CareerBuilder komt (eindelijk) met een nieuwe zoekresultaatpagina

Logo CareerBuilderCareerBuilder heeft haar zoekresultaatscherm voor vacatures aangepast op de nieuwe standaard; de door Glassdoor geïnitieerde en door Google for Jobs ‘populair’ gemaakte combinatie van de zoekresultaat + vacaturedetail schermen. Indeed, Monster en Bayt zijn op de nieuwe standaard overgestapt. En nu dus ook CareerBuilder: Daarmee hebben we misschien geen al te lang rijtje, maar wel een stel indrukwekkende namen die zijn bekeerd. En ik denk niet dat CareerBuilder de laatste zal zijn.

Homepage
Dit is de homepage van CareerBuilder:

Homepage CareerBuilder

Oké een quick search functie met twee zoekvelden; Wat en Waar. En heel veel hoofden van mensen. Het doet me aan een uitzendsite denken.

Maar het is CareerBuilder en dat betekent vacatures, toch? Daarom maar snel op de frisgroene Search jobs knop geklikt.

En voilà, daar is de geheel vernieuwde CareerBuilder zoekresultaatpagina:

Combinatiepagina CareerBuilder

En dit lijkt sterk op de Glassdoor/Google for Jobs/Monster variant, waarbij de linkerkolom de vacatures van het zoekresultaat toont, de rechterkolom de details van de geselecteerde vacature en de facets aan de bovenzijde zijn verstopt. Maar CareerBuilder heeft hier voor een eigen invulling gekozen en introduceert een soort split-level in de rechterkolom. En dat ziet er zo uit:

Split-level CareerBuilder

De locatie van de vacature (?) Of liever gezegd, een kaartje waar geen pin in staat om de locatie van de vacature aan te wijzen. Daarbij wordt er ook nog eens een veel te groot gebied aangegeven, dus het lijkt een kaartje voor de vorm maar niet voor de gebruiker.

Een Salary estimator. Daar heb je dus niet zoveel aan, want dit is blijkbaar een inschatting van CareerBuilder en niet de opgave van de werkgever? Niemand die het mij kan zeggen. Maar ik hoop van harte dat CareerBuilder niet probeert te slim te zijn en daarmee werkzoekers in verwarring te brengen. Om het maar heel netjes te zeggen. Dit zijn praktijken van het niveau Experteer.

Career Path. Ik heb geen idee wat ik hiermee aan moet, anders dan dat het mij lekker maakt met een salaris wat ik bij lange na niet ga krijgen in de huidige baan. Bedankt voor de dode mus, CareerBuilder.

De smalle rechterkolom is uniek en lijkt zinloos. Hopelijk kan CareerBuilder hier relevante informatie voor de werkzoeker gaan tonen. Of nog beter, gewoon laten varen, die rechterkolom. Het lijkt er bijna op alsof CareerBuilder zich wil onderscheiden van haar concurrenten, maar op een verkeerde manier.

Terug naar de zoekresultaatpagina; de linkerkolom met de vacatures toont allemaal blauwe vierkantjes. Zijn dat soms placeholders voor bedrijfslogo’s? Ik weet het niet, maar ik denk het wel. Maar als je helemaal geen bedrijfslogo’s hebt, is het dan misschien een idee om helemaal niets te laten zien? Dan is er ook meer ruimte om aanvullende informatie van een vacature te tonen.

Een vacature ziet er overigens zo uit:

Vacature CareerBuilder

Functietitel, locatie, uur/week, salaris (schatting?). Dat is redelijk beperkt; informatie als contracttype en vereist opleidingsniveau kunnen ook behulpzaam zijn voor een werkzoeker bij het maken van een keuze.

Ik dacht dat de linkerkolom voorzien was van een endless scroll, maar dat is niet het geval. Na een x aantal vacatures krijg ik een knop te zien met een niets aan de verbazing overlatende knoptekst Load 25 More Jobs.Is dat soms een performance dingetje van de CareerBuilder site? Het is verder niet mogelijk om met de toetsen van het toetsenbord te navigeren. Ook een beetje jammer…

Conclusie
CareerBuilder heeft zich bekeerd tot de combinatiepagina voor een vacature zoekresultaat. En dat is naar mijn mening een goede keuze. CareerBuilder is weliswaar late to the game maar is vrijwel zeker niet de laatste recruitment site die de combinatiepagina gaat omarmen. Het gaat misschien traag, maar ook gestaag.Opvallend is dat Nederland in dit verband achterloopt; Nationale Vacaturebank heeft geen intentie om mee te doen (althans volgens een statement van de NVB big honcho een aantal maanden geleden). En waar blijven de grote (en minder grote) uitzenders? En grote werkgevers?

Geef een reactie