De finalisten van de iHR Awards nader bekeken

HR Tech Europe 2013Dit jaar is er weer iHR Awards (Innovative HR Technology Competition & Award) tijdens de HR Tech Europe conferentie. Vorig jaar won people aggregator TalentBin, dit jaar is er opvallend genoeg geen enkele applicatie voor actieve werving onder de (ondertussen) zeven finalisten. Gisteren waren het er nog acht, maar RolePoint is om onduidelijke redenen verdwenen. Maar niet getreurd, met Zao is aer nog altijd 1 referral toepassing aanwezig…

Net als vorig jaar ga ik weer een rondje doen langs deze finalisten, om te kijken wat er zich aan nieuwe toepassingen binnen het online recruitment domein aandienen. Vandaag even een korte introductie van de zeven finalisten. Helaas is net als vorig jaar niet bekend welke partijen in het voortraject zijn afgevallen.

Op alfabetische volgorde zijn dit:

Appical

Appical (Nederland)
En deze, voor mij volstrekt onbekende partij, levert:

Innovative and engaging mobile onboarding software for employees.

Hoera, ik mag mijn iPhone gebruiken om Appical te testen. Zodat ik mobiel en dynamisch en uiterst modern kan onboarden bij mijn nieuwe werkgever. Ik kan bijna niet wachten. Appical heeft in ieder geval alle buzzwords wel zo’n beetje te pakken:

Our scalable mobile learning platform (mSaaS) consists of three main components: a native mobile application that offers the best the learning industry has to offer including gamification, social features, feedback and cross-platform availability access to a web-based editor that offers our customers the unique ability to build, manage and update a wide variety of applications with their own content. Customers are able to get high quality feedback through our reporting & analytics features secure access to our cloud based server and storage infrastructure to store specific content, assets and user data

Wat wil je nog meer…?

Apploi

Apploi ((VS)
Na Appical is Apploi al meteen de tweede mobiele app:

Apploi is a revolutionary hiring app that modernizes the application process for both jobseekers and employers. Apploi makes hiring simple and accessible for all by utilizing mobile technology.

Het is toch hilarisch wat mensen kunnen verzinnen. Maar we hebben er blijkbaar weer eens een gamechanger bij. Hoezee! Maar wacht, er is nog veel meer:

In-store tablet kiosks with the Apploi app can easily capture walk-in candidate information, and the geo-location feature allows candidates to apply to open jobs near them. Apploi blends standardization and personalization. A standardized system ensures that candidates can be properly compared and personalization allows companies to focus on the specific qualities needed for each role.

Ja, mijn iPhone gaat het de komende dagen zwaar krijgen…

ConnectCubed

ConnectCubed (Hong Kong)
ConnectCubed doe iets met serious gaming voor candidate assessments. En ook hier is hyperbole de standaard communicatievorm:

ConnectCubed gaming technology is the next generation of candidate assessment.

ConnectCubed helps Fortune 1000 companies identify and assess huge quantities of applicants based on the metrics that matter relevant skills and personality. We’ve designed a series of online games that are highly effective at sourcing and selecting top candidates, allowing firms to make better hires, every time, for less.

Kijk, al spelend bij de goede werkgever uitkomen, wie wil dat nou niet? Homo ludens!

Good.co

Good.co (VS)
Dat komt goed uit. Ik had enkele dagen geleden Good.co al bezocht maar nog geen tijd gemaakt om er iets over op te schrijven. En nu moet ik wel. Maar wat is Good.co? Nou dit:

Roughly 50% of new hires won’t last more than 18 months due to a bad culture fit, costing companies on average $50,000 and 6 months of time. Good.Co is fixing hiring and retention using a scientific, people-first approach to personal strengths identification as a way to quantify workplace culture fit.

Employing research-driven psychometrics with provocative design mapped to the social graph, Good.Co aims to help employees thrive in their careers and help employers develop better workplaces. Good.Co’s user base is doubling month over month with ~50k signups in the last 4 months while still in gated private beta.

Toe maar! En ik kan uit eigen ervaring alvast vertellen dat er geen snars van klopt.

jobFig

Jobfig (VS)
Verrek, jobFig is de tweede finalist die bad hires wil voorkomen:

jobFig helps companies never make a bad hire again through the use of behavioral fit analysis. Our first algorithm predicts candidate-team compatibility (person-group fit), ranking job applicants based on how well they will work with the existing team. Building on this, we’ll continue to add new algorithms to predict candidate fitness for a role and with an entire company. Eventually reaching our goal of having every person in a job that they excel at, on a team that they like, and at a company whose values match their own.

Godhemel, sta me bij.

Macromicro

Macromicro (Finland)
Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, zoals blijkt uit de omschrijving van deze finalist:

Macromicro develops custom applications and toolsets that visually describe hierarchies and data structures of large organizations. Our interactive organization map reveals structures, complexity, relationships, and patterns in complex organizations including companies, nonprofits, and governments. Our interactive and multivariate interface provides both a new perspective and means of understanding the complexity of your organization, but also robust tools for filtering through troves of data with instant results.

Snapt u het nog? Ik was halverwege al in slaap gevallen. Maar wie weet valt Macromicro in het echt wel heel erg mee…

Zao

Zao.com (Israel)
Crap… een social referral tool. En weer eentje uit Israel. Zou Zao net zo schokkend slecht zijn als GooodJob? Geen idee, maar dit is wat Zao over zich wil vertellen:

Zao makes referrals easy and fun with automation of best practices, smart matching between your requisitions and the contacts of your employees, powerful gamification, and by extending referral rewards beyond your employees, to your trusted business network. Zao’s platform fully supports mobile devices, so your employees can refer on the go and applicants can get a better understanding of your company and engage from their mobile device.

Hij is fijn!

Als iemand zich ooit afvraagt waarom technologie vaak zo tegenvalt dan is de bovenstaande serie bombastische overdrijving hopelijk voldoende inzichtgevend. Want als zulke hoge verwachtingen worden geschapen kan de achterliggende software alleen maar tegenvallen. Zelfs als die software een fatsoenlijke taak vervult.

Geef een reactie

1 Comment