Equalture krijgt injectie van EUR 2,8 miljoen

Logotype EqualtureDit persbericht kwam begin februari op mijn bureau:

I am extremely proud to announce that, four years after my twin sister Fleur and I started Equalture, we have raised €2.75M funding to further support companies in making unbiased, objective hiring decisions, by trusting on neuroscience instead of gut feeling.

Hoppaa! Doe jij nog aan gut feeling hiring decisions? Dan ben je een gierende loser, althans volgens Equalture. Ik krijg hier een sterke, niet-inclusieve vibe van.

Het persbericht gaat verder, onder meer met het bewijs dat neuroscience werkt:

We obviously use Equalture for our own hires as well. Today, our team counts 34 team members who together represent 19 different nationalities, and consists of 52% women.

Eat your own dogfood is altijd een goede gedachte. Maar er is in dit verband geen enkele bewijsvoering van unbiased hiring door met nationaliteiten en sexes te goochelen.

En er is meer:

I couldn’t be more proud of Equalture being selected as the #1 Diverse and Inclusive company in NL. Developing software that helps companies reduce hiring bias and build more diverse teams, there couldn’t be a better recognition for what we do. Today, our team consists of 29 people from 15 different countries. And we’re not only culturally diverse. We’re also diverse in our personalities, our beliefs, our preferences, and more.

The one thing we do have in common though? We all want the shape the world of unbiased hiring. A world in which everyone gets an equal opportunity to become part of a team, and a world in which D&I is celebrated every single day.

We kunnen vaststellen dat Equalture last heeft van tunnelvisie. Want waar aan de ene kant diversiteit wordt aanbeden blijkt aan de andere kant homogeniteit te worden geëist. Tot op het niveau dat we elke dag diversiteit en inclusiviteit moeten vieren. Ik zou juist willen dat het doodgewoon is en daarmee geen onderwerp van welke viering dan ook.

En omdat dit nog niet genoeg is komt Equalture met het volgende:

If you are reading this, realising that you’re one of the many people out there who still rely on traditional screening methods when hiring someone, I dare you to hold yourself accountable. Labour market discrimination, whether it’s about cultural backgrounds, sexual preferences, (mental) disorders, or simply about feeling more connected it one person over another, is a deep-rooted problem that still exists in all its heaviness. And as long as you don’t hold yourself accountable, you will be a contributor to this problem. You will be the one perpetuating this problem.

Als Equalture werving van prospects denkt te moeten doen door betreffende prospects zich zo klein en stompzinnig mogelijk te laten voelen dan is bovenstaande aanpak bijzonder goed.Of dit ook goed is voor de conversie is dan wel een interessepunt.

Ik ben wel benieuwd geworden naar de onderliggende toepassing van Equalture. Want zoveel hete lucht maakt een zeer goede toepassing toch wel noodzakelijk.

Geef een reactie