Nationale Vacaturebank is overgestapt naar de combinatiepagina

Verleden week schreef ik al kort over de vernieuwde interface van vacaturesite Nationale Vacaturebank (NatVac). En vandaag wil ik eens wat dieper duiken in die vernieuwde interface, voor zover het om het zoeken en vinden van vacatures gaat en het vervolgens solliciteren op die vacatures. Ik wil vooraf waarschuwen dat het er soms zeer gedetailleerd aan toe kan gaan, het is daarom goed extra versnaperingen bij de hand te hebben.

Laat ik maar meteen beginnen met de homepage, die ziet er nu zo uit:

Homepage NatVac

Ik ben meteen in de war. Hoe moet ik de koptekst vind jouw nieuwe baan verenigen met het knoplabel zoeken? vind = enkelvoud, zoeken = meervoud. Vind is een eindresultaat, zoeken is een activiteit. Waarom? Mogelijk wil NatVac haar bezoekers verwarren op het allereerste moment dat er contact is. Maar volgens mij is dat geen verstandige tactiek. En waarom niet gewoon de mainstream volgen, die over zoeken spreekt. Overigens is er dan ook nog de discussie enkelvoud (vind) versus meervoud (zoeken). Ik zou zeggen om voor enkelvoud te gaan omdat het persoonlijker overkomt (vind ik). Maar hier bestaan vast heftige meningen over.

Verder mis ik ook nog een statement van Nationale Vacaturebank wat het totale aantal vacatures is dat op dit moment in de schappen ligt. Waarom zou je het niet vermelden?

De zoekfunctie

De zoekfunctie hapert ook zo hier en daar. Allereerst de Wat functie:

Homepage NatVac, dropdown Waar

Na 3 characters verschijnt bovenstaande dropdown. Mooi he? Ik zie een rijtje passende functietitels die op alfabetische volgorde (waarom?) worden getoond, helaas zonder het aantal vacatures  voor elk van de functietitels (waarom niet?). Helaas heeft NatVac de bold/regular presentatie van de functietitels niet correct geimplementeerd. Zo dient het ingetypte deel van de functietitel als regular tekst te worden weergegeven terwijl het onbekende (niet ingetype) deel van de functietitel in bold te worden weergegeven. Verder zijn er zogenaamde scoped searches (Vakgebied en Branche) die dus aangeven dat NatVac taxonomieen gebruikt bij haar zoekfunctie. We zullen deze twee ongetwijfeld zien terugkomen bij de filterfuncties.

En dan hebben we ook nog de Waar functie:

Homepage NatVac, dropdown Wat

Net zo fraai als de Waar dropdown en met dezelfde fouten als de Waar dropdown. Vreemd genoeg is ook hier een dropdown pas te zien na het invoeren van drie characters. Dat is toch helemaal niet nodig, want de plaatsentabel van Nederland is echt niet zo groot. Na twee characters kan je met gemak een lijst van opties tonen.

De combinatiepagina

Als ik eenmaal op de knop zoeken klik, krijg ik dit te zien:

Combinatiepagina NatVac

Mooi he, zo’n combinatiepagina? Toegegeven, hier zitten een aantal schoonheidsfouten in, maar het is nog steeds aanzienlijk beter dan de oude interactie met een aparte pagina voor het zoekresultaat en een vervolgpagina met de details van de geselecteerde vacature. Het voelt en klinkt ineens bijzonder ouderwets, en dat terwijl er toch bijna twee decennia gebruik van is gemaakt. Een eeuwigheid, in Internet termen.

Maar goed, nieuw is niet noodzakelijkerwijs beter en zoals altijd komt het op de juiste uitvoering aan. En daar laat NatVac toch de nodige steken vallen.

Allereerst is daar het krankzinnig grote blok aan filters. En dat blok wordt nog veel groter als je daadwerkelijk filteropties gaat selecteren. Hieronder een extreem voorbeeld van wat er dan kan gebeuren:

Combinatiepagina NatVac, filters en filteropties

De vacatures worden naar beneden weggedrukt door het (belachelijk) grote aantal filteropties dat is geselecteerd. Ik gebruik dit extreme voorbeeld om te tonen wat er kan gebeuren en dat je daar in het ontwerp dus rekening mee kan (en moet) houden. Zorg ervoor dat de door de filteropties ingenomen ruimte nooit meer dan bv. twee regels omvat. En zorg er tevens voor dat de bezoeker de resterende filteropties heel eenvoudig kan ontdekken. En dat dat dan ook met de filters zelf, die in mijn optiek nooit meer dan 1 regel mogen beslaan. Zo laat je het scherm voor de vacatures, in plaats van voor de filter(optie)s.

Verder hebben we een gevalletje van de builenpest in de vorm van het label Topbaan. Dit is overigens niet bedoeld richting bezoeker, maar richting NatVac, want die “topbaan” levert NatVac namelijk extra omzet. En vervolgens worden deze vacatures in het gezicht van de bezoekers gesmeten met de boodschap: deal with it. Als jij gratis bij mij wilt zoeken, dan moet je die topbanen maar voor lief nemen.

Goed om te weten, je kan de lijst met vacatures (het oude “zoekresultaat”) niet doorlopen met de up en down toetsen, alleen met de muis. Kans gemist. Dit geldt overigens niet alleen voor NatVac maar voor bijna alle partijen die zijn overgestapt op de combinatiepagina.

En dan is er nog een koe van een fout bij het aanmaken van een vacature alert:

Combinatiepagina NatVac, job alert

Voila, ik hoef allen een e-mail adres in te vullen en heb een job alert. Of toch niet? De knop Inschrijven (Inschrijven? ik maak een job alert aan, ik schrijf niets in) levert een foutmelding op die ik hier niet kan oplossen. Daarvoor moet ik naar de bovenkant van het scherm… Waarom niet de functionaliteit van het Wat veld hier gedupliceerd? Iedereen blij?

Ik mis ook nog de tooltips bij de icoontjes die zowel bij de vacaturedetails worden getoond als bij de lijst met vacatures. Waarom niet uitgelegd wat ze betekenen? Kleine moeite.

Ik heb 1 keer geprobeerd te solliciteren, maar daar be ik zo van geschrokken dat ik meteen ben gestopt:

Vacature plus pop-ups Continu

Gebombardeerd met pop-up, hoe onvriendelijk wil je het hebben?

Intermediair

Overigens, wie NatVac zegt, zegt Intermediair. En dat is nog steeds zo, getuige de combinatiepagina van laatstgrenoemde:

Combinatiepagina NatVac, Intermediair

Met dezelfde mogelijkheden en dezelfde tekortkomingen…

Geef een reactie