Eurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over februari 2016 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in februari gedaald naar 10,3%. Maar dat komt alleen maar omdat de werkloosheid in januari 2016 naar boven is bijgesteld, van 10,3% naar 10,4%. Want anders was de werkloosheid in februari dus onveranderd zijn gebleven.
De werkloosheid stond in februari 2015 nog op 11,2% dus in een jaar tijd is de werkloosheid in de Eurozone met een zeer magere 0,9% gedaald. Een beetje het tempo van een jichtige slak dus…
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – februari 2016). Bron: Eurostat, Elstat
Dit ziet er voor alle landen met uitzondering van Italië, Portugal en Frankrijk redelijk gunstig uit. Want uitgezonderd deze landen is er sprake van een daling van de werkloosheid. Een fraai beeld.
De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar ziet er overigens een stuk minder florissant uit:
Werkloosheid jongeren (< 25 jaar) in geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – februari 2016). Bron: Eurostat, Elstat
Opvallend, en zorgwekkend, is de stijging van de jeugdwerkloosheid in Griekenland. Hier komt de werkloosheid onder jongeren weer zeer dicht bij de magische grens van 50%. Opvallend is verder de bizar grote stijging in België, waar voor de maanden november en december de werkloosheidscijfers plotseling zijn verhoogd naar 25,1%. Het Belgische CBS heeft misschien een tijdje zitten te slapen, net als de Belgische politie?
Overigens zitten naast usual suspects Griekenland en Spanje ook Italië, Portugal, Cyprus, Frankrijk en België op of boven de grens van 25% jeugdwerkloosheid. Alleen Ierland, Nederland en Duitsland hebben een (veel) lagere werkloosheid. De Nederlandse jeugdwerkloosheid is met 11,3% in februari bijna het beste jongetje van de klas. Alleen Duitsland scoort nog beter, met een werkloosheid van slechts 6,9%. En dat is overigens wel meteen een heel stuk beter…