Het cv is een blijvertje

Book Store | KidsduniaAl jaren zingt in de wereld van HR aanbieders het mantra van skills matching rond. Het heeft ondertussen een bijna mystieke lading gekregen, met meerdere content en tool aanbieders, maar zover ik weet zonder concrete resultaten buiten het IT domein. Voordat je steigerend van verontwaardiging achterover dondert, is het misschien een goed idee om je leergierige skill even maximaal aan te wenden. Want skills matching is een tandje complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Werf& geeft in samenwerking met Textkernel een fraai overzicht van de 30 meest gevraagde skills per categorie. Ik heb ze hieronder per categorie weergegeven:

clip_image002

Meest gevraagde professional, social en IT skills

Matching op competenties/skills klinkt volstrekt logisch, en in een binaire wereld is dat ook het geval. We hoeven ons niet lager te behelpen met matching of functies/beroepen maar we kunnen met chirurgische precisie matching op de onderliggende elementen, de skills. Als we ons beperken tot IT skills dan is die chirurgische precisie ook grotendeels aanwezig, voor Microsoft Excel is zowel door de werkgever als de ‘werkzoeker’ vrij precies aan te geven op welk kennis- en kunde-niveau de skill zich bevindt (junior, medior, senior is al meer dan voldoende). De vraag hierbij is; zijn ze bereid dat te doen en beoordelen ze vervolgen de skills op exact dezelfde manier? Als dat niet gebeurt is skills matching meteen in last.

En wat te doen als de gevraagde skillset van de vacature niet overeenkomt met de skillset van de ‘werkzoeker’? Dan is er behoefte aan een ontologie van beroepen en skills (2 separate taxonomieën) die op het niveau van de skills taxonomie buitengewoon veel relaties heeft. Om in het voorbeeld te blijven, Microsoft Exel heeft een relatie met Microsoft Office. Klinkt simpel maar helaas is dat niet helemaal het geval. Want de relatie vanaf de kant van Office naar Excel is anders (Office omvat o.m. Excel) dan de relatie van Excel naar Office (Excel is een onderdeel van Office). En beide relaties kunnen ook nog eens asymmetrisch zijn. Waarbij je ook nog eens de vraag kan stellen of hiërarchisch ‘hoger’ gelegen skills überhaupt meewegen in skills matching. Zonder (gedeeltelijke) overeenkomstigheid tussen skills is er geen reden voor skills matching; een kind kan dan de was doen. Met gedeeltelijke overeenkomstigheid tussen skills is de uitkomst meestal zo complex dat het resultaat niet aan een normaal mens valt uit te leggen.

Waar je binnen het IT domein misschien wegkomt met skill matching, is dat voor de andere domeinen (professional, social) niet het geval. Daarvoor zijn er simpelweg teveel skills die niet bruikbaar zijn voor skills matching. De reden hiervoor is drievoudig:

  1. · de skill is te globaal/vaag,
  2. · het kennis- en kunde-niveau kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden,
  3. · er zijn geen alternatieven (relaties met andere skills) beschikbaar.

Kijk eens naar de social skills: Communicatie, zelfmotivatie, interpersoonlijke vaardigheden, etc. Hoe waardeert de werkgever en hoe waardeert de werkzoeker dit soort nietszeggende skills? Of moeten ze worden opgedeeld in meer concrete skills? Ik heb geen idee, maar zonder kwantificeerbare skills is skills matching een kansloze exercitie.

En dan is er nog de bereidheid om skills toe te voegen aan de vacature. Kleinere bedrijven zullen die bereidheid initieel wel hebben, maar als er geen betere resultaten uit voortvloeien zal die bereidheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. Voor grotere bedrijven gaat het allemaal om het proces, dus als geen geautomatiseerde manier is om skills op te nemen in vacatures is dat een doodgeboren kindje.

En als je bij een vacature uitsluitend de vaste skillset uit de ontologie opneemt dan je net zo goed weer ‘matchen’ of de functietitel. Er is tenslotte geen verschil meer; eens te mee als het cv van de werkzoeker ook zou worden verrijkt met dezelfde skills indien de functietitel overeen komt.

Skills matching is een belofte die op zoek is naar een aantoonbare meerwaarde. Tot dat moment zal het cv nooit verdwijnen.

O ja, ga eens een keer wat doen met assessments. Daar kunnen in mijn optiek kwantificeerbare skills uit voortvloeien

Geef een reactie