Breaking news: vacatures in augustus 2015

VerbijsterdVoordat ik de ontwikkeling van het online vacaturevolume in augustus 2015 bespreek, eerst even een update van de cijfers van juli 2015. Dit zei ik verleden maand over die cijfers:

Juni 2015 is een absolute recordmaand geworden als het gaat om het online vacaturevolume. In deze maand zijn er meer dan 140.000 nieuwe vacatures gepubliceerd, een stijging van bijna 37% ten opzichte van juni 2014. En tegelijkertijd is dit het hoogste online vacaturevolume ooit. Het kan maar niet op in 2015…

Naar nu blijkt is het online vacaturevolume in juli 2015 uitgekomen op ruim 149.000 vacature, een stijging van bijna 42% ten opzichte van juli 2015. Als iets te mooi is om waar te zijn is het misschien niet waar… Tenslotte staat de werkloosheid nog altijd op een schokkend hoog niveau (8,5% in juli 2015). Ik heb deze tegenstrijdigheid in twee eerdere artikelen (De kleintjes zijn niet de grootste banenmotor plus een toegift en Misère index arbeidsmarkt april 2015, correctie) al uitgebreid behandeld.

Maar goed, dit was verleden maand. augustus 2015 is uitgekomen op ruim 120.000 online vacatures en daarmee is er wederom een maand aan 2015 toegevoegd met een uitzonderlijk hoog vacaturevolume. Het blijft maar doorgaan.


Vacaturevolume in augustus
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in augustus sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in  augustus, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in  augustus, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Na juli heeft ook augustus 2015  een record gevestigd. Meer dan 120.000 vacatures in deze maand is een unicum. Het resultaat is niet allen een record maar ook nog eens fors verschil met de augustusmaanden van voorgaande jaren, hoewel augustus 2008 en augustus 2011 wel in de buurt komen. En omdat in het algemeen de Jobfeed cijfers na verloop van tijd nog wat naar beneden worden bijgesteld, is het niet denkbeeldig dat augustus 2015 uiteindelijk onder de 120K online vacatures uit zal gaan komen.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Het jaar 2015 zet haar uitzonderlijke zegetocht voort. Zes van de acht maanden van 2015 hebben de hoogste online vacaturevolumes die ooit zijn gemeten, de andere twee maanden (april en mei) zitten slechts een olifantshaar verwijderd van het hoogste volume. Waar gaat dit eindigen?

Om het vacaturevolume van augustus 2015 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Jawel, de trendlijn stijgt vrolijk door en heeft ondertussen het stokoude record van 2008 overtroffen. De trendlijn heeft niet alleen een record verbroken, het gaat op weg naar nieuwe hoogtes. En gezien de oriëntatie van  de trendlijn is er voorlopig nog geen sprake van een afremming, laat staan een omkering.

Geef een reactie

3 Comments
  • Fedor
    says:

    Geeft het niet een vertekend beeld dat jobs vaak (en steeds meer) vanuit mediapakketten (via W&S bureaus of bureaus zoals VONQ) op meerdere vacaturebanken en vakgerelateerde websites worden (door)geplaatst? Of worden deze door Jobfeed ‘ontdubbeld’?
      

  • Arno Bouwens
    says:

    Zijn er andere ontwikkelingen die een ‘vertekend’ beeld geven wellicht?
    Minder vacatures die onderhands worden vervuld doordat de vacatures meer bij kleine bedrijven open staan en minder bij grote organisaties?
    Volledigere dekking van Jobfeed van het vacature aanbod in Nederland?
    Verschuiving van vacatureplaatsing (het is wat laat) van de ‘wekelijkse suffertjes’ naar online?
    Meer niet als zondanig onderkende doublures doordat intermediairs steeds slimmer vacatures overnemen en plaatsen alsog het een nieuwe vacature is?

  • Chris Stapper
    says:

    Ik vraag me af wat het aandeel is van de mismatch tussen vraag en aanbod; in mijn omgeving hoor ik inderdaad een enorme vraag naar ICT professionals en enkele andere soorten professionals (veel beta studenten) en zie ik een redelijk groot aanbod van mensen die met name een alpha achtergrond hebben. Nu is dit natuurlijk op geen enkele manier representatief, maar de vraag naar ICT professionals is wel wijdverbreid. Misschien een mooi onderwerp voor een volgende blog?