Dure vakantiekrachten, die stagiairs…

Vrijdag 15 augustus schreef Rogier Kind dat de stagevergoedingen de pan uit rijzen. In september beginnen studenten weer en masse aan hun stage. Ik ken zelfs een flink aantal die in augustus al begonnen zijn. Ik dacht nog dat zij misbruikt werken als goedkope vakantiekrachten. Arme studenten?
Niets blijkt minder waar. Bij sommige bedrijven krijgen stagiairs standaard het minimumloon uitgekeerd. 
Voor de technische en ICT stagiairs zijn het nog steeds gouden tijden. De vergoedingen zijn hier tot recordhoogten gestegen. Vergoedingen van € 800,- per maand of hoger zijn geen uitzondering.*

Uit het Nationaal Stage Onderzoek (april 2008) bleek dat de gemiddelde stagevergoeding schommelde rond de € 270,- per maand. De afgelopen maand is de gemiddelde vergoeding gestegen naar ruim € 390,- per maand. Stageplaza noemt de arbeidskrapte als reden voor de stijging.Hoe zit dat straks met een baan?
Van de HBO’ers die in 2005-’06 afstudeerden, had eind 2007 97 procent een baan gevonden. Gemiddeld verdienen zij 2.180 euro in de maand. Nu mag u raden welke studenten het weer eens het zwaarst hadden een baan te vinden. Juist, de afgestudeerde kunstenmakers. Zeven procent zocht eind 2007 nog naar werk (ik had erger verwacht). 


 


* Dit blijkt uit de database van Stageplaza.nl. 

 

Geef een antwoord

7 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik denk niet dat er een groot verschil is tussen de werkzaamheden van een stagiair die veel betaald krijgt of die weinig betaald krijgt. Het ligt denk ik meer aan het bedrijf of die een goede stage willen doen of een werkkracht zoeken. Onafhankelijk van de vergoeding. Zelf heb ik gemerkt dat het meestal aan één individu ligt, de stage begeleider, dan aan iets anders, of het een goede stage is.

  Er zitten altijd grote verschillen tussen stage vergoedingen. Ze worden momenteel echter wel een stuk groter. Maar verschillen zijn er altijd geweest natuurlijk.

 • Mathijs Duisdecker
  says:

  @Henry
  Zelf ben ik student P&A en probeer ik het maximaal haalbare uit een stage te halen. In mijn ogen zou een functie, mits met de goede begeleiding, best voor een tijdje kunnen worden ingevuld door een stagiair. Een stage is immers bedoelt om ervaring op te doen in ‘de echte wereld’.

  Nou kan ik me voorstellen dat bedrijven bij het invullen van een functie in alle haast een stagiair neerzetten om het werk maar gedaan te krijgen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 • Chris Stapper
  says:

  Interessante stagevergoedingen. Vooral voor ICT. Heb ik toch de verkeerde branche gekozen. Al zit ik gelukkig niet in de letteren of in de kunst (sorry Floor).

  2.180 Euro per maand vind ik trouwens een behoorlijk hoog gemiddelde voor starters. Hopelijk zakt de mark niet ineens in.

 • henry nieuwenhuizen
  says:

  Hopelijk blijven het wel stageplekken, waar de student zich kan ontwikkelen en ruimte is voor begeleiding. Het betalen van een hogere vergoeding mag geen alibie worden om stagiairs in te zetten op onvervulde vacatures waar de productiedruk het grootst is.