Eurostat: werkloosheid juli blijft gelijk op 12,1%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over juli gepubliceerd. En wederom is de werkloosheid van de Eurozone gelijk is gebleven ten opzichte van vorige maand (12,1%). En wederom zijn er de nodige neerwaartse aanpassingen geweest om dit mogelijk te maken, waarbij Spanje en Portugal zich nogmaals van hun ‘beste’ kant hebben laten zien.  En hoewel het aantal werklozen in Frankrijk naar een nieuw record is gestegen laat het werkloosheidspercentage in dat land een rechte lijn zien. De geloofwaardigheid daalt verder.

Het begint er steeds sterker op te lijken dat de werkloosheidscijfers in bepaalde landen een politiek instrument zijn geworden en daarmee sterk aan betrouwbaarheid hebben verloren. Blijkbaar hebben de nodige mediterrane landen (en Frankrijk) lering getrokken uit de lessen van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) en bedacht dat een werkloosheidscijfer ook gewoon uit de dikke duim kan worden gezogen. Alleen Griekenland moet het memo hebben gemist.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2013). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2013). Bron: Eurostat

Cyprus is onverwacht al door het werkloosheidspercentage van Portugal heengeschoten. En dat kwam niet door een nog extremere stijging dan in de afgelopen tijd maar door een gigantische aanpassing (naar beneden) van de werkloosheid in Portugal over de afgelopen maanden, met maar liefst 0,7% – 0,8% per maand. Tja, daar kan je als Cyprus natuurlijk niet tegenop. De vraag is hoe houdbaar (en correct) de Portugese neerwaartse bijstelling op termijn zal blijken.

De extreme stijging van de werkloosheid (in mei) in Griekeland was natuurlijk al bekend. En ook hier laten de recente cijfers extreme schommelingen in de werkloosheidscijfers zien waardoor het vertrouwen in de juistheid ervan een ferme knauw heeft gekregen. Als dat nog mogelijk was, overigens… Maar bij Griekenland wordt in ieder geval nog eeen stijgende werkloosheid gemeld terwijl Spanje en Portugal die strategie hebben verlaten.

O ja, na Griekenland en Cyprus laat ons land in de laatste maanden de sterkste stijging van de werkloosheid zien. Niet iets om trots op te zijn. Maar gelukkig hebben wij Heutink!

En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor mei 2013) uit op 62,9%, waar een maand geleden nog 58,7% werd gemeld. Overigens rapporteert Elstat ( het Griekse CBS) over mei een jeugdwerkloosheid van 64,9%. Maar wie let er op een verschil van ‘slechts’ 2% als de werkloosheid boven de 60% is gestegen?

Spanje blijft staan op 56,1% gevolgd door Portugal met 37,4% (waar het een maand geleden nog 41,0% meldde, natuurlijk…), Italie stijgt naar 39,5%, Ierland mstijgt naar 28,5% en Frankrijk stijgt naar 26,0% Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,5% ; na Duitsland (7,7%), Oostenrijk (9,2%) en Malta (10,6%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland. Inderdaad, Malta heeft ons ingehaald. Maar nog altijd is de jeugdwerkloosheid in ons land op een niveau waarmee we op internationaal niveau de handen dicht kunnen knijpen. Slechts in eigen land doen we er volstrekt debiel over.

Geef een reactie