Eurostat: werkloosheid in oktober op 11,5%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over oktober 2014 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de vijfde achtereenvolgende maand op 11,5% uitgekomen, hoewel juli licht naar boven is bijgesteld op 11,6%.

Maar achter dit stabiele cijfer gaat een zorgwekkende ontwikkeling schuil. Want in nogal wat landen is de werkloosheid weer aan het stijgen. België, Italië, Portugal en Cyprus laten een stijging van de werkloosheid zien, terwijl in Spanje de werkloosheid maar zeer langzaam krimpt. In Nederland en  Frankrijk is er sprake van een stabilisatie van de werkloosheid. Slechts Duitsland en Ierland laten dalende werkloosheidscijfers zien.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – oktober 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – oktober 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Het lijkt zo langzamerhand weer tijd om ons gereed te maken voor een volgende recessie van de Eurozone. Frankrijk zal het steeds moeilijker gaan krijgen en als dan ook nog de Duitse groeimotor lijkt te haperen is het slechts een kwestie van tijd geworden tot we weer stijgende werkloosheidscijfers te horen gaan krijgen. En dat terwijl de werkloosheid in Europa nog altijd op een ongekend hoog niveau staat. Wat een droefenis.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor augustus 2014) uit op 49,3%. Spanje daalt naar op 53,8%, Portugal stijgt naar 33,3%, Ierland daalt naar 22,2% en in Frankrijk blijft de jeugdwerkloosheid gelijk op 24,3%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 9,7%, na Duitsland (7,7% een stijging van 0,1% ten opzichte van september) is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland. Oostenrijk staat nu op een derde plaats met een jeugdwerkloosheid van 10,0% (een stijging van maar liefst 0,5% ten opzichte van september). Buurland België kent ondertussen een jeugdwerkloosheid van 24%. Overigens is daar geen ambassadeur Aanpak werkloosheid actief, dus verklaart wel weer een hoop.

Geef een reactie