Schaarste-indicator: wat moet je ermee?

Begin van dit jaar was er plotseling het schijtende berenboek van Intelligence Group. Het boek werd gepromoot via een site waar wanhopige werkzoekenden hun arbeidsmarktwaarde konden berekenen om op basis daarvan te constateren dat zonder de aanschaf van voornoemd schijtend berenboek ze geen kans maken op een baan.

Maar er is een nieuw boek uit dezelfde Augiasstal en daarmee ook een nieuwe site. De schaarste-indicator site. Met de volgende belofte:

Deze website […] geeft u toegang tot verschillende unieke en actuele arbeidsmarktcijfers. Cijfers die u nodig heeft bij het opstellen van uw praktische- en strategische arbeidsmarktplannen.

Toe maar… Unieke arbeidsmarktcijfers. Waarmee ik praktische en strategische arbeidsmarktplannen kan opstellen. Wat een weldaad. Als je tenminste bereid bent je verstand thuis te laten.

De homepage
Dit is de homepage van de Schaarste-indicator:

image

Ik kan aan de linkerkant een selectie maken om vervolgens aan de rechterkant allerlei informatie te zien over die selectie. Nu heb ik al bij de publicatie van het schijtende berenboek de arbeidsmarktwaardeverkenner al aan een kritisch onderzoekje (met hilarische uitkomensten) onderworpen, dus leek het me zinvol om dat functiegebied ook eens via de schaarste indicator te onderzoeken. Maar voordat ik daarmee begin eerst even wat informatie uit andere bronnen. Bronnen die ook deels worden gebruikt door Intelligence Group binnen de schaarste indicator.

Vacaturevolume
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume voor banen binnen de functiegroep ICT:

Ontwikkeling vacaturevolume ICT functiegroep, per week en 52-weeks voortschrijdend gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden. Bron: Jobfeed.

Ontwikkeling vacaturevolume ICT functiegroep, per week en 52-weeks voortschrijdend gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden. Bron: Jobfeed.

Het algemene beeld van het vacaturevolume is bijzonder goed; over de getoonde periode is het vacaturvolume met 29,1% gegroeid. Ondertussen is ICT de grootste functiegroep in Nederland geworden als het om vacaturevolume gaat.

Als we vervolgens kijken naar de ontwikkeling van het vacaturevolume naar opleidingsniveau is dit het beeld:

image

Ontwikkeling vacaturevolume ICT functiegroep naar opleidinginsniveau, 12-maands voortschrijdend gemiddelde januari 2009 – oktober 2013. Bron: Jobfeed.

Waarbij de vraag naar HBO+ opgeleid personeel het sterkst gegroeid:

  • WO 94%
  • HBO/WO: 57%
  • HBO: 38%
  • MBO/HBO: –11%
  • MBO: 4%

Het is dan ook niet verwonderlijk dat volgens het ROA van het aantal WO afgestudeerden (Informatica) uit 2011 in 2012 iedereen een baan had en dat het gemiddeld aantal sollicitaties (3,2) vrijwel gelijk lag aan het aantal sollicitatiegsprekken (2,8).

En dit klopt natuurlijk ook met het beeld uit de markt waar de schaars beschikbare hoog-opgeleide ICT professional op alle mogelijke manieren, en in landen om ons heen en daarbuiten, met een lantaarntje gezocht wordt. 

Schaarste-indicator
Maar wat zegt de schaarste-indicator over deze functiegroep?. Nou dat is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen als we naar de twee hoogste opleidingsniveaus kijken. Wat te denken van dit resultaat voor WO-opgeleiden binnen deze functiegroep:

Schaarste-indicator voor functiegroep ICT met opleidingsniveau WO

Schaarste-indicator voor functiegroep ICT met opleidingsniveau WO

De wervingshaalbaarheid wordt als redelijk beschouwd en volgens de indicator zijn er meer dan twee keer zoveel actieve baanzoekers dan vacatures bij dit opleidingsniveau?  Waar haalt Intelligence Group dit soort ‘conclusies’ toch vandaan? Een deel van het antwoord lijkt te liggen als we het bij de schaarste-indicator het opleidingsniveau van WO naar HBO veranderen:

De resultaten voor opleidingsniveau HBO

De resultaten voor opleidingsniveau HBO

Inderdaad, volgens Intelligence Group zijn HBO’ers zeer gewild terwijl bedrijven WO-ers links laten liggen. Wat een bijzondere constatering. Ik ben benieuwd hoeveel afgestudeerde Informatici hun vinger opsteken als hen wordt gevraagd of ze moeite hebben om een baan binnen hun vakgebied te vinden. Volgens het ROA zijn het er overigens nul, maar dit terzijde.

Zou het kunnen zijn dat deze categorie afgestudeerden overigens niets eens op een vacature hoeft te solliciteren? Sterker nog, dat er niets eens een vacature is geplaatst? En zou Intelligence Group geen rekening hebben gehouden met deze mogelijkheid? Nee, zo dom kunnen ze toch niet zijn?

En zou Intelligence Group misschien, heel misschien de online vacatures met opleidingsniveau WO/HBO niet aan WO hebben toegerekend? Nee, zo dom kunnen ze toch niet zijn?

En zou Intelligence Group misschien niet hebben bedacht dat een bedrijf bij de keuze tussen een academicus en een HBO-er mogelijk een voorkeur heeft voor de academicus? Nee, zo dom kunnen ze toch niet zijn?

Ik hoop dat bedrijven die de schaarste-indicator een blik waardig gunnen bedenken dat de wijze waarop Intelligence Group hen toegang geeft tot zogenaamd unieke en actuele arbeidsmarktcijfers op geen enkele manier een bijdrage levert tot het opstellen van praktische- en strategische arbeidsmarktplannen.

Maar wil je op een druilerige vrijdagmiddag gewoon een keer hartelijk lachen dan is de schaarste-indicator een uitstekend alternatief. Ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met deze onzin.

Geef een reactie

4 Comments
  • Gijs Notté
    says:

    de totale omvang ICT-ers is volgens deze website 634.000. Dat lijkt me nogal sterk. Het CBS kwam in haar rapport ICT, kennis en economie van 2012 niet verder dan 283.000. 

  • Geert-Jan Waasdorp
    says:

    Met buitengewoon veel trots hebben wij deze site gemaakt. Korte antwoorden:
    * Ja we hebben rekening gehouden met het feit dat mensen voor een baan benaderd worden. 
    * We rekenen de HBO/WO vacatures tot het HBO segment. We kiezen in onze berekeningen altijd het minimale gewenste opleidingsniveau. Gangbaar en academisch verantwoord
    * De markt voor operationele IT functies (HBO) is krapper van voor academische IT functies. De voorkeur van veel werkgevers gaat op dit moment uit naar de operationele functies
    Alle data klopt. Alles is verantwoord, transparant en, wat uniek is, de aanbodskant van de arbeidsmarkt is meegenomen. Daarmee is er geen eenzijdig beeld van de markt (alleen vacatures), maar een tweezijdig beeld (aanbod en vraag).
     
     

    • Marc Drees
      says:

      Ik ben blij dat je heel trots bent op de schaarste-indicator. Maar trots is geen voorspeller voor kwaliteit, dus is het goed om iets meer duidelijkheid te verschaffen:

      Wat is bijvoorbeeld: gangbaar en academisch verantwoord? Ik ben benieuwd naar een aanzienlijk uitgebreidere uitleg. Want zo klinkt het weliswaar lekker maar zegt het niets. En het werkt bizar uit, zoals duidelijk is aangetoond.
      Functies op HBO niveau zijn operationele functies? Wat zijn dan functies op VMBO en MBO niveau?
      En die unieke positie met betrekking tot de aanbodskant, daarbij verwijs je ongetwijfeld naar de AGO data, op basis waarvan Intelligence Group onder meer concludeerde dat Google geen rol van betekenis speelde bij zoekgedrag van werkzoekers? Of heb je het in dit verband misschien over andere en hopelijk meer betrouwbare data?