5 tips voor inclusieve vacatureteksten

Uitsluiting is een groot maatschappelijk probleem. Goede recruiters houden hier rekening mee door te proberen met hun vacatures zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat betekent dat ze iedereen moeten aanspreken en mensen vooral niet moet uitsluiten. Ze moeten dus inclusief schrijven. Maar wat is dat eigenlijk?

Wat is inclusief schrijven, en waarom is het zo belangrijk?

Bij inclusief schrijven let je er bewust op dat je doelgroep uit allerlei verschillende type mensen bestaat. Mensen met een verschillende afkomst, achtergrond, leeftijd en geslacht. Je zorgt ervoor dat je taalgebruik kiest waarmee je geen onderscheid maakt tussen groepen, waardoor iedereen zich aangesproken voelt. 

5 tips

Inclusief schrijven is  dus een belangrijke voorwaarde voor het aantrekken van divers talent. Maar waar moet je op letten?  Als je onderstaande tips ter harte neemt dan ben je een goed eind op weg.

  1. Mensgericht, ook wel genderneutraal te schrijven in plaats van alleen hij/zij of het meervoud gebruiken. 
  2. De lezer direct aanspreken met u of jij. 
  3. Zeker weten dat je content niet discrimineert op leeftijd.
  4. Stereotype woorden en/of associaties vermijden. Die gebruik je onbewust vaker dan je denkt. Denk aan roze voor vrouwen, blauw voor mannen.
  5. De WCAG-richtlijnen toepassen. Dit heeft alles te maken met online toegankelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een braille browser functionaliteit.

Het wat en waarom van inclusief schrijven is duidelijk, maar het schrijven zelf is lastiger dan je misschien denkt. Zoals we hierboven al zagen, is er veel om rekening mee te houden. Een voorwaarde is dat je tijdens het schrijven je kan verplaatsen in diverse doelgroepen. Een goede manier om dat onder de knie te krijgen, is door met veel verschillende mensen te spreken en te vragen hoe iedereen aangesproken zou willen worden. 

Dit gastblog is geschreven door Melissa Hofman van Textmetrics

Geef een reactie