Followerwonk: zwitsers zakmes voor Twitter met botte zoekfunctie

Logo en logotype followerwonkEnkele dagen geleden heb ik Twitter search engine TacticsHR met een bezoekje vereerd, vandaag is het de buurt aan collega Followerwonk. Een bijzondere naam,maar dat heeft te maken met de diensten die de site levert. Want Followerwonk is niet alleen een Twitter search engine, het is (vooral) een Twitter analysetool.

En daarmee biedt Followerwonk veel meer functionaliteit dan TacticsHR, hoewel dat zeker niet het geval is op het vlak van zoekfunctionaliteit. Want waaar TacticsHR boolean search ondersteund, is dat niet het geval bij grote broer Followerwonk. En dat is toch wel een groot gemis.

De homepage
Dit is de homepage van Followerwonk:

image

En hieruit wordt al meteen duidelijk dat Followerwonk zich niet beperkt tot het zijn van een Twitter search engine. Followerwonk is meer, ik kan blijkbaar ook nog mijn zoekresultaat analyseren en weet ik veel wat nog meer. Dat alles is blijkbaar gericht op het verzamelen van meer volgers. Want meer is beter, dat weten we toch allemaal…

Followerwonk is overigens minder als het om de zoekfunctionaliteit gaat. Dat ‘minder’ is bedoeld in vergelijking met TacticsHR, waar boolean search wordt ondersteund. Helaas is dit niet het geval bij Followerwonk, waardoor ik niet dezelfde zoekstring kan maken en de selectie die ik wel heb gemaakt daardoor veel minder zoekresultaten oplevert aangezien alle termen in een AND constructie worden gebruikt:

image

Deze vier termen leveren bij TacticsHR meer dan 1.000 zoekresultaten op, maar dat is in een specifieke zoekstring waarbij de vier termen niet allemaal voor hoeven te komen. Followerwonk is primitiever en daardoor kom ik hier op slechts 33 resultaten uit.

Maar het zoekresultaat van Followerwonk is wel interessant, want daarin wordt direct duidelijk of de gevonden tweeps jou volgen, of jij hen volgt en er is een mogelijkheid om ze direct te gaan volgen. Verder de bekende kwantiteiten (aantal tweets, volgers, volgend) en een social authority, wat dat dan ook moge wezen. De Followerwonk versie van Klout ongetwijfeld, maar who cares.

Ik kan de resultaten downloaden (Excel/CSV), maar daarvoor moet ik een abonnement nemen. En dat is een ferme $99 per maand, na een gratis proefmaand. Aangezien ik hiervoor mijn creditcard gegevens moet invullen en ik ongetwijfeld vergeet tijdig af te melden laat ik deze aanbieding maar aan mij voorbij gaan.

De zoekfunctie van Followerwonk blijft dus achter bij die van TactisHR, maar dat kan niet gezegd worden van de andere functionaliteit. Wat te denken van de Compare users functie:

image

In dit geval heb ik gekeken naar de tweeps die deze drie sourcing rakkers volgen. Waarbij in potentie die intersectie van alledrie deze sourcing rakkers weleens zeer interessante tweeps kunnen opleveren. En Followerwonk maakt het mogelijk om ook deze tweeps te zien:

image

Daar zitten heel wat usual suspects bij, maar ben je in een bepaald domein geinteresseerd en wil je op deze manier een soort “who to follow’ lijst samenstellen dan kan Followerwonk je weleens verdomde snel en makkelijk op weg helpen. En je kan zo ook meteen gaan volgen. Lekker makkelijk!

Je kan de zaak ook omkeren en kijken welke peeps allerdrie bovengenoemde sourcing rakkers volgt. Dan weet je in ieder geval wie een bovenmatige interesse in sourcing toont. Om vervolgens helemaal zelf te bepalen wat je daar dan weer mee kunt.

Wil je een deep dive doen in de informatie van een specifieke tweep dan is er de Analyze followers optie binnen Followerwonk. En als ik deep dive zeg dan bedoel ik ook deep dive:

image

Ik heb geen idee wat ik hiermee aan moet, maar mijn hemel! En dan zijn er nog een serie opties die je alleen maar kan zien als je een abonnement hebt genomen. Nog meer zinloze, maar lekker uitziende data?

De Track followers en Sort followers opties zijn beiden alleen beschikbaar als je een abonnement hebt genomen. Dus daar heb ik verder niet naar gekeken. Maar de mate waarin je je eigen Twitter account of die van ieder ander kan doorspitten is ongekend. Verdomde handig voor Twitter voyeurs. En voor recruiters niet te vergeten.

Conclusie
Followerwonk lijkt een beetje op een zwitsers zakmes voor Twitter met helaas een wat botte zoekfunctie. En dat laatste is verdraaide jammer, want met de zoekfunctie van TacticsHR (plus enig semantisch aanvulwerk) zou je met Followerwonk een ijzersterke toepassing in handen hebben als je Twitter wilt uitbenen.

Geef een reactie