LinkedIn’s job search heeft één, nee twee snelzoekvelden

Misschien is dit al heel lang de praktijk, maar ik liep hier vandaag tegenaan en vroeg me af of dit een verstandige ontwerpkeuze is. Ik heb het over het zoekveld binnen de LinkedIn Jobs sectie, zoals hieronder weergegeven:

LinkedIn, één zoekveld voor het zoeken naar vacatures
LinkedIn, één zoekveld voor het zoeken naar vacatures

Als de gebruiker de cursor in dit zoekveld plaatst, gebeurt er dit:

LinkedIn, twee zoekvelden voor het zoeken naar vacatures
LinkedIn, twee zoekvelden voor het zoeken naar vacatures

Linkedin splits het ene zoekveld in twee (kleinere) zoekvelden, waarmee de standaard snelzoekfunctie binnen recruitment beschikbaar komt:  een Wat? veld en een Waar? veld.

Om redenen van absolute objectiviteit en mogelijk vanwege enige luiheid heb ik ChatGPT om een beoordeling gevraagd. En dit is het antwoord:

Het splitsen van één zoekveld (“wat en waar”) in twee afzonderlijke velden (“wat” en “waar”) bij focus kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van de context en de gebruikersbehoeften.

Voordelen:

  1. Specificiteit: Twee velden kunnen gebruikers helpen meer gerichte zoekopdrachten uit te voeren.

  2. Gebruiksvriendelijkheid: Het kan intuïtiever zijn voor gebruikers die gewend zijn aan gescheiden velden voor verschillende soorten informatie.

  3. Data-analyse: Het kan gemakkelijker zijn om gebruikersgedrag te analyseren als de data van twee verschillende velden komen.

Nadelen:

  1. Complexiteit: Het toevoegen van een extra veld kan de interface ingewikkelder maken en kan overweldigend zijn voor sommige gebruikers.

  2. Onverwachte gedrag: Het automatisch splitsen van velden kan gebruikers verrassen en verwarring veroorzaken.

  3. Ruimte: Twee velden nemen meer ruimte in beslag op de interface, wat een probleem kan zijn voor mobiele gebruikers.

  4. Focus en Cognitieve Belasting: Het kan de aandacht van de gebruiker verdelen, wat leidt tot een hogere cognitieve belasting.

Het valt mij op dat de voordelen pleiten voor een scheiding in twee velden, maar dan meteen vanaf het begin. En dat het 3e nadeel in het geval van LinkedIn niet van toepassing is. Nadelen 1 en 4 zijn alleen voor first-time users van toepassing, een enigszins ervaren werkzoeker komt bij verreweg de meest recruitmentsites een snelzoekfunctie met twee velden tegen.

Wat is de (kleine) les die we hieruit kunnen leren? Geen idee, maar vanwege nadeel 2 zou ik altijd adviseren om consequent te zijn en niet de interface te veranderen van één naar twee velden. Overigens kan Google het met één zoekveld af, dus waarom zou LinkedIn dat niet kunnen?

Geef een reactie