Argument van 8vance om LinkedIn te scrapen is niet correct

ScrapingIn een reactie op de voor mij nogal warrige blog posting van Arnoud Engelfriet over de 8vance advertorial op Werf& zegt Laurens Waling (Chief Evangelist 8vance) het volgende over het scrapen van persoonsprofielen van LinkedIn:

Om verwarring weg te nemen: Het gaat hier alleen over die profielen, waarvan mensen bewust hebben gekozen deze publiek te delen (er staat duidelijk bij: je komt in zoekmachines zoals Google, Bing, etc.). Het gaat dus niet over alle LinkedIn profielen (schatting 10 miljoen in NL). De meeste mensen kiezen hier voor (schatting 7 miljoen in NL). Bewuste keuze dus, om gevonden te willen worden buiten LinkedIn. Deze zoekmachine faciliteert dat, net als Google, Bing, etc. faciliteren. De LinkedIn voorwaarden zijn irrelevant, omdat de gebruiker zijn informatie openbaar (buiten LinkedIn) deelt. Diegene die gegevens ontvangt, gaat geen verbinding met LinkedIn aan. Je vindt de gegevens zonder in te loggen op LinkedIn.

Daar is niets tegen in te brengen, toch? Als je je met je volle verstand ervoor kiest om misbruikt te worden, moet je later niet zeuren dat je misbruikt bent.

Maar, is het wel een bewuste keuze? Om die vraag te kunnen beantwoorden heb ik een nagelnieuw LinkedIn profiel aangemaakt. Wat overigens nog een behoorlijke klus is. Maar daarmee is ondubbelzinnig vast komen te staan dat een nieuwe LinkedIn gebruiker op geen enkel moment de vraag krijgt om het profiel al dan niet publiek te delen. En er dus ook op geen enkel moment van bewust is dat zijn/haar/x profiel met de rest van de wereld wordt gedeeld. Omdat de default setting van een nieuw profiel is dat het met de wereld wordt gedeeld.

Met andere woorden, de argumentatie van 8vance is niet op de werkelijkheid gebaseerd. En het lijkt me daarmee dat 8vance maar één actie rest; het verwijderen van alle profielen die van LinkedIn afkomstig zijn. Ongeacht of dit nu de raw data , het search/match bestand of het AI-trainingsbestand betreft. Wie meer wil weten over deze bestanden, zie LinkedIn sluit publieke profielen verder af, en dat heeft consequenties.

En dan nu, als mosterd na de maaltijd, het bewijs:

Registeren bij LinkedIn, 1
Registeren bij LinkedIn, 1

Yep, ook LinkedIn is zo’n braakbal waarbij allerlei jurische documenten vrijwel achteloos mee worden genomen in de eerste registratiestap. Maar daar gaat het nu niet om. Na bovenstaand scherm moet ik mijn voornaam en achternaam opgeven, een test doen om te bewijzen dat ik een echt mens ben omdat LinkedIn te lui is om dat zelf te doen, mijn locatie opgeven, mijn laatste functietitel opgeven, en of ik op zoek ben naar een baan. O ja, ik heb ook nog ergens mijn e-mail adres gevalideerd.

En na dit alles kom ik hier terecht:

Maagdelijk LinkedIn profiel
Maagdelijk LinkedIn profiel

Op geen enkel moment is mij de vraag gesteld om te accepteren dat ik publiek bezit word. En daarmee is op zich het argument van 8vance al volledig ontkracht. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar hoe dat publieke profiel nou eigenlijk tot stand komt.

Ik ben begonnen met het cookiebeleid, omdat dat nogal dominant in beeld kwam in bovenstaand scherm. Klik:
Settings: Cookiebeleid LinkedIn
Settings: Cookiebeleid LinkedIn

Ik kom uit bij het cookiebeleid en dat is weer een onderdeel van de Settings (zie linkerkolom) waar nog wat meer interessante opties staan. Ik klik op de optie Visibility (Zichtbaarheid). Dit lijkt me de optie voor publieke zichtbaarheid:

Settings: Visibility LinkedIn
Settings: Visibility LinkedIn

Ik krijg een hele lijst met visibility settings te zien, maar de meest interessant is toch wel de optie Profile discovery and visibility off LinkedIn. Mysterieus genoeg staat hier aan de rechterkant geen On of Off setting bij. Klik:

Setting: Profile discovery and visibility off LinkedIn
Setting: Profile discovery and visibility off LinkedIn

De setting is nadrukkelijk on, maar verder word me op deze pagina niets duidelijk. Daarom klik ik maar op de Learn more link:

Setting: Profile discovery and visibility off LinkedIn, 2
Setting: Profile discovery and visibility off LinkedIn, 2

En daar staat het dan eindelijk. LinkedIn zet de profielen van nieuwe gebruikers standaard op publiek zichtbaar zonder dat de gebruiker hierover wordt geinformeerd. Er is dus geen bewuste actie van de gebruiker nodig om een profiel op publiek zichtbaar te zetten, LinkedIn zorgt daarvoor. En daarmee zakt het argument van 8vance volledig door zijn hoeven.

Overigens moet je als gebruiker nog de nodige moeite doen om de zichtbaarheid van je profiel te veranderen. Zie de volgende twee schermen, zonder verdere tekst.

LinkedIn public profile visibility
LinkedIn public profile visibility

Public profile settings
Public profile settings

QED

Geef een reactie