HeroHunt/RecruitGPT: een people aggregator met een LLM sausje en een privacy dingetje

Logotype HeroHuntJawel, LLM AI’s zorgen natuurlijk ook voor een nieuwe kans voor people aggregatoren, maar dan wel in een tijd van GDPR en nakende Europese AI wetgeving. En dat is natuurlijk stevig andere koek. Dat zal de jonge ondernemers van HeroHunt/RecruitGPT ongetwijfeld niet tegenhouden. Ook al maken ze mooie sier  met other peoples data.

Dit zijn overigens de collega people aggregatoren van RecruitGPT, uit een vorige tijd (ouder dan 2016): TalentWunder, Crystal, Dice Open Web, TalentBin (by Monster), Connectifier, Gild Source, Entelo, 3Sourcing, Connect6, Swoop,HiringSolved en Careerbuilder’s Recruitment Edge (hoewel ik zover ik me kan herinneren Recruitment Edge nooit heb getest).Voor alle andere tools, gewoon in het zoekveld op RecruitmentMatters invoeren en op Zoeken klikken. Van deze tools is het overgrote merendeel ondertussen dood en begraven, ik weet in ieder geval dat TalentWunder nog altijd bestaat, zij richten zich uitsluitend op het Duits-sprekende deel van Europa (DACH).

Maar laten we net doen of er niets aan de hand is gewoon eens kijken wat HeroHunt (wat een ontzettend foute naam voor een people aggregator trouwens) danwel RecruitGPT (Zou OpenAI dit prettig vinden?) te bieden hebben. Een tour langs de schermen van HeroHunt/RecruitGPT, waarbij ik eerst de website van HeroHunt bezoek en vervolgens kort speel met de app RecruitGPT.

De homepage

Dit is de homepage van HeroHunt:

Homepage HeroHunt

Homepage HeroHunt

Links onderaan staat een tekstje die je nog nachtmerries kan gaan bezorgen, maar daarover later meer. Het is in ieder geval niet voldoende dat een bezoeker passief akkoord is met een privacy policy. Dat dient expliciet te gebeuren

Er wordt een beetje met een chat interface ala Bing gespeeld en ik kan zoeken naar talent. Dat zoeken sluist de gebruiker in een vraag- en antwoord dialoog bedoeld om een testaccount aan te maken, dus dat doe ik even niet.

Als ik naar onder blader krijg ik het volgende te zien:

Homepage HeroHunt, 2

Homepage HeroHunt, 2


Dit is de dienst die HeroHunt biedt; zoeken naar en contact opnemen met kandidaten. En daarbij valt vooral deze zin op natuurlijk: Find talent from 1 billion profiles across dozens of platforms. Dozens of platforms zijn dus minimaal 24 sites. Minus LinkedIn, Stack Overflow, GitHub (zie later onder Privacy policy) betekent het dat HeroHunt maar liefst meer dan 20 andere sites afgraast op zoek naar profielen (zie later onder Privacy policy)

Wat is de bestaansreden van HeroHunt? Deze:

About HeroHunt

About HeroHunt

Laat ik hier maar verder mijn mond over houden. Ik zou adviseren deze tekst door ChatGPT te gooien en te vragen om een wervende, zakelijke en professionele output. Ik ga er vanuit dat er ruimte is voor verbetering.

Maar wat ik ook vond was dit:

About HeroHunt, 2

About HeroHunt, 2

WAT? Ik ben 1 navigatie-optie verder en het aantal kandidaatprofielen is van 1 miljard naar 8 miljard gegaan: our talent pool is 8 billion people. Een snelle check bij Bing leert mij het volgende: Volgens de International Labour Organization (ILO) bedroeg de wereldwijde beroepsbevolking in 2020 ongeveer 3,3 miljard.

Wat mis ik nu emoji’s in mijn blog editor…

Voordat ik doorga met de zeer bijzondere Privacy policy van HeroHunt nog even dit pareltje:

About HeroHunt, 3

About HeroHunt, 3

Samengevat:

Our belief is that everyone should be able to find anyone

That’s why we made candidate information accessible for everybody by creating a search engine dedicated to finding people across the entire web

We search and aggregate candidate information to one complete profile and match that profile with our clients’ criteria

Ten aanzien van dat aggregeren valt nog heel wat te zeggen, maar dat doe ik een andere keer, als HeroHunt dan tenminste nog bestaat. Overigens kan slecht aggregeren over minstens 24 bronnen natuurlijk ook een reden zijn van die 8 miljard profielen…

Privacy policy

En dan nu even de privacy policy van Eevee BV (HeroHunt blijkt een handelsnaam van een Nederlandse (!) bv te zijn):

We act as a data controller, and only collect publicly available data, from open sources of the web, such as LinkedIn, Stack Overflow, GitHub, or other professional and career websites.

Only collect publicly available data… Zo klinkt het heel onschuldig. Een beetje zoals de autodief die zegt alleen auto’s mee te nemen (en te verkopen…) die niet op slot stonden en waarvan het sleutelje in het contact zat. En gaan LinkedIn, Stackoverflow Github en die andere sites mee in deze redenatie van HeroHunt? Ik heb een donkerbruin vermoeden…

Whenever we collect and process personal data, at least one of the following applies:

 • The data subject has given consent to processing of his or her personal data for recruitment purposes
 • The processing is necessary for compliance with a legal obligation, such as a request from public authorities
 • The processing is necessary for the purposes of our legitimate interests of providing talent search services, making sure that those interests are never overridden by the interests or fundamental rights and freedoms of the data subject

De data subject is in dit geval natuurlijk de nietsvermoedende wereldburger. En HeroHunt stelt dat deze toestemming heeft gegeven voor de verwerking van persoonlijke gegevens voor recruitment doeleinden? Color me sceptic… En als er geen consent is gegeven dan is er ook geen legal obligation om de data te verzamelen.

Ik heb even ChatGPT om uitleg gevraagd ten aanzien van de frase legitimate interest:

Legitimate Interest: Legitimate interest refers to the legal basis for processing personal data when it is necessary for the legitimate interests pursued by the data controller or a third party. This means that an organization can process personal data without obtaining explicit consent if they have a genuine and lawful reason for doing so, provided that it does not override the individual’s rights and interests. Legitimate interest can be used when the processing is reasonably expected by the individual or is within the context of an existing relationship.

Er is geen wettelijke basis om persoonlijke data te kopieren, alleen maar een commerciële basis. Maar ChatGPT zegt nog meer.

To rely on legitimate interest, organizations must conduct a balancing test to ensure that their interests are not overridden by the rights and freedoms of the individuals whose data is being processed. They should also provide individuals with information about the processing activities and their rights, and individuals have the right to object to the processing based on legitimate interest.

Prachtig die LLM AI’s! Zolang je ze maar binnen de kaders van wet en fatsoen gebruikt. En hier zegt ChatGPT dus dat HeroHunt voor elk gekopieerd profiel de achterliggende persoon dient te vragen om toestemming. Wat vanzelfsprekend niet is gedaan.

Maar welke data verzamelt HeroHunt nu eigenlijk:

The personal data we collect may include:

 • Name
 • Email address
 • Phone number
 • Profile picture
 • Professional/ Work experience
 • Educational background 
 • Qualifications/ Certificates

Toe maar. HeroHunt zuigt zo’n beetje alle informatie die beschikbaar is over het werkzame leven van een persoon naar binnen. Plus naam en contactgegevens.

We respect the data processing principles set out by the General Data Protection Regulation:

 • We adhere to data minimisation and only collect and process personal data that is necessary in relation to our purposes of providing talent search services or for complying with requests of public authorities. These may include the personal data specified above.
 • We adhere to data accuracy and perform a revision at least twice a year on all the personal data we store to ensure the data is accurate, up to date, and complete. If, during the revision, we find that some personal data became inaccurate, outdated, or incomplete, we rectify or erase that without delay. However, we cannot guarantee the accuracy of the public sources we use to collect data.
 • We respect the principle of storage limitation and keep personal data in a form which permits identification of data subjects and store for no longer than is necessary for the purposes of providing talent search services, or for complying with requests of public authorities. As explained above, we revise all personal data in our systems at least twice a year. If we find that some personal data is no longer necessary for our purposes, we erase that personal data.
 • We ensure integrity and confidentiality of personal data by having appropriate technical and organisational measures in place. If we learn of a security system breach, we may attempt to notify you electronically so that you can take appropriate protective steps. We may post a notice on our website if a security breach occurs. If you become aware of any possible security breach of our systems, please notify us at the e-mail address provided above.

RecruitGPT

Er ook nog een applicatie, met 1 tot 8 miljard profielen, dus laat ik daar ook nog even een kijkje nemen:

Aanmelden RecruitGPT

Aanmelden RecruitGPT

Na aanmelden ben ik op zoek gegaan naar een prompt engineer met sourcing skills. Dat heb ik drie keer gedaan, met drie onderstaande resultaten tot gevolg. Links is de prompt, rechts is de vertaling van RecruitGPT:

Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 1

Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 1

Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 2

Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 2


Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 3

Input prompt plus search criteria voor Prompt engineer met sourcing skills, 3


Bij de laatste van de drie heb ik maar op Confirm geklikt, ook al ben ik niet tevreden met het resultaat:

Kandidaatdetails RecruitGPT

Kandidaatdetails RecruitGPT

En dat terwijl in LinkedIn al meer dan 4 miljoen profielen een prompt engineering skill hebben… Hoe zit het met de actualiteit van deze data?

Dat wordt nog een tijdje studeren op hoe eerdere people aggregatoren de kandidaatgegevens hebben weergegeven. En als je toch gaat verbeteren, kijk dan eens even naat de combinatiepagina structuur van de grote vacaturesites. Daar is ook veel mee te doen.

En dat terwijl in LinkedIn al meer dan 4 miljoen profielen een prompt engineering skill hebben…

Verder wordt er blijkbaar alleen in LinkedIn gezocht, ook al staat op het bovenstaande scherm dat in drie bronnen wordt gezocht (+ GitHub en Stackoverflow). Onderstaand de bevestiging hiervan:

Kandidaatdetails RecruitGPT, filterdetails

Kandidaatdetails RecruitGPT, filterdetails


Slotopmerkingen

Eevvee / HeroHunt / RecruitGPT is een eerste (mij bekende) loot aan de oude stam die people aggregator heet. Ik dacht dat hun tijdperk was afgelopen, een beetje zoals met de dinosaurussen. En dat denk ik na het bezoek aan HeroHunt eerlijk gezegd nog steeds. HeroHunt lijkt haastig in elkaar te zijn gedraaid in de behoefte om de eerste people aggregator te zijn met LLM AI technologie. Maar die technologie gaat het onderscheid niet maken, ook al klinkt het lekker. Als de toepassing niet in de behoefte van recruiters/sourcers voldoet dan is het ten dode opgeschreven.

Maar in dit domein speelt nog een totaal ander belang en dat is die van privacy. En HeroHunt overleeft zelfs een oppervlakkige beoordeling van haar privacy policy, althans niet binnen de Europese Unie en het VK. Er vanuit gaan dat iemand het prima vind om zijn/haar/x gegevens te kopieren en in een search engine te gooien is wat naïef.

En dan zijn er nog de bronnen waarvan HeroHunt haar data van ‘betrekt’. Heeft HeroHunt gevraagd om deze data te kopiëren? Dat dacht ik al…

Geef een reactie