Wat staat ons te wachten na de pandemie?

Wat komt er op ons af als de pandemie zich terugtrekt? Is het een allesvernietigende recessie of gaan we juist een bloeiperiode van de economie meemaken? Niemand die het me met zekerheid kan zeggen. Er zijn echter twee dingen die ik zeker weet: 1. de economische situatie zal zich niet in ieder Europees land op dezelfde manier ontwikkelen, en 2. de gezondheid van de arbeidsmarkt ws, is en zal altijd een proxy van de economische gezondheid zijn.

En dus kijk ik maar weer eens naar de ontwikkeling van de werkloosheid over de laatste 20 jaar in een select aantal Europese landen:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – februari 2021). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – februari 2021). Bron: Eurostat, Elstat

Oplettende lezertjes herkennen natuurlijk direct de kaalslag die de financiële crisis ons heeft gebracht. Spanje en Griekenland zijn nog altijd niet hersteld van deze gigantische recessie die de werkloosheid in Griekenland tot bijna 30 heeft opgestuwd. En hoewel de werkloosheid nu is gedaald tot iets boven de 16%, is dat nog altijd een stuk hoger dan voor de financiële crisis. En het zegt iets over de weerbaarheid van de Griekse (en Spaanse) arbeidsmarkt als zich een nieuwe crisis gaat voordoen.

Aan de andere kant van het spectrum zien we Duitsland en Nederland, waarbij vooral Duitsland zich op een grootse wijze door de crisis heft heengeslagen. Nederland heeft er duidelijk meer laatst van gehad maar zit ondertussen alweer geruime tij op een zeer laag werkloosheidscijfer.

En daar tussenin zich de tussenmoot; Portugal, Frankrijk België, Ierland en Italië, met een werkloosheid van 5% – 10%. Weliswaar kwetsbaarder bij een nieuwe crisis dan Duitsland en Nederland maar nog altijd in veel betere toestand dan Spanje en Griekenland.

Als dit een vraag voor beursbengels zou zijn dan weet ik wel waar zij hun geld op zouden zetten. Hoewel ik de economie van een land natuurlijk niet tot haar werkloosheid kan reduceren, is het wel een belangrijke indicator. En daarmee zou het weleens heel aannemelijk zijn dat Spanje en Griekenland de slechtste economische resultaten gaan laten zien al we na deze pandemie weer in een recessie belanden.

Geef een reactie