De helletocht van een sollicitant anno 2023

Jeroen BoschSinds de geboorte van het recruitment domein op Internet heb ik met nimmer-aflatende interesse gekeken naar de staat (en de ontwikkeling) van recruitment sites, in al haar verschijningsvormen (werken-bij site, vacaturesites, uitzendsites, perm-sites, vacature-aggregatoren). En om dat glorieuze feit (= meer dan 2 decennia aan zelfpijniging) te vieren, beschrijf ik in deze blog posting een voorbeeld van de inspanning die een (overigens zeer vasthoudende) werkzoeker zich moet getroosten om tot een sollicitatie te komen.

De aanleiding is een wat ondoorgrondelijk artikel op ToTalent getiteld ATS reduces candidate traffic from Google for Jobs. Mijn zoektocht begint met een simpele Google search (account manager Leiden) en vervolgens navigeren naar het combinatiescherm (Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 1: het primaire proces)

Ik heb gekozen voor een openstaande vacature bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Kijk en huiver:

Combinatiescherm Google for Jobs

Combinatiescherm Google for Jobs

Hier is niets wat opvalt, behalve het feit dat ik op Google for Jobs deze vacature krijg aangeboden via beBee, één of andere obscure vacature-aggregator uit Spanje. Zou het Hoogheemraadschap haar vacatures uitventen aan een vacature-aggregator? En waarom dit niet via de eigen werken-bij site doen?

Geen idee, maar als ik op de knop Solliciteren op BeBee klik, krijg ik dit te zien:

Vacaturedetailscherm beBee met bedel-pop-up

Vacaturedetailscherm beBee met bedel-pop-up

Een vacaturedetailscherm met een bedel pop-up van beBee waarin de site probeert een e-mail aan de sollicitant te ontfutselen om mij vervolgens te kunnen spammen via diezelfde gegevens want daar verdient beBee geld mee. De titel van de pop-up is verbazingwekkend te noemen: Onmiddelijke indiensttreding. Ik ga ervan uit dat deze tekst afkomstig is van beBee. En ik vraag me af of het Hoogheemraadschap hier vanaf weet.

Ik kies voor de stiekeme en onopvallende link Skip aan de onderzijde van de bedel-pop-up (waardoor deze link ook zomaar below-the-fold terecht kan komen…) en kom dan op het vacaturedetailscherm van de vacature zonder die vervelende pop-up:

Vacaturedetailscherm beBee

Vacaturedetailscherm beBee

Aangezien ik wil solliciteren klik ik op de Solliciteer knop, waarna ik dit zie:

Vacaturedetailscherm beBee met bedel-pop-up

Vacaturedetailscherm beBee met bedel-pop-up, 2e keer

Inderdaad, ik krijg wederom de bedel-pop-up te zien. beBee geeft niet snel op, zoveel is duidelijk. Maar ik weet ondertussen waar de Skip link zich bevindt dus dit keer ben ik er in één keer uit. Om vervolgens een tussenscherm van beBee te zien:

Tussenscherm beBee

Tussenscherm beBee

Het tussenscherm is prettig, want ik weet nu in ieder geval dat ik naar een andere site ga. Zou de schermtekst: je wordt doorverwezen naar de inhoud cynisch bedoeld zijn? Ik ga er voor mijn eigen gemoedsrust maar vanuit. Overigens is het voor iedere (recruitment) site aan te bevelen om de bezoeker vooraf te informeren dat hij/zij/x met het klikken op een link naar een andere website gaat, en dit niet achteraf te doen als het proces onherroepelijk is geworden.

Ik kom van de regen in de drup terecht want ik beland op de vacaturedetailpagina van jooble terecht. En jooble is natuurlijk, net als beBee, een vacature-aggregator:

Vacaturedetailscherm jooble

Vacaturedetailscherm jooble

Ik ben nog geen seconde op jooble aanbeland en zeker nog niet bekomen van de schok maar daar trekt jooble zich niets van aan en dondert net als beBee een bedel-pop-up op het scherm:

image

Vacaturedetailscherm jooble met bedel-pop-up

Dit keer gaat het om een vacature-alert (en waarschijnlijk meer, de knop spreekt tenslotte over Inschrijven), alleen heeft jooble haar proces niet helemaal op orde gezien de afgebroken zin waar waarschijnlijk de zoekcriteria in worden gemeld, maar die zijn in de overdracht van beBee blijkbaar niet meegekomen. Opvallend is verder de afwezigheid van het accepteren van een privacyreglement en voorwaarden. Betekent het dat jooble mij gaat spammen als ik zo naïef ben om hier mijn e-mail adres achter te laten?

Ik druk op de knop Overslaan en krijg weer het vacaturedetailscherm te zien:

Vacaturedetailscherm jooble, 2e keer

Vacaturedetailscherm jooble, 2e keer

Ik wil solliciteren, maar dat gaat hier ook niet lukken. Het enige wat ik kan doen is de knop Ga naar werkenbijdeoverheid.nl indrukken. Ook nu krijg ik weer een tussenscherm te zien maar dit keer is het van zeer korte duur. En dan ben ik op een echte vacaturesite beland waar ik ook een sollicitatieknop ontwaar:

Vacaturedetailscherm Werken bij de Overheid

Vacaturedetailscherm Werken bij de Overheid

Maar ik was iets te vroeg, want als ik op de knop Solliciteren klik, dan gebeurt dit:

Sollicitatietussenscherm Werken bij de Overheid

Sollicitatietussenscherm Werken bij de Overheid

Hoe vaak moet ik klikken om op een vacature te kunnen solliciteren? Dat gaan we straks even uitrekenen, voor nu wil ik nog maar één ding en dat is solliciteren. Dus klik ik op de knop Solliciteren op externe site:

Sollicitatieformulier Connexys/Hoogheemraadschap

Sollicitatieformulier Connexys/Hoogheemraadschap

Een sollicitatieformulier van… Connexys en/of Hoogheemraadschap. Connexys bestaat al geruime tijd niet meer en is opgegaan in Bullhorn. Maar de geest van het bedrijf leeft blijkbaar nog door bij allerlei werken-bij sites. Zonder enige employer branding, wat meestal een goede zaak is maar nu de zoektocht naar de eigenaar wat moeizaam maakt. Ik ga er maar vanuit dat ik hier kan solliciteren, ook al kan het (in minischrift weergegeven) privacy-statement niet (meer?) worden gevonden…

En voilà, ik heb gesolliciteerd:

Bedanktpagina Connexys/Hoogheemraadschap

Bedanktpagina Connexys/Hoogheemraadschap

Ook vriendelijk dat ik niet bedankt wordt voor mijn sollicitatie. En dat deze bedanktpagina een keiharde dead-end is. Geen terugleiding naar de oorspronkelijke vacature, geen presentatie van vergelijkbare vacatures, geen informatie over het vervolg van het sollicitatieproces, geen … etc. Nul, nada, noppes, niks. Het lijkt Ajax wel.

Het enige wat wel fatsoenlijk is aan het hele traject is de automatische e-mail response op mijn online sollicitatie:

E-mail response Hoogheemraadschap op online sollicitatie

E-mail response Hoogheemraadschap op online sollicitatie

Al missen ook hier alle calls-to-action net zoals hierboven omschreven bij de bedanktpagina.

Slotopmerkingen
Overigens is er een werken-bij site van het Hoogheemraadschap, en daar is deze vacature ook te vinden. Maar op geen enkel moment tijdens mijn odyssee ben ik daar op terecht gekomen. Is dit de schuld van een slecht ingericht recruitment proces bij Hoogheemraadschap, is het de schuld van Google voor Jobs om vacatures van werken-bij sites niet te prioriteren, is het de schuld van vacature-aggregatoren (de bestaansredn bestaansrecht van deze sites is het frusteren van het sollicitatieproces voor werkzoekenden), of is het een combinatie van alledrie?

Wat het ook is, het is een poel van verderf waarin de sollicitant makkelijk kan verdrinken. Ik vraag me af hoeveel kandidaten er in het proces afhaken en dat zou toch in eerste instantie een zorg voor Hoogheemraadschap moeten zijn. Maar is dat het ook? Hoe komen parasieten als beBee en jooble aan deze vacature? En waarom is het proces met Werken bij de Overheid niet goed geregeld? En waarom zijn er twee versies van de werken-bij site?

Ik heb de vacature van Hoogheemraadschap volstrekt willekeurig gekozen. En dat ik 13 schermen voor mijn neus moet krijgen om uiteindelijk tot een sollicitatie te komen is dan ook volkomen toeval. Maar is het daarmee een uitzondering? Of zijn er nog ergere voorbeelden te vinden? Het zou in beide gevallen kunnen, maar ik ga er niet naar op zoek. Eén helletocht is wat mij betreft voldoende.

Dit roept wel de vraag op hoeveel meer van dit soort leed verborgen zit onder de oppervlakte van het online sollicitatieproces. Stil leed, want hoeveel sollicitanten trekken hierover aan de bel? En waar hangt die bel eigenlijk?

Geef een reactie

1 Comment
  • Dirk Goossens
    says:

    De werkelijkheid is minder rooskleurig dan jij het doet lijken, Marc. Jouw voorbeeld betreft een vacature die niet verlopen is bij een werkgever die echt bestaat. Werklustigen krijgen vaak te maken met verlopen vacatures of nepwerkgevers. Zij zouden direct tekenen voor ‘slechts’ 13 schermen.