Is Joof.nl de oorzaak van recordaantal (fake) vacatures?

Is het aantal vacatures het aantal werklozen ontstegen? CBS zegt ja, ik zeg nee. Is de oorzaak voor dat enorme vacaturevolume een daadwerkelijke groei van de Nederlandse arbeidscapaciteitsbehoefte? CBS heeft geen idee, ik zeg nee.

Dit jubelt CBS over de staat van de arbeidsmarkt op 18 augustus van dit jaar:

Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer vacatures zijn dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan een recordgroei van het aantal openstaande vacatures (met 82 duizend).

Als simpele vacatureboer zou ik me toch hebben afgevraagd hoe dezelfde akkers ineens zoveel meer vacatures konden opleveren. Ik heb geen RoundUp gebruikt, geen groeiversnellers en ik heb niet bij volle maan de oogstgoden aangeroepen. Dus hoe kunnen er dan zoveel meer vacatures zijn geoogst?

Ik gebruik al vele jaren de data van het CBS (ontstane vacatures) en de data van Jobfeed (Textkernel) om tot een zo betrouwbaar mogelijke schatting van het vacaturevolume te komen ten behoeve van mijn volstrekt unieke jubelindex. Ik doe dat door simpelweg de maandcijfers van beide bronnen bij elkaar op te tellen en vervolgens door twee te delen. Ik weet het, zeer wetenschappelijk. Maar meer dan goed genoeg om het doel; de trend van het vacaturevolume in ons fraaie landje te bereiken.

En dat is goed gegaan tot begin dit jaar. Vanaf maart 2021 ontplofte het vacaturevolume en zorgde het voor grote opwinding (zoals hierboven bij CBS) of verwarring en bezorgdheid (onder meer bij mij).

En hoewel er mogelijk nog veel meer over te vertellen valt, lijkt het er op dat vacature-aggregator Joof.nl een cruciale rol speelt in wat we Joofgate kunnen gaan noemen. En ook Werk.nl speelt hier een belangrijke rol omdat een gebrek aan oplettendheid Joof in staat stelt een u-bocht constructie op Werk.nl realiseren.

Joof plaatst een vacature op Werk.nl met daarin een kleine hoeveelheid tekst en een verwijzing naar de oorspronkelijke vacature (op Joof.nl natuurlijk). Een werkzoeker die via Werk.nl naar Joof.nl gaat, denkt op een sollicitatieformulier terecht te komen maar dat is niet zo. Want de vacature bestaat niet, in plaats daarvan biedt Joof andere vacatures aan. Werkzoekersbedrog en ongetwijfeld een middel om zakelijke voordelen mee te bereiken.

Werk.nl zou dit natuurlijk moeten monitoren en direct blokkeren, maar ik heb niet het idee dat het UWV zich hier erg druk om heeft gemaakt. Maar dankzij een korte Twitter interactie met onder meer UWV medewerkers lijkt het er nu wel op dat vacatures van Joof van Werk.nl zijn verwijderd. En dat is winst voor werkzoekers die vi Werk.nl op zoek gaan naar (nieuw) werk.

Doordat de vacatures van Joof sterk waren ingekrompen was het niet mogelijk om de vacature als eventuele doublure aan te merken, waardoor de vacature werd opgenomen in de Werk.nl database. Diezelfde vacatures werden ook nog eens in europa.eu opgenomen, waarmee het volume aan fake vacatures in theorie verdubbelde.

Als deze vacatures zowel bij CBS als bij Jobfeed terecht zijn gekomen dan is het wel begrijpelijk dat veel te hoge aantallen vacatures zijn gerapporteerd sinds maart van dit jaar. En het is dan ook niet gek dat het leek op een extreme krapte op de arbeidsmarkt waarbij het aantal vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden. Maar dat is dus dankzij de fake vacatures van Joof.nl die binnen Werk.nl hun destructieve werk hebben gedaan. Het laat overigens onverlet dat we een krappe arbeidsmarkt hebben.

Geef een reactie