Fillip, een online referral site (echt waar)

clip_image002Dit is hoe de applicatie Fillip haar diensten beschrijft op Betalist:

Fillip designed an amplified, accelerated recruitment process that gets job opportunities maximum exposure to “information agents” that are spread everywhere at any given time and are better able to point out the passive job seekers out there.

Inderdaad, dat klinkt wel heel erg als een online referral site. En ik maar denken dat dit type sites enkele jaren geleden was uitgestorven. Blijkbaar niet dus…

Overigens beschrijft Fillip haar dienstverlening op verschillende manieren, dit is hoe Fillip het via haar website uitlegt:

clip_image003

Aan ingelogde gebruikers vertelt Fillip het weer net even iets anders:

Fillip is a market place for crowd recruitment, allowing companies to attract nonprofessional crowd recruiters to help them fill a job position by publishing a JobPost that includes the open position and the reward the company is willing to pay for a successful hire.

En op haar homepage noemt Fillip het zo:

clip_image005

Information agents, Crowd Connectors, nonprofessional crowd recruiters, triggered crowd… Het duizelt me eerlijk gezegd een beetje, maar het gaat in alle gevallen natuurlijk om referrers. Zij moeten de verbintenis maken tussen vacature en kandidaat. Maar hoe dan? Dat blijft volstrekt onduidelijk.

Dat je diep in de buidel moet tasten om the most relevant candidates te ‘krijgen’ is ook snel duidelijk; de referral bonus voor de Crowd Connector is minimaal USD 3.000, met een 10% opslag voor Fillip. Toe maar…:

clip_image007

Volgens Fillip krijg ik via een one-click management recruitment process dan wel analyzed, ranked, quality matches. Maar hoe dat in zijn werk gaat blijft volstrekt onduidelijk. Zeker als je bedenkt dat die geanalyseerde, gerankte kwaliteitsmatches op basis van dit soort input tot stand moeten komen:

clip_image009

Mijn bullshit radar slaat zeer sterk uit; het enige wat ik nog mis zijn de termen AI en machine learning

Het aantal vacatures op Fillip is overigens zeer beperkt; in totaal zijn er op dit moment 55 vacatures gepubliceerd. Een aanzienlijk deel daarvan is stokoud, met een publicatiedatum tot meer dan een jaar geleden. Wekt niet de indruk van een levende en levendige site. Waarom verbaasd me dat toch weer niet…?

clip_image011


Nabeschouwing
Ik heb zonder uitzondering elke online referral site (in tegenstelling tot de online corporate referral service) een enkeltje deathpool voorspelt en er is zover ik heb gezien geen reden om voor Fillip eeen uitzondering te maken.

De recente geschiedenis is bezaaid met online referral lijken zoals Jobflirters, Jobtippers, Recruitr, JobAmbassadors, Jobster, Zubka, Friendhunter en Spotajob, Whizper, Jobylon,CareerSonar, Whistetalk, GooodJob, WorkWith.Me,SocialCareer,SocialCruiter, Surge, PopHire, TopProspect, Bonu$box, KenjijiemandJobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe, Nexi, Zao, Zalp, Referagig, Jobhuk, Employyd en MyJobCompany.

Geef een reactie

1 Comment
 • Ian
  says:

  Hi Marc, Please forgive the English (but Chrome does a pretty decent autotranslation these days).
   
  I’ve been reading your reviews for the last 5 years on the inevitable death spiral of social recruitment platforms; you are very clear about what each doomed platform is getting wrong, and I agree that many have badly considered and downright weird concepts. I wonder if you believe that there is a core concept somewhere within all the failures that has the potential for success if somebody managed to do it right, and whether you’d share what your thoughts on that might be in a future post? If not, why are such “extended network” processes doomed to failure at a fundimental level? is the “bountyhunter” idea always bad, or is there a “refer and get paid” model that could succeed?
   
  Kind regards from London,
   
  Ian