Bied je een vacature-alert service aan via jouw recruitment site? Dan moet je dit even lezen

Logo en logotype GoogleEen vacature-alert service is een onmisbaar onderdeel van een serieuze recruitment site, en dan bedoel ik recruitment sites met een ferm aantal vacatures en een behoorlijk hoge verversingsgraad. Voor een gedetailleerd inzicht in de benodigde functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid verwijs ik graag naar Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 7: vacature-alert.

Maar een onderdeel dat daarin onvoldoende aandacht heeft gekregen, ligt nu onder het vergrootglas van Google. En dan heb ik het over het zo eenvoudig mogelijk kunnen beeindigen van een vacature-alert (1-click unsubscribe). In bovengenoemd artikel heb ik daar ook aandacht aan besteed, maar via een hyperlink in de content. Dit is duidelijk en vanzelfsprekend voor de ontvanger van de vacature-alert.

Maar er is nog een andere manier om dat te doen en daar legt Google met een aantal recent gepubliceerde wijzigingen ten aanzien van haar e-mail beleid de nadruk op. Voor een volledige interpretatie van de wijzigingen die Google heeft geannonceerd verwijs ik graag naar dit alomvattende artikel van Alexander Chukovski. Zijn behandeling richt zich op de volumespelers zoals vacaturesites, vacature-aggregatoren en uitzenders. Maar een 1-click unsubscribe is volledig in het belang van alle werkzoekers die vacature-alerts gebruiken en is daarom een aspect dat ook door sites met minder vacatures relevant is. En het kan nooit kwaad om voor het beeindigen van een vacature-alert twee opties te hebben, zeker als deze twee opties elkaar op geen enkele manier in de weg zitten.

Chukovski zegt hierover het volgende:

Google: Offer a 1-click unsubscriber option (via Alexander Chukovski)
Google: Offer a 1-click unsubscriber option (via Alexander Chukovski)

Via een heel korte check lijkt het er op dat de vacaturesites in Nederland hun zaakjes al op orde hebben, maar dat uitzenders nog snel wat meters moeten gaan maken:

Voorbeelden van twee vacaturesites (Monsterboard en Jobbird) en twee uitzenders (Randstad en Adecco).
Voorbeelden van twee vacaturesites (Monsterboard en Jobbird) en twee uitzenders (Randstad en Adecco).

De vacaturesite laten zien hoe dit in een e-mail tot uiting komt, het zal me niet verbazen dat de nodige gebruikers dit deel helemaal niet ‘zien’ omdat ze meteen op de content gericht zijn. Om die reden is het dan ook goed dat in de body van de e-mail ook een duidelijke optie te zien is voor het stoppen van de vacature-alert service.

Overigens maakt Adecco er helemaal een rommeltje van… Het zou me niets verbazen als dit binnenkort ook niet langer is toegestaan door Google

Geef een reactie