Zijn vacature alerts (job alerts) aan het eind van hun levenscyclus?

Logo Chad & Cheese podcastIn hun Chad & Cheese podcast serie hadden Joel Cheesman en Chad Sowash het een week geleden (onder meer) over Google for Jobs:

Google’s really good about looking at user behavior, what people do, streamlining stuff. They cut out stuff that people aren’t using. So the little tabs on the top, Google probably knows people aren’t using those. So let’s get rid of them. I think part of the commentary was that, oh, they’ve gotten rid of bookmarks and they’ve gotten rid of the email alerts. Well, Google might know that no one uses those. Such a small percentage get job alerts that why even have them. And frankly, I think we have overestimated the value of email alerts for job postings.

Maar als ik vervolgens kijk naar de Google for Jobs interface dan zie ik het volgende:

Combinatiepagina Google for Jobs
Combinatiepagina Google for Jobs

Allereerst is de ‘oude’ interface weer terug (nadat Google begin deze maand, naar nu blijkt, aan het experimenteren was geslagen (in Nederland)); dominant aan de linkeronderzijde van het scherm schittert de vacature alert door aanwezigheid. Het kan zijn dat Google aan het experimenteren is geslagen in overige regio’s, maar ik weet niet wat het volledig weglaten van de vacature alert functionaliteit aan actionable informatie gaat opleveren. Maar never second guess Google.

Chad & Cheese geven de volgende uitleg aan de door hen geconstateerde afwezigheid van de vacature alert:

Joel: I remember back in the day where I was like, everyone’s always looking for a job. They want to get that email every day about all the new jobs. Well, it turns out they’re not that excited about a new life insurance sales position or being a state farm agent every day. People just tune that shit out and we’ve gotten a lot better at filtering out stuff. So Google may just know like, this is not that important. Let’s get rid of it. It’s getting people away from what we want them to do in the process.

Een interessante gedachte, maar ik wil wel eens een alternatief doorakkeren. Waarbij de laatste zin met name resoneert. Het gewenste primaire proces voor recruitment sites (muv vacature-aggregatoren) is het zoeken naar, bekijken van en solliciteren op vacatures. En dat betekent dat je een bezoeker niet uit dit proces wil halen om een vacature-alert aan te maken. Het mooie is, dat dit ook niet hoeft. Een voorbeeld hoe dit niet moet is te zien in mijn bezoek aan de werken-bij site WerkenbijNS, waar een bezoeker een totaal andere proces wordt ingejaagd om, in het slechtste geval de zoektermen en filtercriteria voor een tweede keer in te moeten voeren en veel teveel persoonsgegevens moet overdragen. Een voorbeeld hoe het wel moet is Google for Jobs, waar je op het combinatiescherm alleen maar twee clicks en een e-mail adres verwijderd bent van een vacature alert en het primaire proces niet wordt onderbroken. Hier vind je een uitgebreide bespreking van de vacature-alert.

Ik kan niet in het hoofd van Cheesman kijken, maar de opmerking people just tune that shit out lijkt me niet van toepassing. Het is wel zo dat voor werkzoekers het vinden en vervolgens invullen van een vacature-alert te lang duurt. Ongeduld is our middle name in een online omgeving. Maar de waarde van een vacature-alert voor een werkzoeker is niet wezenlijk veranderd: ik krijg een notificatie indien er een voor mij interessante, nieuwe vacature online is gezet. En ik hoef dus niet elke dag naar de recruitmentsite toe te gaan. Minder kans op RSI is ook nog eens een gezonde zaak. Wat wil je nog meer.

Cheesman bouwt nog wel een disclaimer in door het volgende te zeggen:

Joel: So I wouldn’t necessarily say this is gospel that this is what Google’s going to do. They’re probably in the testing phase. They may go back to certain things. They’ll look at user activity. Don’t get too excited that this is the end all of what Google for jobs is going to be. It may just be a test that they’re running in a few countries and they may revert back to other stuff that they’ve done before.

Ik schat in dat de vacature-alert een blijvertje is. Tenzij Generative AI mijn hele wereldbeeld op z’n kop zet.


Geef een reactie