosheid met Ierland als enige daler, als we tenminste de administratieve correctie van Hollande buiten beschouwing laten. En er hoeft geen enkele twijfel over te bestaan in welke richting de werkloosheid zich in Frankrijk gaat ontwikkelen. Tenzij Hollande nog meer administratieve correcties in petto heeft natuurlijk. Spanje en Griekenland wedijveren om de dubieuze titel van land met de hoogste werkloosheid. Voorlopig is er geen winnaar aan te wijzen, de twee landen zijn verwikkeld in een letterlijk verstikkende nek-aan-nek race.

Verder is het opvallend om te zien dat niet alleen in Nederland de werkloosheid gestaat stijgt maar dat ook onze zuiderburen last hebben van een continu oplopende werkloosheid. En in Portugal beweegt de werkloosheid zich in de richting van de 20%. Ondertussen is Duitsland een oase van rust en geluk. Merkel zal vast heel erg blij zijn want de verkiezingen komen eraan. En met een lage werkloosheid heeft ze vast een hogere kans op herverkiezing. Als nou die andere Eurolanden maar eens wat harder hun best gingen doen…

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld in sommige landen ronduit verschrikkelijk. Griekenland komt (voor maart 2013) uit op 59,2% (in februari was dit 62,2%) , Spanje staat ondertussen op 56,5% gevolgd door Portugal met 42,1%, Italie met 38,5%, Ierland met 26,3% en Frankrijk met 24,6%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,6% ; na Duitsland (7,6%) en Oostenrijk (8,7%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Voor de Euro fanboys en –girls ook nog even een beeld van de zegeningen die de Euro ons heeft gebracht vanuit het perspectief van de werkloosheid:

image

Werkloosheid EU en Eurozone, januari 2007 – mei 2013. Bron: Eurostat

Waar zouden we toch zijn zonder die fantastische Euro?

Geef een reactie

1 Comment