Recruiting for skills: wij van Deloitte adviseren geen Deloitte?

Wat is er aan de hand?

Deloitte heeft onderzoek gedaan naar verborgen matches op de arbeidsmarkt.

En, nee, verborgen matches zijn geen matches die niemand heeft opgemerkt, nee, verborgen matches zijn theoretische mismatches die op papier op matches lijken als je de definitie van een match laat vieren en tussen je wimpers doorkijkt.

Gelukkig is nagenoeg niemand op de arbeidsmarkt geïnteresseerd in definities, dus een rapport als dit doet het altijd goed.

Hoe zit het precies?

Lees zelf maar. Het rapport is voor iedereen te downloaden. Deloitte schrijft dat het gebruik heeft gemaakt van FastText “een bibliotheek voor het leren van woordinbedekkingen en tekstclassificatie gemaakt door het AI Research Lab van Facebook. Het model maakt het mogelijk een onbewaakt leer- of gesuperviseerd leeralgoritme te maken voor het verkrijgen van vectorrepresentaties voor woorden”.

Dit is een ouderwetse vectorisatiemethode, met opvallende en bewezen nadelen voor toepassingen op de arbeidsmarkt. Waarom kiezen ze hiervoor? De resultaten zijn dan ook minder indrukwekkend dan een enkelvoudige interpretatie van staande arbeidsmarktinfrastructuur, maar verschillen hier desalniettemin weinig van. Curieus.

Wat nemen we ervan mee?

Miljoenen besteden we in Nederland aan onderzoek vanuit de ridicule premisse dat iedereen op de arbeidsmarkt dezelfde taal zou kunnen spreken. Zo werkt het niet. Denk er maar eens een halve seconde over na.

Arbeidsmarktonderzoek begint en eindigt in de regel nog steeds zonder rekenschap af te leggen aan de belangrijkste factoren: mensen liegen op hun cv’s, bedrijven hemelen hun functies op, functies verdwijnen, matchen gaat over veel variabelen, uitkomsten zijn altijd onvoorspelbaar; werken in het dorp waar je ex woont is voor sommigen niet aantrekkelijk, zelfs niet als de computer vindt van wel. Fictieve attributie van kenmerken is dus niet gelegitimeerd.


Laten we daarom afsluiten met één advies van Deloitte dat de toets der kritiek wel kan doorstaan:

This publication has been written in general terms and we recommend that you obtain professional advice before acting or refraining from action on any of the contents of this publication. 

Anders gezegd: doe niets op basis van dit rapport, laat niets na op basis van dit rapport, zoek er professioneel advies bij. Helder. Maar waarom dan dit rapport? Waarom dan de infographics en het gebruik van de tamtam?

De skills infrastructuur in Nederland woekert en levert steeds betere mogelijkheden voor recruiters en werkzoekers om zich te oriënteren. Tegelijkertijd wordt het steeds lastiger om waarde toe te voegen doorzaken te beweren in ‘general terms’. Waarvan akte.


Geef een reactie