Ranstad: Q4 geeft een moeizaam einde aan hersteljaar

Logo en logotype RandstadRandstad kwam donderdagochtend voorbeurs met haar resultaat over het vierde kwartaal van 2014. Het persbericht heeft als titel Solid Q4 results. Kort en krachtig, maar in mijn optiek niet geheel in overeenstemming met het daadwerkelijke resultaat. Overigens geeft Jacques van den Broek (CEO Ranstad) een wat selectief en rozig beeld:

2014 was a successful year, especially with accelerating growth in North America and the Netherlands, and stable overall trends in Q4.

De onderliggende cijfers laten in een aantal van de ons omringende landen echter een minder aantrekkelijk beeld zien waarbij met name Frankrijk in negatieve zin opvalt.

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q42014

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q42014

Wat vooral opvalt is dat de bruto marge de weg omhoog duidelijk heeft gevonden. Randstad heef haar kosten dus onder controle. Nu mag het met de omzetontwikkeling wel een paar tandjes beter om echt van solide resultaten te kunnen spreken.

Europa: wisselend beeld
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd:

  • Frankrijk, omzetdaling van 8% (ten opzichte van Q4 2013),  Manpower -1%
  • Nederland, omzetgroei van 5% (+12%)
  • België & Luxemburg, omzetdaling van 1% (-1% (alleen België))
  • Duitsland, omzetdaling van 1% (+3%)

Kort samengevat, Randstad heeft het een stuk slechter gedaan dan Manpower… En dat is zowel opvallend als teleurstellend te noemen. En met name de negatieve ontwikkeling in Frankrijk is zorgwekkend te noemen, evenals de krimp in Duitsland waar Manpower juist een groei laat zien. En als zelfs in thuisland Nederland ruim wordt achtergebleven op de grote concurrent dan is er toch nog altijd iets niet in de haak.

Vooruitzichten
Randstad geeft geen enkel omzetvooruitzicht voor Q1 2015, ze noemen alleen met eerste (positieve) cijfers over januari 2015. Verder gaat het alleen over de kosten:

We expect underlying operating expenses in Q1 2015 to be down seasonally compared to Q4, as will be the gross margin. The reported operating expenses will be inflated sequentially by FX movements (around € 23 million impact).

Ook daar is dus weinig goeds te melden.

Geef een reactie

2 Comments