De tovenaarsleerling wil serieus genomen worden

Disney: De TovenaarsleeringArrogantie moet je verdienen, al zullen velen ondertussen van mening zijn dat het elke vorm van arrogantie mag uiten. Ik hoor daar (nog) niet bij. Maar dat wil niet zeggen dat ik deze nieuwkomer geen succes wens en hoop op een waardevolle bijdrage aan ons werkzame bestaan, ook binnen het recruitment domein. Maar daar helpt (te vroege) arrogantie niet aan mee. Volgens mij.

Waar ik het in godsnaam over heb? Over ChatGPT natuurlijk. What else? De AI tool die de wereld binnen enkele maanden heeft veroverd. En daarmee de hype rondom AI nog verder heeft opgestuwd. En ik denk dat veel van die extra hype terecht is. Want als je het zelf hebt geprobeerd, kan het bijna niet anders zijn dan dat je onder de indruk bent van wat deze tool kan.

Maar ik ben ook onder de indruk van wat deze tool teweeg kan gaan brengen, en dan met name binnen het recruitment domein. En dat kan weleens verder gaan dan we op dit moment beseffen. Want het raakt niet alleen personen (goed voor het reduceren van de huidige krapte op de arbeidsmarkt) maar ook de processen en de hulpmiddelen (wederom, goed voor de reductie van de huidige krapte). En daarmee is de kans op een fundamentele verandering toegenomen, hoewel ik niet al teveel geloof heb in fundamentele verschuivingen. Tenslotte is de inertie binnen elk domein zo groot dat het onwaarschijnlijk is dat deze kan worden opgeheven door een tool, hoe indrukwekkend dan ook.

Maar deze bespiegelingen zijn niet aan ChatGPT besteed. Integendeel. Want wat te denken van onderstaande tweet:

ChatGPT tweet

Dit is dus wat ik als arrogant beschouw. Je toekomst voorspellen laat je maar aan anderen over, borstklopperij is geen teken van kracht. En elke nieuwe toepassing zal worden beoordeeld op haar tekortkomingen en niet de mogelijkheden, simpelweg omdat de weg naar het zogenaamde plateau of productivity (Gartner) jaren en jaren gaat kosten en daarmee het bereiken van de voordelen. Een belangrijke reden waarom grote ondernemingen wachten tot veelbelovende software haar daadwerkelijk meerwaarde heeft bewezen, zeker als het om kritische componenten gaat.

En wat voor amerikaanse bullshit is de zin dat je met ChatGPT een “best version of yourself” kan realiseren? Hoe kom je erop?

En dan de hamvraag? Is bovenstaande tweet geschreven door ChatGPT of door een mens? Een vraag die steeds meer mensen zich steeds vaker zullen stellen na de ontvangst van een digitale tekst.

Maar goed, alle bedenkingen ten aanzien van een stompzinnige tweet ten spijt is het zeer waarschijnlijk dat ChatGPT en haar concurrenten (zit Google stil?) en opvolgers voor een forse verschuiving gaan zorgen. Kunstenaars zijn al in verzet gekomen tegen de digitale plaatjesbakkers omdat ze hun stiel in razend tempo zien verdwijnen (was het niet zo dat bij een tectonische verandering de vraagprijs 90% daalt?).

En hoewel de soep waarschijnlijk minder snel gegeten gaat worden binnen het recruitment domein is het niet zo dat we buiten schot zullen blijven. Bloggers zijn de meest voor de hand liggende slachtoffers, gevolgd door copywriters, marketeers, sourcers, recruiters, hr-medewerkers, hr-adviseurs. Maar ook veel van de software die binnen het recruitment proces wordt gebruikt, kan weleens voor een grote schoonmaak staan. Ik kom daar in een toekomstig blog nog op terug

In bredere zin heb ik een vraag, of liever een klein polletje. Waardoor gaat de mensheid op aarde worden weggevaagd:

  1. Een pandemie met een hoge mortaliteit
  2. Klimaatverandering en/of verlies van biodiversiteit
  3. Artificial intelligence
  4. Putin

Voor AI kanttekeningen, zie onder meer Weapons of Match Destruction (Cathy O’Neill, 2016)  en The Formula (Luke Dormehl, 2014)

Dit artikel is geschreven door een persoon van vlees en bloed. Het kan mijn laatste blog zijn, Skynet became self-aware. Ik ga nu wat Kerstgedichten (laten) schrijven.

Geef een reactie