Hoe gaat het nou eigenlijk met LinkedIn en Xing in de DACH-landen?

Logotype LinkedInGoogle Trends is een oneindige grabbelton waar je naar hartelust in kan duiken en altijd weer nieuwe pareltjes kan vinden. Zo ook deze keer, waarbij ik het voorkomen van bepaalde zoektermen (LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor) met elkaar heb vergeleken voor een drietal landen; Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, ook wel bekend als de DACH landen.

LinkedIn en Xing zijn natuurlijk elkaar beconcurrerende sociaal professioneel netwerken, Kununu en Glassdoor zijn elkaar beconcurrerende werkgeversvergelijkers. Xing en Kununu zijn onderdeel van dezelfde groep, LinkedIn en Glassdoor zijn elkaars concurrenten voor zover het om vacatures gaat.

Genoeg achtergrond, laten we eens kijken naar wat Google ons kan vertellen:

Duitsland
In Duitsland heeft LinkedIn medio 2020 de positie van koploper overgenomen van Xing:

Google trends grafiek van Duitsland voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 - heden

Google trends grafiek van Duitsland voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 – heden

Dat is best wel een dingetje, want dit is de thuisbasis van Xing, die buiten het Duitse taalgebied niets in de melk te brokkelen heeft. Maar de opkomst van LinkedIn is onmiskenbaar, net als de krimp van Xing. Als beide lijnen hun koers vasthouden is er binnen enkele jaren geen Xing meer in Duitsland te vinden. En wat gebeurt er dan met Kununu? Of is deze werkgeversvergelijker in staat om onafhankelijk van Xing haar koers te bepalen? Voorlopig lijkt concurrentie van Glassdoor niet aan de orde.

Oostenrijk
In Oostenrijk is Xing al jaren haar koppositie kwijtgeraakt aan LinkedIn:

Google trends grafiek van Oostenrijk voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 – heden

Google trends grafiek van Oostenrijk voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 – heden

Begin 2016 was het in Oostenrijk het moment waarop LinkedIn Xing achter zich liet. Jaren eerder dus dan in Duitsland. Ondertussen lijkt het lot van Xing onvermijdelijk uit de kaarsrecht dalende lijn. Een Duitse oorsprong is geen concurrentievoordeel, of althans niet meer. Kununu daarentegen is lekker bezig en is Xing zelfs voorbij gestreefd. Ook in Oostenrijk is Glassdoor nog nauwelijks zichtbaar.

Zwitserland
In Zwitserland is het beeld nog scherper:

Google trends grafiek van Zwitserland voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 – heden

Google trends grafiek van Zwitsterland voor LinkedIn, Xing, Kununu en Glassdoor, 2004 – heden

Hier is Xing feitelijk verdwenen en is het LinkedIn wat de klok slaat. Begin 2011 was het moment dat LinkedIn een coup pleegde en Xing haar hielen liet zien. Kununu maakt enige voortgang en Glassdoor is nog aan het bedenken wat ze hier doet.

Slotopmerking
LinkedIn is aan een onafwendbare opmars bezig in het Duitssprekende deel van de wereld. En hiermee lijkt de ondergang Xing onafwenbaar slechts een kwestie van tijd, zeker bij ongewijzigd beleid. Alleen in Duitsland heeft Xing nog een kleine kans om het tij te keren, maar ook daar lijkt het eigenlijk al te laat. Ik zet mijn geld op de Deathpool.

Kununu lijkt in een betere positie om Glassdoor te weerstaan, maar misschien is ook hier de tijd een factor die dit beeld nog op zijn kop kan gaan zetten. Geen idee, maar Glassdoor heeft natuurlijk wel een breder dienstenpallet dan Kununu. Zonder grote broer Xing lijkt het me voor Kununu ook bijzonder moeilijk te gaan worden, terwijl Glassdoor altijd nog op Indeed kan leunen. Als die twee tenminste gaan samenwerken…

Of misschien is binnen enkele jaren dit speelveld volledig veranderd door, nou ja, je weet wel… Of gaat ‘je weet wel’ onderdeel uitmaken van elke oplossing waarmee het geen voordeel is om het te hebben maar slechts een nadeel als je het niet hebt?

Geef een reactie