Eurostat: werkloosheid juni blijft gelijk op 12,1%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over juni gepubliceerd. En hoewel de werkloosheid van de Eurozone gelijk is gebleven ten opzichte van vorige maand (12,1%) hebben een aantal participerende landen forse correcties uitgevoerd. Zo is de werkloosheid in Spanje ineens van een stijgend lijn naar een dalende lijn omgebogen, evenals de werkloosheid in Portugal. Daar staat tegenover dat de dalende werkloosheid in Frankrijk ineens is omgedraaid in een stijgende werkloosheid.

De vraag dringt zich weer eens op of die nationale statistische instituten wel weten hoe ze moeten meten. Of dat deze instituten in toenemende mate een speelbal zijn geworden van de politiek, zoals al jaren het geval is met het Bureau of Labor Statistics (BLS) in de VS. Een instituut dat tegenwoordig met de veelzeggende afkorting BS door het leven gaat.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juni 2013). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juni 2013). Bron: Eurostat

Arm Cyprus, Sinds Dijsselbloem (‘template, what template?") c.s. dit piepkleine landje heeft gegangbanged stort de economie, en daarmee de arbeidsmarkt, volledig in elkaar. Ruggegraatloze Cypriotische politici hebben een heel land(je) aan de bedelstaf gebracht. Vanwege de ‘zegeningen’ van de Euro…Onderstussen scheurt de werkloosheid in Cyprus al voorbij die van Portugal, richting Griekse en Spaanse niveaus.

Spanje en Portugal lijken ondertussen hun seizoensgecorrigeerde werkloosheidscijfers te hebben ingeruild voor niet voor het seizoen gecorrigeerde cijfers. Want terwijl hun respectievelijke economieen verder imploderen, dalen de werkloosheidscijfers op magische wijze.  Ik ben zeer benieuwd wanneer deze ‘ontwikkeling’ wordt bijgesteld.

En dan zijn er de core-landen in de Eurozone, waar Nederland, Frankrijk en Belgie natuurlijk bij horen. Landen waar de werkloosheid maar blijft groeien. En waar er voorlopig geen einde lijkt te komen aan die groei. Met name zorgwekkend voor Frankrijk; dit land begint angstwekkend dichtbij het niveau van PIIGS-land Italie te komen. De enige die zich nergens zorgen over hoeft te maken is Duitsland. Dit land staat als een rots als het om de werkloosheid gaat. En overigens niet alleen ten aanzien van de werkloosheid…

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld in sommige landen ronduit verschrikkelijk. Griekenland komt (voor april 2013) uit op 58,7% , Spanje staat ondertussen op 56,1% gevolgd door Portugal met 41,0%, Italie met 39,1%, Ierland met 26,5% en Frankrijk met 25,7%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,0% ; na Duitsland (7,5%) en Oostenrijk (9,3%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

1 Comment
  • joost
    says:

    Onderstaande cijfers zijn echt te bizar voor woorden. Lijken op cijfers van een continent in oorlog tijd. Ben geen doem denker maar hier moet toch heel snel een oplossing voor komen lijkt me.  
    Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld in sommige landen ronduit verschrikkelijk. Griekenland komt (voor april 2013) uit op 58,7% , Spanje staat ondertussen op 56,1% gevolgd door Portugal met 41,0%, Italie met 39,1%, Ierland met 26,5% en Frankrijk met 25,7%
    mvg joost.