Breaking news: vacatures in januari 2015

BlijDe maand januari begint het nieuwe jaar zoals december het oude jaar afsloot, met het hoogste online vacaturevolume in de maand ooit. En dat niet alleen, voor het eerst is het online vacaturevolume in januari boven de 100.000 vacatures gekomen. En die grens is niet een beetje doorbroken maar met maar liefst 15.000 vacatures. Hiermee steekt januari met kop en schouders uit boven de resultaten van de vorige jaren.

Overigens moet ik wel aantekenen dat volgende maand dat aantal iets naar beneden zal zijn bijgesteld. De correcties van Jobfeed hebben de neiging na verloop van tijd wat in te zakken. Met dit fantastische aantal vacatures krijg ik een steeds sterker onbestemd gevoel dat er iets niet kan kloppen. Want hoe kunnen we aan de ene kant met een hoge en zelfs stijgende werkloosheid worden geconfronteerd terwijl aan de andere kant de online vacaturevolumes maand na maand records breken?

Vacaturevolume in januari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in januari sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in januari , 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in januari , 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Het online vacaturevolume in de maand januari laat over de getoonde periode een fraaie curve zien met aan het einde van die curve de trotse recordhoudeer met 115.000 vacatures. Een gigantisch aantal vacatures waarmee 2015 met een knaller is begonnen.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Met zo’n fantastisch begin hoop je natuurlijk op een sterk vervolg. Maar daarvoor zullen we geduld moeten oefenen. En voor de maand februari staan bijzonder spannende ontwikkelingen op de agenda. Waarbij de positie van Griekenland binnen de Eurozone misschien wel de belangrijkste ontwikkeling is. Want de nieuwe Griekse regering wil van de loden bal van honderden miljarden Euros’s schuld af. De nieuwe Griekse minister van financiën (Varoufakis) heeft gezegd dat hij minister is van een failliet land. En een failliet land betaalt geen schulden. En dat kan voor de hele Eurozone zeer grote gevolgen hebben, met name omdat de structurele problemen van de vorige crisis nog op geen enkele manier zijn opgelost. Ik hou mijn adem in…

Om het vacaturevolume van januari 2015 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

De trendlijn laat een vrolijkmakende groei zien, waarbij de grens van 110.000 vacatures per maand langzaam in beeld lijkt te gaan komen. Maar daarvoor moeten er natuurlijk wel een aantal maanden met hoge vacaturevolumes aankomen. Februari is traditioneel een maand met relatief weinig vacatures; alleen in 2008 en in 2011 werd en vacaturevolume van boven de 100.000 bereikt. Maar ja, in januari zijn we nog nooit boven de 100.000 uitgekomen. Tot dit jaar… Dus laten we met gepaste spanning wachten op de resultaten van de volgende maand.

Geef een reactie

2 Comments
  • peter
    says:

    iedereen weet toch dat als er meer vacatures zijn zich weer meer mensen op de arbeidsmarkt melden en dat daardoor de werkloosheid lijkt toe te nemen, de verborgen werkloosheid wordt dus dan minder. Dit verschijnsel doet zich ook altijd in de USA voor.

    • Marc Drees
      says:

      De werkloosheid in de VS neemt af terwijl de verborgen werkloosheid toeneemt.Verder is de omvang van de niet-beroepsbevolking in Nederland in 2014 nauwelijks gewijzigd, er is dus geen uitstroom richting beroepsbevolking waar te nemen.