Arbeidsmatchplatform.nl: ik skill, jij skillt, wij skillen. Deel 3

Logo en logotype 8vanceNa een bewogen verkiezingsweek pak ik de draad weer op met het laatste deel van de trilogie over Arbeidsmatchplatform. Voor context is het verstandig om deel 1 en deel 2 te hebben gelezen, maar ook zonder deze voorkennis is deel 3 hopelijk van belang. Deel 1 gaat over de ‘beroepentest’ die voor Arbeidsmatchplatform Rivierenland kan worden gedaan en deel 2 gaat over een andere ‘beroepentest’ die op Arbeidsmatchplatform kan worden gedaan. Inderdaad deze beroepentesten zijn niet gelijk. Het huidige en (hopelijk) laatste deel gaat in op de achterliggende applicatie van 8vance, een soort ATS.

Het is overigens een bijzondere dag, want vandaag wordt Arbeidsmatchplatform officieel gelanceerd:

Arbeidsmatchplatform: aankondiging lancering op 27 november 2023

Arbeidsmatchplatform: aankondiging lancering op 27 november 2023

Maar genoeg gepraat, laat de derde (en laatste) deel van de deep dive beginnen…

Inleiding
Ik begin waar ik in deel 1 klaar was met het invullen van de ‘beroepentest’. Het afsluitende scherm zag er daar zo uit:

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 5
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 5. Deel 1

In deel 1 koos ik voor de optie Match me!, vandaag kies ik voor de optie Vul profiel aan. Klik:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage
Werkzoeker profiel 8vance: homepage

Een behoorlijk vol scherm, met in de linkerkolom de global navigation, navigatie in tabs voor het profiel (Over mij, Vaardigheden en Loopbaan), navigatie in blokvorm (Skills die je wilt ontwikkelen, Talen en  Werkervaring), een hamburger icoon linksboven bij het logo (blijkt een toggle om de global navigation breedte te versmallen), een ellipsis ter rechterzijde onder de brand box (biedt acties voor avatar en downloaden profiel als pdf, inderdaad, een cv) en bovenin het scherm staan drie counters die links blijken te zijn naar drie onderdelen van het profiel (Matches = Job market, Favorieten = Favorieten, Volgend = Kanalen). En dan zijn er een aantal blokken van het profiel die worden weergeven (zoals o.m. Introductie, Beschikbaarheid, Ideale werklocatie). Ik bijt op mijn tong om niets te zeggen over de gebruikservaring, anders dan dat een werkzoeker bij 8vance volledig aan zijn/haar/x lot wordt overgelaten. Zoek het maar uit. Voor de doelgroep van Arbeidsmatchplatform lijkt me dat geen goede zaak.

Ik mis in dit overzicht overigens wel een deel van de data die ik al heb ingevoerd in deel 1 van deze trilogie. Is dat allemaal wel goed gegaan? En ik heb mijn gegevens toch voor Arbeidsmatchplatform (Rivierenland )ingevoerd, ik zie dat nergens terug. Ik zit in dit scherm van 8vance.

Ik begin met het eerste gekleurde blokje (Skills die je wilt ontwikkelen) en krijg dit te zien:

Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren
Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren

Een vrijwel leeg scherm met bovenin een tekst en een “+” teken. Als ik op dit teken klik (niet intuïtief) dan krijg ik dit te zien:

Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren, 2
Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren, 2

Serieus? Had dit niet zonder de “+” of de daarop volgende pop-up gekund? Wat een omslachtige interactie is dit.

En ik had in deel 1 toch mijn skills al aangegeven (zie afbeelding hieronder)? Waarom zie ik deze skills dan nogmaals als skills om te selecteren? Of waarom worden ze niet afwijkend weergegeven zodat ik weet dat ze wel herkend zijn. Dit is blijkbaar bewust, want dit zijn skills waarvan ik ga aangeven dat ik ze wil leren. Maar skills die ik zeg te hebben zijn mogelijk/waarschijnlijk ook kandidaat om beter in te worden, dus laat die tenminste ook zien. En dan is er de volstrekt obligate zoekfunctie boven dit skillspalooza. Als je serieus bent, kan je hier waarschijnlijk wel een tijd bivakkeren, want het wordt een werkzoeker bepaald niet makkelijk gemaakt. Een puzzel van misschien wel 1.000+ stukjes?

Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 3
Beroepskeuzetest Arbeidsmatchplatform Rivierenland, 3. Deel 1

Ik klik mijn al eerder ingevoerde vaardigheden aan en klik vervolgens op Opslaan:

Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren, 3
Werkzoeker profiel 8vance: skills die je wil leren, 3

Daar zijn mijn vaardigheden, en 8vance neemt aan dat ik in alle aangegeven functies bekwaam ben (de maatat is: beginner – gevorderde – bewaam – expert – meester. Dit is een variant van het Dreyfus model voor het niveau waarop iemand een vaardigheid beheerst, met enige verwarring over de positie van de verschillende termen). Een beetje slepen en je bent klaar.

Als ik ook talen en werkervaring heb ingevoerd via de gekleurde blokjes en terug ga naar de homepage (Mijn profiel) dan krijg ik dit te zien:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, 2
Werkzoeker profiel 8vance: homepage, 2

De pagina toont een deel van de ingevoerde profieldata (en gebruikt hiervoor zeer veel verticale ruimte), de twee gekleurde blokken aan de bovenzijde zijn van inhoud veranderd, nu klik je hier door voor Experience Center en Contact(?)

Het gekleurde blok Experience Center is dit:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Experience Center
Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Experience Center

Het Experience Center gaat dus blijkbaar om persoonsgerelateerde tests, waarvan er 2 actief zijn en een derde de omineuze tekst Coming soon draagt. Now, ever, never? Wat er niet is kan je niet testen dus kijk ik even naar een drijfveren test (MyDrives) en mijn sterke/zwakke punten (Xelfer). Het voelt nadrukkelijk als tests die geen onderdeel van 8vance zijn, maar zijn toegevoegd voor een meer omvattende ervaring van een werkzoeker. De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoef ik geen dubbele invoer te doen (spoiler alert: dat moet wel…) en worden mijn testgegevens vervolgens gebruikt om mij betere zoek/matchresultaten te leveren (spoiler alert: nee). En dan heb ik het nog niet over eventuele privacy issues met het rondstrooien van persoonsgegevens. De tests zijn op dit moment niet meer dan een gimmick voor werkzoekers. Er is geen integratie met 8vance van de testresultaten

Dit is het resultaat van de test van MyDrives:

MyDrives: resultaatpagina

MyDrives: resultaatpagina

Mooi! Volgens MyDrives ben ik een cultuurbewaker! Toen ik het resultaat aan mijn vrouw voorlas heeft ze in continue stuiplach gezeten. Maar ter verdediging van MyDrives heb ik de test niet helemaal eerlijk ingevuld.

Als ik in bovenstaand scherm op de knop MYDRIVES klik, kom ik op de business case van MyDrives uit:

MyDrives: prijsmodellen

MyDrives: prijsmodellen

Of had iemand gedacht dat MyDrives dit uit de goedheid van haar hart deed? Natuurlijk niet, maar wat de werkzoeker nou heeft aan deze inspanning is volstrekt onduidelijk. Toegenomen zelfinzicht voor novices misschien?

Bij Xelfer kan ik niets doen tenzij ik me inschrijf:

Homepage Xelfer

Homepage Xelfer

En dat doe ik nu maar niet. Nu zal ik nooit te weten komen wat mijn zwakke en sterke punten zijn, maar ik heb het zeer sterke vermoeden dat wat Xelfer constateert niet als matchbare data in 8vance terecht komt.

Nu maar weer terug naar de homepage van het werkzoeker profiel na invulling. Contact blijkt niet te gaan om een mogelijkheid om contact op te nemen met 8vance, wat overigens best wel prettig zou zijn. Nee, het gaat om het invoeren van mijn contact- en locatiegegevens:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Contact pop-up
Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Contact pop-up

Goed, dan maar eens wat global navigation opties aflopen om te kijken of ik daar wijzer van word. Als eerste kies de Job market optie:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Job market

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Job market


Dezelfde zinloze tekst als die ik in deel 1 al heb gehad. Snel verder naar de Kanalen:

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Kanalen

Werkzoeker profiel 8vance: homepage, Kanalen


Geen idee waar ik naar zit te kijken, en de ondersteunende teksten schitteren ook door afwezigheid. Gratis advies: Trek de koptekst en de global navigatie optie gelijk.

Als ik in  de optie Filters kies dan krijg ik dit te zien:

Werkzoeker profiel 8vance: Filters
Werkzoeker profiel 8vance: Filters

Filter zijn dus filtercategorieën + filteropties om de zoektocht naar vacatures af te bakenen. Een beetje overbodig als er 0 vacatures zijn maar dit is natuurlijk bedoeld als er meer vacatures beschikbaar zijn. Alleen, heeft 8vance er serieus voor gekozen om een apart scherm te maken voor het (de)selecteren van filteropties? Kent 8vance de praktijk van recruitment sites niet? Nooit een vacaturesite of staffing site bezocht? Bovenstaande structuur is al meer dan 10 jaar geleden naar het rijk van Internet antiek verbannen…

Anyway, er kreukelt wel wat meer. Wat te denken van de tekst Selecteer het type functie waarin je bent geïnteresseerd door erop te klikken? Maar alle functietypen (waarvan een aantal mijn volledig onbekend zijn) zijn al geselecteerd (want tonen zich actief = blauw) toch? Dus, als ik ga selecteren dan klik ik de betreffende functietypen toch uit? Of moet ik hier omdenken? Usability van het jaar nul, zoveel is wel duidelijk, maar het is gelukkig wel heel eenvoudig aan te passen.

Dan zijn er in de global navigation twee lokkertjes te vinden: Leren en Coach. Beide zijn in grijs weergegeven en niet klikbaar. Als het een B2B applicatie is kan ik me nog voorstellen dat je eventueel toekomstige opties laat zien om te zien of hier tractie op is. Maar om dit aan werkzoekenden te tonen is wel heel bijzonder. Het geeft meer het idee dat je er niet voor geautoriseerd bent omdat…? Ja, waarom eigenlijk. Gewoon weglaten zou mijn advies zijn.

En dan zijn er nog twee opties: 8vance shop (Yeah, merchandise!) en Instellingen. Dit krijg ik te zien als ik op 8vance shop klik:

8vance shop

8vance shop

Ik krijg een totaal andere pagina te zien, waarbij alle navigatie-opties zijn verdwenen. Handig voor het verwarringsniveau van de bezoeker. En ik heb werkelijk geen idee waar ik naar zit te kijken, maar ik heb niet het idee dat ik hier als werkzoeker iets mee moet. Er is helaas geen merchendise van 8vance, maar wel allerlei B2B gedoe.

Als laatste klik ik op Instellingen:

Scherm Instellingen 8vance
Scherm Instellingen 8vance

Kijk, er is altijd wel iets goeds aan een applicatie te ontdekken, zoals in dit geval de mogeljkheid om mijn account te verwijderen. Helemaal top, daarmee is 8vance geen Hotel California applicatie! Hoewel…, 8vance neemt in haar privacy verklaring toch iets teveel voorbehoudens in relatie tot het verwijderen van gegevens

Met de al die togglebare notificaties suggereert 8vance dat ze een volledig ATS zijn. Maar daar zouk ik de bond van ATSen wel eens over willen horen.

Als ik op de link Privacy klik (aan de onderzijde van het scherm), dan krijg ik het Privacybeleid Talenten (?) te zien, hieronder een substantieel excerpt daarvan:

Privacyverklaring 8vance

Privacyverklaring 8vance

Zeer opvallend, onder het Arbeidsmatchplatform hangen de (niet-benaderbare) privacy richtlijnen van Flex4Sure. Dat zijn dus niet dezelfde als de privacy richtlijnen van 8vance. Het kan toch niet zijn dat ik onderhevig ben aan twee separate privacy richtlijnen? En dan nog iets, de privacy richtlijnen van 8vance spreken over dat het toepassingsgebied van deze privacy richtlijnen betrekking hebben op het aangaan van een arbeidsovereenkomst met 8vance. En daar is in dit geval helemaal geen sprake van. Ben ik nu ineens volledig rechteloos geworden? Nee, natuurlijk niet. Maar 8vance is hier wel bijzonder onzorgvuldig. Om het vriendelijk te zeggen.

De geel gemarkeerde teksten zijn reden voor zorg en/of aandacht.

En dat was het wat mij betreft. Weer een paar uur van mijn leven die ik nooit meer terug krijg. En dan heb ik nog wat onderdelen laten varen want dan was het nachtwerk geworden. En dat gaat me toch echt wat te ver.

Slotopmerkingen
Waarom dit allemaal relevant is? Omdat 8vance nu weliswaar een kleine organisatie is, maar door haar contract met UWV gaat zij een grote invloed uitoefenen op de manier waarop werkzoekenden in heel Nederland door UWV begeleid gaan worden, inclusief het invoeren van een profiel en het zoeken naar/matchen op vacatures. Bovenstaand artikel toont de functionaliteit die 8vance op dit moment aan werkzoekers kan bieden, en daarmee is het een eerste inkijk/blauwdruk van wat werkloze werkzoekenden met een uitkering kunnen gaan verwachten. En als de functionaliteit van 8vance ook in Werk.nl terecht komt dan krijgt een significant deel van werkzoekend Nederland (werkloos en werkend)  met een deel van de beschreven funtionaliteit te maken. En vanwege de geconstateerde kwaliteit is dat reden voor grote zorg.

8vance ziet eruit als een experimenteerhut. Allerlei componenten die bij elkaar gesmeten zijn moeten de indruk van een complete applicatie leveren. Maar het tegendeel is waar. Dubbele/meervoudige invoer is standaard en het is ondoenlijk om als reguliere werzoeker door de bomen het privacybos te zien. En gezien de gevoeligheid van de gegevens en de doelgroep is dat bijzonder onwenselijk. En hoewel in dit geval van ondergeschikt belang, de gebruikservaring is daar natuurlijk ook de dupe van.

Wat ik overigens mis in deze applicatie is de beschikbaarheid van een cv parser. Nederland heeft daar een traditie, met de cv parser van Textkernel, nu ook in een LLM variant en we hebben minstens één new kid on the block, genaamd VONQ, die tegenwoordig met LLM AI aan het experimenteren is en daarbij ook een cv parser heeft gemaakt. En vlak over de grens is er dan ook nog DaXtra. En daar beperkt zich de keuze overigens niet toe. Keuze te over, maar als zichzelf respecterende AI partij had 8vance natuurlijk ook een eigen cv parser in elkaar kunnen prakken. Maar niets van het al, 8vance laat het allemaal aan de bezoeker over om handmatig een cv in te vullen. Er is dan uiteindelijk wel een functie om dat cv af te drukken, maar dat is natuurlijk too little, too late

In de media jongleert 8vance nadrukkelijk met AI, skills, matching, big data, digital twin en ander gereutel. Maar in de applicatie is daar niets van terug te zien. Dit geldt zowel voor de beroepskeuzetest in Arbeidsmarktplatform als in het platform van 8vance. Er zijn twee ontoegankelijke tabellen aanwezig, één voor functies en één voor skills. En er is een relatie tussen beide tabellen gelegd op het niveau van functies. En dat is het. Daar hoeft geen AI bij te komen kijken. Verder is de oorsprong en de actualiteit van beide tabellen volstrekt onbekend, evenals een groot aantal andere data-gerelateerde criteria waar ik overigens in een volgende blog posting nog op terug zal komen. Gebruikt 8vance AI? Dan zal ze binnenkort moeten voldoen aan de AI Act (EU) die voor recruitment toepassingen strenge eisen stelt.

Afsluitend
En in alle eerlijkheid, had de verzameling aan partijen (Alliander, Enexis, Tennet, KPN, Stedin, Van Gelder en Van Voskuilen Infratechniek) niet met een veel simpeler applicatie op de proppen kunnen komen, zonder die hele back-end toeter van het 8vance platform? Ik ben overigens wel dankbaar dat deze gelegenheidsalliantie niet goed heeft nagedacht. Want dat heeft me de mogelijkheid gegeven om de 8vance applicatie van dichtbij te bekijken. En dat heeft weer aanleiding gegeven tot de steeds sterker wordende vraag: WAAROM HEEFT UWV VOOR 8VANCE GEKOZEN?

Geef een reactie