Griekse werkloosheid in juli 2013 naar 27,6%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) heeft vandaag voor de maand juli een werkloosheid van 27,6% gemeld. Dit is een groei van 0,1% in vergelijking met de werkloosheid van juni, waar de werkloosheid overigens met 0,4% naar beneden werd bijgesteld (van 27,9% naar 27,5%). Tenslotte is het erg moeilijk om de werkloosheid met enige nauwkeurigheid te bepalen voor Elstat. Dat blijkt al jaren, ook al loopt dit bureau ver achter bij alle andere Eurolanden in de rapportage van haar cijfers.

Overigens lijkt de groei van de werkloosheid er in Griekenland ondertussen wel zo’n beetje uit te zijn. Dat mag natuurlijk ook wel een keer, tenslotte is een werkloosheid van bijna 28% nauwelijks voor te stellen. En bedenk daarbij ook nog een keer dat het land ondertussen al bijna 2 jaar lang met een werkloosheid van meer dan 20% wordt geconfronteerd. De Griekse beroepsbevolking heeft het onvoorstelbaar zwaar.

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozon als het om de werkloosheid gaat) er over de afgelopen jaren uit:

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – juli/augustus 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – juli/augustus 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Waar Spanje een afbuiging van de werkloosheid laat zien is dat bij Griekenland helaas nog niet het geval. Het land kan slechts hopen op een stabilisatie na de tragere groei in de afgelopen periode. Ik hoop het van harte. De sociale cohesie staat ongetwijfeld zwaar onder druk.

De jeugwerkloosheid (volgens Elstat…) maakt bizar grote sprongen en is daarmee notoir onbetrouwbaar. In januari was de jeugdwerkloosheid 59,3%, in februari 64,5%, in maart 58,3%, in april 57,5%, in mei 64,9%, in juni is het 58,8% en in juli wordt 55,1% gemeld. Wie het weet mag het zeggen, maar Elstat weet het zeker niet. Bedenk hierbij dat het de voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid is, wat het beeld nog onbetrouwbaarder maakt.

Elstat geeft ten aanzien van de leeftijdsgebonden werkloosheid wel deze disclaimer af:

Estimates of “rare” characteristics, that is estimates of characteristics that refer to 10.000 persons or less, are accompanied by large sampling errors, as for example in the case of unemployment rate in the age group of 65 – 74 years old

Die large sampling errors zouden dus niet moeten voorkomen in de groep van 15 – 25 jaar, maar bij Elstat weet je het maar nooit.

Hoe het ook zij, zowel de overall werkloosheid als de jeugdwerkloosheid in Griekenland zijn onvoorstelbaar hoog en zullen dan ook gedurende lange tijd nog blijven, ongeacht de richting waarin het werkloosheidpercentage zich ontwikkeld. Het land verkeert in een zeer diepe depressie waar nog altijd geen ontsnappen uit mogelijk lijkt. Waarbij ook voor volgend jaar de Griekse overheid weer voor steun gaat aankloppen bij de ‘collega’-Eurolanden die nog wat geld over hebben. O ja, daar horen wij dus ook bij!

Geef een reactie