Nationale Carrièrebeurs:

Door de ogen van een ICT young professional.

Daar sta je dan, afgestudeerd, 24 jaar oud, nog enigzins aan het oriënteren en vastberaden om een passende plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Je wil immers nuttig zijn, wat geld op de bank hebben en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Vrienden en kennissen, vaak rond dezelfde leeftijd, studeerden eerder af, hebben inmiddels een vaste baan, zijn verhuisd of hebben zelfs al een gezin. En oud-medestudenten — Ook daarmee wordt het contact van dag tot dag minder sinds het behalen van je diploma. Jammer, maar niet erg. Bovendien bevinden zij zich meestal in dezelfde of een vergelijkbare situatie. Wat doe je dus, als gediplomeerde, ambitieuze én enthousiaste young professional? — Je gaat op zoek naar werk.

Vrijwel elke werkzoekende gaat vanuit huis op zoek naar geschikte bedrijven. Een zoekopdracht, solliciteren met een nette brief — om vervolgens tijdens het sollicitatiegesprek erachter te komen in welke mate het bedrijf daadwerkelijk aansluit bij de verwachtingen. Dit kan effectiever.

Wees effectief: Billen van de bank!

Een van de mogelijkheden om effectiever op zoek te zijn naar een baan, is door het ‘oude sollicitatieproces’ over te slaan en meteen met mensen van bedrijven in gesprek te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door je in te schrijven voor de Nationale Carrièrebeurs, jaarlijks gehouden in Amsterdam.

Wat tref je op de NCB en wat levert het op?

Op de NCB kom je veel bedrijven tegen met verschillende achtergronden. Door in gesprek te gaan met de mensen op de beurs kom je er snel achter welke richting je op wil en wat bij je past. Bovendien ga je beter nadenken over je plannen op langere termijn en leert daarnaast betere vragen te stellen. Het biedt dus geen garantie voor een baan maar helpt je met het ontdekken van je ambities, zodat je op een effectievere manier kan solliciteren.


Kortom, heb je sindskort een diploma op zak? Overweeg dan eens om je goedte oriënteren door eerst kennis te maken met verschillende soorten bedrijven. Als jij weet wat je wil, kun je effectiever solliciteren en kom je tijdens sollicitaties ook zelfverzekerd over.

Dit is een gastblog geschreven door Ricardo Balk. Ricardo beschrijft zijn ervaringen bij het betreden van de arbeidsmarkt.

Geef een reactie