De duikvlucht van Twitter

Twitter logoMet de benoeming van mede-oprichter van Jack Dorsey tot CEO van Twitter is blijkbaar per direct ook een saneerder aangesteld. Dorsey is volgens geruchten voornemens om komende week al meteen een ontslagronde in gang te zetten. En blijkbaar is dat zeer noodzakelijk:

Those close to the company have argued for years that Twitter has become too bloated. It reported roughly 4,100 employees last quarter, more than double the roughly 2,000 employees it had in Q2 2013 just before the IPO.

Deze cijfers waren voldoende aanleiding om eens te kijken hoe het met Twitter in Nederland gaat.

En waar anders te kijken dan bij Coosto, de social media monitor van Nederlandse bodem met ondertussen een global presence? Hierbij ga ik er vanuit dat het aantal online berichtjes met de term “Twitter” een redelijke proxy is voor de mate waarin van Twitter gebruik gemaakt wordt. Dat geeft het volgende resultaat:

Aantal social media berichtjes per dag met de term Twitter, januari 2009 – september 2015. Bron: Coosto

Gemiddeld aantal social media berichtjes per dag (365-daags voortschrijdend gemiddelde) met de term “Twitter”, januari 2009 – september 2015. Bron: Coosto

Peak Twitter” ligt tussen eind 2011 en H1 2013. Maar vanaf het moment van de beursgang is het langdurig bergafwaarts gegaan (in Nederland) met Twitter. Het gemiddeld aantal berichtjes per dag is meer dan gehalveerd, het enige positieve aan bovenstaande grafiek is de constatering dat de slagaderlijke bloeding recentelijk lijkt te zijn gestopt. Als deze grafiek daadwerkelijk een indicatie is van de populariteit van Twitter in Nederland dan zal de Nederlandse organisatie niet vergeten worden in de ontslagronde.

De vraag is natuurlijk in hoeverre Twitter zich in Nederland opmaakt voor een rebound of dat het huidige niveau slechts een tijdelijke vloer is, op weg naar nog lagere aantallen. Als ik naar mijn eigen tijdslijn kijk is het in ieder geval een stuk rustiger geworden. 

Geef een reactie