ChatGPT: Ja. Perplexity: Ja. Google: nee.

Voor iedereen die zich een hele AI-held voelt door een beetje met chatGPT rond te rommelen, zeg ik: good for you! Maar het is misschien een idee om ook eens naar een alternatief te kijken, en dan doel ik op Perplexity. Natuurlijk heb ik daar geen aandelen in, was het maar waar. Ik ben niets meer dan een redelijk enthousiaste gebruiker. Waarom? Nou kijk maar:

Perplexity resultaatpagina op basis van een vraag over de AI Act
Perplexity resultaatpagina op basis van een vraag over de AI Act

Dit is een antwoord op een vraag over AI Act.

  • De vraag staat boven het antwoord, in grote letters. Tussen de vraag en het antwoord staat een rij met bronnen waaruit Perplexity heeft geput. Het antwoord is compact, zonder dat ik dat hoef te vragen. Onder het antwoord staan een aantal actie iconen, en daaronder staan een aantal logische vervolgvragen.
  • Aan de rechterkant is ruimte voor gerelateerde afbeeldingen en video’s, deze zijn default dichtgeklapt.
  • Aan de linkerkant is hoofdnavigatie en de meest recente prompts.

Bijna alle informatie is binnen de viewport zichtbaar, en de ruimtelijke organisatie van de onderdelen voelt vanzelfsprekend aan. Tegelijkertijd is dit een fundamentele afwijking van het zoekresultaat zoals dat door Google wordt geleverd. Hoewel het zoekresultaat van Google in de loop der jaren stapsgewijs ingewikkelder is geworden, blijft het in essentie een opsomming van links waar je naar toe kan springen.

Als ik binnen Perplexity met Copilot activeer dan wordt het verhaal een stuk uitgebreider:

Perplexity resultaatpagina met Copilot op basis van een vraag over de AI Act
Perplexity resultaatpagina met Copilot op basis van een vraag over de AI Act

Meer tekst, en veel meer bronnen, waarbij nu ook de echte bron (EU) met meerdere publicaties aanwezig is. Opvallend is wel dat Perplexity halverwege het antwoord van Nederlands naar Engels switched. Geen idee waarom.

Hoewel de organisatie van de pagina en de aanwezigheid van bronnen erg aantrekkelijk zijn, ben ik ondertussen ook sterk gehecht geraakt aan ChatGPT, met haar puntsgewijze antwoord:

ChatGPT resultaatpagina op basis van een vraag over de AI Act
ChatGPT resultaatpagina op basis van een vraag over de AI Act

Dit is toch ook lekker overzichtelijk. Als ChatGPT en Perplexity nou hard tegen elkaar aan geslagen zouden worden (“smashing them together”) dan zou een best-of-both-worlds  ontstaan met een bulletpoint antwoord (ChatGPT) binnen een Perplexity pagina lay-out.

Tot die tijd gebruik ik beide chat bots, en nog slechts met hoge uitzondering Google. Ik kan het me bijna niet voorstellen…

Geef een reactie

1 Comment