Randstad: Q2 laat wederom omzetdaling zien

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het tweede kwartaal van 2013. Het persbericht heeft als titel Q2 2013: a continuing stable trend. Wat gezien de dalende omzet (-4% ten opzichte van Q2 2012) een nogal omineuze titel is. De krimp is overigens vergelijkbaar met die van Q1, dus in die zin is de trend stabiel. Naar beneden, wel te verstaan…

Maar natuurlijk is er weer een juic hberichtje van Ben Noteboom (CEO Randstad):

The month of June was robust, with growth in Spain, Portugal, Brazil and Hong Kong, as well as in Sweden, Norway, and Switzerland. We are confident that we will be able to maintain our discipline and we are ready to grasp commercial opportunities that may present themselves

De eeuwig toekomstige commercial opportunities. En groei in de Spanje en Portugal gaat echt het verschil maken… De bullshitfactor is weer verdomd hoog.

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

Kijk eens aan. Een herstel van de brutomarge naar een niveau van twee kwartalen geleden. Gaan al die saneringen eindelijk enig effect hebben op de brutomarge. Of is die 18,2% zo’n beetje het plafond van de brutomarge voor de komende tijd?

Als we even de eventuele seizoenseffecten proberen te elimineren door de voortschrijdende jaargemiddeldes te berekenen, dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor Randstad er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q2 2013

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q2 2013

Dankzij de cijfers van het tweede kwartaal is de licht neergaande trend doorbroken in een even zo lichte opgaande lijn. Een positieve ontwikkeling ook al blijft de brutomarge ver, ver verwijderd van die fraaie marges van weleer. Dat is, van voor de financiele crisis. Die tijden lijken voorlopig niet terug te keren bij Randstad. Of bij enig andere grote uitzender…

Europa: voornamelijk krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd, hoewel er vooral krimp te melden is:

  • Frankrijk, omzetdaling van 13% (ten opzichte van Q1 2012) Manpower –9%
  • Nederland, omzetdaling van 4% (-5%)
  • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 8% (-6%, Belgie)
  • Duitsland, gelijkblijvend: 0% (0%)
  • UK, omzetgroei van 2% (+1%)
  • Spanje, omzetdaling van 2% (-4%)
  • Italie, gelijkblijvend: 0% (0%)

Het is opvallend om te zien dat Randstad het in Frankrijk en Belgie slechter doet dan Manpower en dat de twee uitzendgiganten nauwelijk voor elkaar onderdoen in de andere landen. In de afgelopen kwartalen was Randstad steeds de bovenliggende partij, maar blijkbaar heet Manpower iets gevonden waardoor ze haar achterstand heeft weten om te buigen in een voorsprong.

Manpower heeft voor het eerst in tijden Randstad een keer de hielen laten zien. Goed voor Manpower, niet zo goed voor Randstad.

Nog altijd ontslagrondes
Ook in Q2 is weer afscheid genomen van een aantal medewerkers, dit keer “slechts” 1% van het totaal:

Average headcount (in FTE) amounted to 27,420 for the quarter, down 1% compared to Q1 2013. The reduction in FTEs in Q2, which follows the trend in gross profit, occurred mainly across Europe.

Wederom een kwartaal met ontslagen dus. En met die continuing stable trend zal het geen verbazing wekken indien Q3 ook een verdere krimp van het aantal medewerkers gaat laten zien. Waarbij er in ieder geval slachtoffers bij Tempo-Team lijken te gaan vallen:

We remain focused on our strategic priorities: improving our business mix, field steering, delivery models, and costs. With respect to costs, this is also reflected in recently announced restructuring plans at Tempo-Team the Netherlands and in Belgium.

Vooruitzicht
Vanaf Q3 zijn de resultaten van Randstad onvergelijkbaar met die van voorgaande jaren omdat vanaf dat moment de omzetten van de van USG People overgenomen onderdelen worden meegeteld:

In Q3 2013, we will also consolidate the financial results of the activities acquired from USG People.

En dit is de meest realistische alinea uit het gehele verslag:

Over the last 12 months, we have made good progress with the implementation of our strategic priorities. However, we need modest economic growth to be able to meet our strategic targets. If the economic environment continues in its current state, we will focus on gradual profitability improvements.

Die modest economic growth gaat naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. Dus gaat Randstad door met snijden in eigen vlees. Om die brutomarge van 18,2% in Q3 toch wat hoger te krijgen.

Geef een reactie