Snelzoeken naar vacatures op geselecteerde vacaturesites

Kop in het zand bij usabilit issuesEind november (wat vliegt de tijd toch) schreef ik een introductie op een blogreeks waarin in ik het primaire proces van vacaturesites op het gebied van user experience en usability wil ontleden. Ik gebruik daarbij het volgende perspectief:

As a job seeker I want to search, inspect and apply to a job so that I can start earning a living wage

Vandaag is dan eindelijk de eerste aflevering in deze reeds; en die gaat over de snelzoekfunctie. Ik heb de volgende sites uitgekozen: Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Jobbird en Indeed. En voor elk van deze sites wil ik de zoekervaring met de snelzoekfunctie (op de homepage) beoordelen..Voordat we beginnen nog even de herinnering aan wat ik onder de snelzoekfunctie versta:

De snelzoekfunctie.
Snelzoeken bestaat in principe uit twee velden (Wat en Waar) die op de homepage horen te worden weergegeven in combinatie met een knop om het feitelijk Zoeken te laten plaatsvinden. Het is een uitdaging voor aanbieders om de snelzoekfunctie correct te laten functioneren, al was het alleen al omdat deze functie veel complexer is dan je zou denken. En al die complexiteit moet ook nog eens voor de werkzoeker worden verborgen.

En dan nu mijn ervaring met de 5 vacaturesites:


Werk.nl

Als eerste onze nationale trots, Werk.nl, de site van UWV, voorheen CWI, voorheen Arbeidsbureau. Dit is de homepage van Werk.nl:

Werk.nl homepage

Geen keus maken is natuurlijk ook een keus maken. In dit geval het ontbreken van een snelzoekfunctie op de homepage. Waarom? Het is niet vanwege gebrek aan ruimte, want daar is meer dan voldoende van. Is er sprake van een stammenstrijd tussen de 4 hokjes die op de homepage figureren? En kan er dan bij het hokje Vacatures dan subiet een snelzoekfunctie worden opgenomen?.

Voor Werk.nl kunnen we pas een snelzoekfunctie bewonderen nadat naar de optie Vacatures is genavigeerd:

Werk.nl snelzoekfunctie

Dit is vreemd! Het eerste wat Werk.nl mij wenst te melden is dat ik 119.000 vacatures mag zien tenzij ik inlog met DigiD want dan kan ik opeens 211.000 vacatures bekijken. Waarom? Voor een entiteit die de arbeidsmarkt transparant dient te maken is het opvallend om deze tweedeling te zien. Verder legt Werk.nl op geen enkele manier aan de bezoeker uit waarom er een tweedeling wordt gemaakt. Als werkzoeker kan ik hier alleen maar naar gokken.

Maar nu wordt het in één keer een stuk vrolijker:

Werk.nl autocomplete dropdown

Een behoorlijk volledige autocomplete functie, met meerdere alternatieve zoektermen en per zoekterm het aantal vacatures, de herhaling van de ingevoerde zoekterm in de lijst met autocomplete opties en een autocomplete lijst met een beperkt aantal opties. Jammer is wel dat de door de werkzoeker ingevoerde letters niet afwijkend worden weergegeven op zo’n manier dat de werkzoeker de autocomplete opties snel kan scannen.

Overigens biedt het Wat veld meer mogelijkheden. Zo kan ik op trefwoorden zoeken, zoals ‘koken’. En dat levert mij 253 vacatures in de horeca op. Dat vind ik nou nog eens een mooie functie, ik weet alleen niet of iemand deze functie weet te vinden (even UWV bellen…)

Ook het Waar veld biedt meer dan één zoekmogelijkheid: plaatsnaam en postcode. Waarbij de plaatsnamen tabel blijkbaar uit de oude postcodetabellen van KPN voortkomen; de plaatsnamen zijn alleen in hoofdletters geschreven en dat staat zo vreselijk antiek dat ik spontaan spruitjes voor mijn ogen zie dansen.

Nationale Vacaturebank
Nationale Vacaturebank, voor wie de tijd min of meer lijkt te hebben stilgestaan. En soms is dat helemaal niet slecht. Want hier zien we, in tegensteling tot Werk.nl, een zeer duidelijke snelzoekfunctie voor de site:

Nationale vacaturebank homepage

Overigens biedt het Wat veld meer mogelijkheden. Zo kan ik naast functies zoeken op trefwoorden of bedrijfsnaam, terwijl het Wat veld aangeeft dat er op postcode, provincie en plaats kan worden gezocht. Op het moment dat ik met mijn cursor in het Wat veld ga staan krijg ik overigens mijn eerdere keuzes uit beide zoekvelden te zien en dat vind ik onnodig verwarrend. Laat de opties van het Waar veld nooit zien als ik in het Wat veld sta. En vice versa. Zoeken is al moeilijk genoeg zonder een site die me extra opties gaat geven die ik niet verwacht en mij daarvoor in verwarring brengt.

En dan is er de autocomplete functie, na het invoeren van een aantal letters:

Nationale vacaturebank autocomplete dropdown

Een behoorlijk volledige autocomplete functie, met meerdere alternatieve zoektermen,  en een autocomplete lijst met een beperkt aantal opties. Verder worden de door de werkzoeker ingevoerde letters afwijkend worden weergegeven op zo’n manier dat de werkzoeker de autocomplete opties snel kan scannen. Wat mist is het aantal vacatures per autocomplete optie en de herhaling van de ingevoerde zoekterm in de lijst met autocomplete opties.

Het veld Wat laat overigens tijdens invoer door de gebruiker de eerste autocomplete optie in het veld zien (zie scherm hierboven, veld Wat). Dit wordt verder alleen gedaan door Jobbird, de andere sites laten alleen de door de gebruiker ingevoerde karakters zien. Google laat ons duidelijk zien wat de best practice in deze is:

Google search

Bonuspunten voor Nationale Vacaturebank en Jobbird zou je zeggen. Maar dat is te snel.

Want Nationale Vacaturebank (en Jobbird) laten weliswaar een volledig autocomplete optie zien in het Wat veld, als gebruiker heb je daar niets aan. Stel dat die autocomplete optie precies is wat je zoekt, dan kan je deze niet activeren in het Wat veld zelf, je moet dan de optie uit de ijst met autocomplete opties kiezen. Niet bepaald een best practice zoals Google laat zien. Hier hoef je slechts op Enter te klikken om met de autocomplete optie te zoeken. Veel makkelijker voor de gebruiker en sinds we het over Google hebben is dit ook nog eens een best practice die heel de recruitmentsector een voorbeeld aan zou moeten nemen.

Binnen het Waar veld zijn ook autocomplete opties. Echter, Den Haag ontbreekt. ‘s-Gravenhage is er wel, maar is is dus ook geen relatie tussen de twee plaatsnamen wat ongemakkelijk en mogelijk verwarrend is voor gebruikers


Monsterboard (Randstad)
Inderdaad, voor wie het nog niet wist; Monsterboards is sinds een behoorlijk aantal jaren onderdeel van het uitzendconcern Randstad (2016). Lang vervlogen dagen. Dit is de homepage van Monsterboard:

Monsterboard homepage

Een kleine onderbreking; Monsterboard besteed subtiel aandacht aan Oekraïne middels een tweekleurig (blauw-geel) logo. Wat mij betreft een mooi gebaar wat overigens door weinigen zal worden opgemerkt.

Een merkwaardig detail; als ik mijn cursor in één van de twee velden plaats dan veranderd de zoekknop met alleen een vergrootglas naar een zoekknop met een vergrootglas en de tekst Zoek. Mijn vraag is vooral Waarom? Wat heb ik er als werkzoeker aan? Anders dan dat ik in potentie afgeleid word door een verandering van vorm van de zoekknop.

Verder is Monsterboard wat bombastisch door de tekst Vind de juiste match boven haar snelzoekfunctie terwijl het toch echt om een zoekfunctie gaat.

Voor de snelzoekvelden biedt Monsterboard meerdere opties voor het Wat veld. Er kan worden gezocht op trefwoord of bedrijf.

Volgens Monsterboard is Heftruckchauffeur een populaire zoekopdracht. Maar als ik de eerste drie letters van Heftruckchauffeur heb ingevoerd krijg ik geen autocomplete suggesties, waaronder Heftruckchauffeur. Heel merkaardig. Hetzelfde geldt overigens voor de nodige andere populaire zoekopdrachten. Die populaire zoekopdrachten zijn dus eigenlijk geen user generated list maar een lijstje van een Monsterboard marketeer. Populair moet dus met een korreltje zout worden genomen.

Monsterboard autocomplete dropdown

De autocomplete functie laat overigens de nodige steken vallen. Zo geeft het geen vacatureaantal voor geboden suggesties, is er geen scoped search waardoor een functie van een sector kan worden onderscheiden en laat het niet zien welke karakters in de suggesties al door de gebruiker zijn ingevoerd. Tegenwoordig zijn dit toch echt wel zaken die door een zichzelf respecterende zoekfunctie moet worden geboden. En dus schiet Monsterboard ernstig tekort.

Monster heeft in 2008 een slordige $72 miljoen uitgegeven met de koop van match-engine Trovix, later omgekat tot 6Sense tegen aanzienlijke meerkosten. Maar het is volgens mij niet 6Sense die onder de zoekfunctie van Monsterboard zit. Het is eerder een dertien in een dozijn search engine dan een custom zoekmachine met een eigen ontologie / taxonomie. Als dat zo is heeft Monster(board) een gigantische hoeveelheid geld verbrast.

Jobbird
En dan komen we alweer bij Jobbird, het vogeltje van Jan-Peter Cruiming (ex-nationale vacaturebank) dat onder zijn leiding nooit heeft leren vliegen en door Young Capital is overgenomen in een forward-to-the-past beweging:

Jobbird homepage

Mooi zwart is niet lelijk! Ik voel me extreem oud als ik naar dit scherm kijk, waarbij ik er gemakshalve vanuit ga dat een kandidaat voor Young Capital dit hip en happening vind. Het zal wel…

Nationale Vacaturebank (en Jobbird) laten een volledige autocomplete optie zien in het Wat veld, maar als gebruiker heb je daar niets aan. Stel dat die autocomplete optie precies is wat je zoekt, dan kan je deze niet activeren in het Wat veld zelf, je moet dan de optie uit de ijst met autocomplete opties kiezen. Niet bepaald een best practice zoals Google laat zien. Hier hoef je slechts op Enter te klikken om met de autocomplete optie te zoeken. Veel makkelijker voor de gebruiker en sinds we het over Google hebben is dit ook nog eens een best practice die heel de recruitmentsector een voorbeeld aan zou moeten nemen.

*Zie voor meer context de evaluatie van Nationale Vacaturebank hierboven.

Net als Monsterboard heeft Jobbird veelgebruikte/populaire zoekopdrachten op haar homepage als een shortcut naar een concrete groep vacatures. Het lijkt te zijn gebaseerd op de linkfarm below the fold op de homepage

En zo ziet de autocomplete dropdown er uit bij Jobbird:

Jobbird autocomplete dropdown

Jobbird maakt een onderscheid tussen de ingevoerde zoekterm en door de site gesuggereerde zoektermen. Helaas laat de site daarbij de reeds ingevoerde zoekterm in bold zien, terwijl de gebruiker deze term net heeft ingevoerd (en dus wel kent…) de onbekende termen worden regulier getoond terwijl de gebruiker juist daar de aandacht op moet proberen te vestigen. Jobbird geeft evenmin per gesuggereerde zoekterm het aantal vacatures dat beschikbaar is.

Ik word zelf behoorlijk vrolijk van de ultieme snelzoekfunctie. Dat kan natuurlijk door zonder zoektermen op de knop Vacatures zoeken te klikken, maar het kan ook door ergens willekeurig op de brandbox te klikken. Wat ik jammer vind is de knop Vacatures zoeken. Is het nodig om bezoekers er op te wijzen dat je met het indrukken van deze knop naar Vacatures gaat zoeken? Of zou iedereen dit wel weten? Ik ga voor de laatste optie en in dat geval is een knop Zoeken of Zoek dus voldoende. Omdat ik als bezoeker in enkelvoud langskom en als enige de acties uitvoer zou ik er altijd voor opteren om in eerste persoon enkelvoud de actieknoppen aan te bieden. Dus niet Zoeken, maar Zoek.

Indeed
En daarmee zijn we aanbeland bij de laatste vacaturesite: Indeed. Indeed startte haar leven als vacaturesite-parasiet maar is ondertussen getransformeerd in een vacaturesite die strijdt tegen de ultieme parasiet: Google. Tijden kunnen veranderen.

Maar genoeg gemijmerd, een evaluatie schrijft zich niet vanzelf. Dit is de homepage van Indeed:

Indeed homepage NL

Een kleine onderbreking; Indeed besteed aandacht aan Oekraïne middels een tweekleurig (blauw-geel) logo en een tekstbanner met een steunbetuiging aan Oekraïne. Wat mij betreft een mooi gebaar.

Voor de snelzoekvelden biedt Indeed meerdere opties per veld. Voor het Wat veld wordt gezocht op functie, trefwoorden of bedrijf en voor het Waar veld is dat plaats, provincie of postcode.

Net als Monsterboard en Jobbird heeft Indeed een veelgebruikte/populaire zoekopdrachten op haar homepage als een shortcut naar een concrete groep vacatures.

En zo ziet de autcomplete dropdown er uit:

Indeed autocomplete dropdown

Een behoorlijk volledige autocomplete functie en een autocomplete lijst met een beperkt aantal opties (en dat is dus positief, ter vermijding van choice paralysis of, nog erger, scrolling binnen de autocomplete dropdown). Verder worden de door de werkzoeker ingevoerde letters afwijkend worden weergegeven op zo’n manier dat de werkzoeker de autocomplete opties snel kan scannen.  De door de gebruiker ingevoerde tekst wordt helaas niet separaat aangegeven binnen de autocomplete dropdown en het aantal vacatures per autocomplete optie mist.

Slotopmerkingen
Dit is de eerste aflevering van een reeks waarin ik in het nodige detail de interactie en usability van het primaire proces voor werkzoekers probeer te analyseren bij grote vacacaturesites, staffing sites, recruitment sites, werken bij sites, en eventueel andere sites. Met als doel om op basis van werkelijke voorbeelden de do’s en don’ts te belichten evenals interessante oplossingen voor bestaande problemen. Met als achterliggend doel om de site owners te stimuleren .hun sites te verbeteren. Een mooiere wereld. En dat in deze tijd.

De volgende delen betreffen:

  1. De snelzoekfunctie.
  2. Het vacature zoekresultaat.
  3. Filteren en sorteren.
  4. Vacature alert.
  5. E-mails obv. vacature alert.
  6. Vacature detailpagina.
  7. Solliciteren.
  8. Bedankt pagina.

Ik heb nu al kramp in mijn vingers, dus dit wordt nog leuk…

Geef een reactie