Breaking news: vacatures in de maand februari 2020

Zeer blijDe cijfers van februari over het online vacaturevolume in Nederland zijn alweer enige tijd binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 248.000 nieuwe online vacatures geplaatst, een absoluut record voor de maand februari. Een jaar geleden bleef de teller nog steken om ruim 239.000…

Het jaar vervolgt haar weg op een zeer positieve manier hoewel de stijging van het vacaturevolume aanzienlijk minder indrukwekkend was dan een maand geleden. Desondanks is het aantal vacatures in februari het hoogst sinds we met deze telling zijn begonnen (oktober 2006).

Vacaturevolume in januari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in februari sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in februari, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in februari, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

En explosieve groei tot 2020, want de groei ten opzichte van 2019 is maar zeer beperkt. Hoewel, een groei van 4% ten opzichte van slechts een jaar geleden is nog altijd zeer goed te noemen. Het is dat we ondertussen zeer gewend zijn geraakt aan groei in de dubbele cijfers. En het verschil met de vacature-aantallen tijdens de financiële crisis is natuurlijk gigantisch. Dus ook voor februari 2020 is er alle reden tot feest.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Een beetje saai, maar dat is het natuurlijk altijd aan het begin van het jaar. Over een paar maanden ziet het beeld er al een stuk beter uit. Ook hier is duidelijk te zien dat het verschil met februari 2019 relatief beperkt is. Desondanks raakt de klom de grens van 250.000 bijna aan. Een paar jaar geleden was dit volstrekt ondenkbaar. En ik begrijp het nog altijd niet goed dat zo’n klein landje zo’n volume aan vacatures kan baren.

Om het vacaturevolume van januari 2020 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn heeft ondertussen de grens van 250.000 per maand duidelijk achter zich gelaten, op weg naar nog grotere aantallen? Het is bijna niet voor te stellen, maar daarmee is het nog niet onmogelijk.Alleen de toekomst zal het leren.

Tot volgende maand    

Geef een reactie