Directeur bol.com wordt Telegraaf-commissaris

Daniel Ropers

Update: Q&A met Daniël Ropers, bol.com

Het staat in een bijzinnetje van de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers van de Telegraaf Media Groep.

De heer D.H.H.D. Ropers is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van TMG.

Daniël Ropers is beter bekend als directeur en medeaandeelhouder van de webshop bol.com. Bijzonder is dat hij met zijn 38 jaar verreweg de jongste toezichthouder in het Nederlandse bedrijfsleven is.

Afgezien van zijn leeftijd voldoet Ropers overigens perfect aan het profiel van de modale old boy.

Hij is namelijk man, heeft gestudeerd, heeft carrière gemaakt bij slechts één werkgever en is heel eventjes consultant geweest – bij het uiterst commisariabele McKinsey. Bij zijn enige werkgever heeft hij uiteraard louter bestuurlijke verantwoordelijkheid gehad. Al tien jaar zwaait Ropers de scepter bij bol.com.

Uit de toon

De smetten op zijn blazoen? Hij twittert en heeft een LinkedIn-profiel. Echte leden van het old boys network hebben natuurlijk genoeg aan een stamrecht-bv’tje, een golfvaardigheidsbewijs en een Zwitserse bankrekening. En, ook onmisbaar, een vast netnummer van KPN. Een bakelieten toestel volstaat als sociaal medium.

Overigens mogen we stilaan concluderen dat Ropers in de markt is voor meerdere nevenfuncties. Ropers was al commissaris bij de online huizenmarkplaats Funda – een functie die hij afgelopen maandag uit concurrentieoverwegingen neerlegde. (TMG is het moederbedrijf van Funda-concurrent Jaap.nl). Het is gebruikelijk dat CEO’s die aan het commissariaten-verzamelen slaan, binnen afzienbare tijd terugtreden, om zich als professioneel toezichthouder langzaam maar zeker geestelijk voor te bereiden op een bezadigd pensioen.

Als dat ook voor Ropers geldt, kan hij met zijn 50e, als zijn derde rvc-termijn bij Telegraaf Media Group afloopt, zijn loopbaan beëindigen.

Maar voor alle zekerheid spraken wij hem vandaag over zijn nieuwste bijbaan.

Q&A Daniel Ropers, CEO, bol.com

Gefeliciteerd. Hoe kwam je in contact met TMG?

‘Toen de vacature in de raad van commissarissen ontstond, heeft TMG-aandeelhouder Cyrte mij als kandidaat gesuggereerd. Ze kennen mij daar, omdat Cyrte ook aandeelhouder is van bol.com. Toen de raad van commissarissen concludeerde dat ik in het profiel paste, is de voordracht gedaan. En gisteren ben ik formeel benoemd.’

Word je de ecommerce-man van de Telegraaf Media Groep?

‘Natuurlijk niet, de bestuursverantwoordelijkheid ligt niet in handen van de raad van commissarissen. De rvc houdt toezicht op het beleid en formuleert het beleid niet. Maar natuurlijk speelt de link met mijn expertise wel mee. In de breedste zin van het woord speelt digitalisering een rol. En dat is mijn expertise. Maar vraag me niet om een uitspraak over het beleid, ik ben pas één dag in functie en moet nog inwerken. En sowieso praten commissarissen normaal gesproken niet in de pers over het beleid van de onderneming die zij controleren.’

Geef een antwoord

1 Comment