cvster.nl liegt (maar is toch goed bezig)

Disclaimer: cvster.nl heeft contact opgenomen en toegelicht dat ze werken aan meer transparantie. Hoop doet leven. Onderstaande is idealiter op dit moment (hoe laat is het?) achterhaald.


RecruitmentMatters heeft zich door cvster.nl bij de neus laten nemen. Ik dacht dat ik met mijn neus in de boter viel toen ze een persberichtje stuurden. Maar ik keek, zoals het spreekwoord luidt, met mijn neus, toen ik tussen neus en lippen door controleerde of ze mij niets aan mijn neus hingen.

Vandaag drukte iemand met een scherpere neus dan ik mij met mijn neus op de feiten. cvster.nl presenteert zich als het neusje van de zalm, maar is in werkelijkheid een wassen neus. Ik had verder moeten kijken dan mijn neus lang is en het berichtje niet langs mijn neus weg moeten plaatsen. Ik stond er met mijn neus bij. Nu kijk ik op mijn neus. Het spijt mij.

Wat is het probleem?

Ik wilde mij een makkelijk blogje niet door de neus laten boren. Het leven is als een neus, dacht ik. Je moet eruit halen wat erin zit. Maar daardoor had ik niet in het snotje, dierbare lezersschare, dat aan het persbericht een luchtje hing. cvster.nl liegt, het moet gezegd. Ik ben niet rancuneus aangelegd, maar ik wil ook niet doen alsof mijn neus bloedt. Dan zou ik echt geen knip voor mijn neus meer waard zijn.

Hoe zit het precies?

Toen hun persberichtje binnenkwam krulde mijn neus van blijdschap. Honderdduizenden cv’s hadden ze geanalyseerd en daar hadden ze een paar stevige uitspraken uit weten te peuteren. Een korte Google check viel ook goed uit.

Maar als ik een halve seconde had gescrold, dan had ik dit gezien:

Nu heb ik dus mijn neus gestoten. Ik heb van mijn neus een anker gemaakt, zogezegd. Het uitstekende artikel van de speurneuzen van het onvolprezen Nieuwscheckers laat van cvster.nl namelijk niets heel. Zij hebben hun neus er wel ingestoken.

Ze schrijven:

We stuitten bij CVster op woordvoerders met valse namen, op een directeur die in eerste instantie liegt dat een niet-bestaande medewerker ‘in bespreking’ is, en op oncontroleerbare getuigenissen van tevreden klanten met verzonnen namen en valse foto’s. Zoveel bedrog roept de vraag op: bestaan de onderzoeken waarmee CVster zo vaak het nieuws haalde eigenlijk wel? 

Olsthoorn wilde geen inzicht verschaffen in de onderzoeken die zijn gebaseerd op de internationale database met cv’s van CVster en Resume.io. Zo wilden we over de jobhoppende jongeren bijvoorbeeld weten hoeveel cv’s uit elk van de 39 landen zijn onderzocht, hoe oud de ‘jonge werknemers’ uit het onderzoek zijn, welke jaren hun cv’s beslaan, of CVster een steekproef onderzocht of alle cv’s van mensen uit een bepaalde leeftijdsgroep, en hoe representatief de cv’s in het CVster-bestand zijn – welke categorieën opleidingen en banen dekken die, hoe is de verdeling naar sekse en leeftijd? Olsthoorn heeft ‘geen tijd’ voor deze vragen.

NOS.nl heeft het dankzij Nieuwscheckers al enige tijd door:

RTL ook:

RecruitmentMatters nu dan ook. Ik had beter moeten weten. Wat een blamage. En dan schrijf ik “RecruitmentMatters heeft zich bij de neus laten nemen.” It was just me. Wat ben ik toch eigenlijk nog een snotneus.

Geef een reactie