Hebben regionale recruitment ecosystemen de toekomst?

Logo en logotype Werf&Regionale recruitment ecosystemen, een mondvol. Maar het is een beetje het recruitment alternatief van de politieke partij Volt, met haar think global – act local gedachte. Maar dan nationaal – regionaal… Afijn, ik ga ervan uit dat je begrijpt wat ik bedoel. En als dat niet het geval is, verwijs ik je graag naar de advertorial van 8vance op Werf&. Om het (overigens totaal niet-onderbouwde) groeiende belang van regionale recruitment ecosystemen te illustreren geeft 8vance drie voorbeelden. Omdat het om een advertorial gaat (wat overigens niet door Werf& duidelijk wordt gemaakt) zijn alle voorbeelden afkomstig van 8vance.

Ik wil in dit artikel stilstaan bij het voorbeeld in Twente. Het tweede voorbeeld gaat over Rivierenland (De Riverboard), maar hier heb ik geen 8vance toepassing of verwijzing naar 8vance aangetroffen. Het derde en laatste voorbeeld gaat over Arbeidsmatchplatform, en daar heb ik al uitgebreid over geschreven.

Twente
Over het ecosysteem van Twente zegt 8vance:

In Twente hebben 80 werkgevers hun krachten gebundeld om talent niet alleen binnen hun eigen organisaties, maar ook regionaal beter te benutten.
Het Twentse vacatureplatform, dat via matchingsoftware van 8vance vacatures aan talent koppelt, biedt momenteel ruim 1.400 vacatures aan.

En als ik dan op de link naar het vacatureplatform ga, krijg ik dit te zien:

Twente: Homepage vacatureplatform

Twente: Homepage vacatureplatform

Zit 8vance achter deze zoekfunctie? Ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen (8vance propageert skills matching en hier is geen skill te vinden), maar laat ik eens verder kijken. ik vink de checkbox Baan aan:

Twente: Homepage vacatureplatform, Baan aangevinkt
Twente: Homepage vacatureplatform, Baan aangevinkt

Kijk eens aan, ik krijg meer opties om te filteren en er worden vacatures getoond. Dit ziet er uit als een vacaturesite, en dat is het ook. Als ik naar een individuele vacature ga krijg ik daar een solliciteer knop te zien. Klik ik op de knop dan ga ik naar de vacature op de site van de werkgever/vacaturehouder. Een dertien in een dozijn vacaturesite. Met één uitzondering en dat is het kader Slim gematcht worden op vacatures, bijbanen, etc. met daarbij een call-to-action Klik hier. Dit moet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel naar 8vance navigeren. Klik:

 Jobliebe/8vance: homepage
Jobliebe/8vance: homepage

Ja hoor, dit scherm heb ik eerder gezien bij het testen van Arbeidsmatchplatform!. Dit is 8vance/Jobliebe.

Ten aanzien van bovenstaand scherm nog wel een serieus privacy issue: onderaan het registratiekader staat By continuing you agree to the Terms of Use and Privacy policy of Twente.com. Maar als je op  Privacy policy klikt, ga je niet naar de privacyverklaring van Twente, maar naar de Privacy Policy van 8vance! Een secundair isssue is natuurlijk dat de gebruiker impliciet toestemming geeft, simpelweg omdat de meeste gebruikers de regel By continuing you agree to the Terms of Use and Privacy policy of Twente.com niet registreren of niet lezen. Op zijn zachtst gezegd zeer onzorgvuldig.

Voor een uitgebreide behandeling van deze 8vance/Jobliebe  applicatie verwijs ik graag naar onderstaande drie artikelen:

Het is in dit verband voldoende om vast te stellen dat, om vacatures te gaan zien, je door heel, heel veel schermen heen moet. Alleen zeer vasthoudende werkzoekers nemen deze moeite, zeker als daarnaast op dezelfde site een toegankelijke vacaturesite te vinden is. Dit is het meerwerk dat een werkzoeker moet uitvoeren om resultaten te zien. Luiheid dient de mens. Maar niet bij 8vance:

  1. Registreren bij 8vance.
  2. Toestemmen, zie hieronder
  3. Specificeren, 5 schermen, zie hieronder
  4. Resultaten zien en hierop acteren

En vooral die laatste stap is teleurstellend.

Ad.2. Toestemming

Na registratie verschijnt er nog een soort registratiescherm:

Jobliebe/8vance: toestemming, 1
Jobliebe/8vance: toestemming, 1

Waarom gaat het in twee delen en waarom moet ik toestemming geven dat Twente mijn profiel gaat completeren?  En het lijkt er op dat Twente/8vance ambities, skills en voorkeuren gaan toevoegen? Denkt Twente/8vance soms dat zij mijn ambities en voorkeuren kennen? Een bizarre tussenstap die grote vragen oproept wat er met mijn data gaat gebeuren.

Als ik op Submit heb geklikt krijg ik dit scherm te zien:

Jobliebe/8vance: toestemming, 2
Jobliebe/8vance: toestemming, 2

Ik weet niet hoe de gemiddelde werkzoeker hier naar kijkt, maar ik vind het bizar. Mijn verzoek gaat opgepikt worden door een coach? Ik wil gewoon vacatures zien en mijn profiel hoeft niet “enhanced” te worden. Wat een gekkigheid.

Ad.3. Specificeren, 5 schermen
De volgende stap is het invoeren van profielkenmerken, en dat zijn vijf stappen

Jobliebe/8vance: specificatie, stap 1
Jobliebe/8vance: specificatie, stap 1

Ik wil ook nog even één van de vijf stappen laten zien, gewoon omdat het zo grappig is:

Jobliebe/8vance: specificatie, stap 4
Jobliebe/8vance: specificatie, stap 4

8vance laat zich voorstaan en skills-based matching pionier te zijn, maar als dit skills suggesties zijn voor een Product owner dan ga ik daar toch wel serieus aan twijfelen. Derivative financial instruments, energy-saving lamps en medical sales zijn bepaald geen geloofwaardige kandidaat-skills voor een product owner.

Jobliebe/8vance: specificatie, afsluiting
Jobliebe/8vance: specificatie, afsluiting

En hier wordt de spanning nog wat verder opgebouwd, ik ga mijn eerste matches zien. Eindelijk…

ad.4. Resultaten zien en hierop acteren
Om te vervolgen met een grote domper:

Jobliebe/8vance: Vacaturezoekresultaat pagina
Jobliebe/8vance: Vacaturezoekresultaat pagina

Ik ben blij dat ik geen aandacht hoeft te besteden aan ux & usability, want deze pagina ritselt echt van de issues. Maar de grootste teleurstelling is toch wel het feit dat ik na al die inspanning niet meer dan één vacature te zien krijg. Daar heb ik al die moeite voor gedaan?
En hier toont zich per direct ook de grootste makke van matching, zoals ik al zo vaak heb geconstateerd en beschreven. Matching is niet zinvol voor pak ‘em beet 90% van de markt waar zoeken een volwaardig en veel beter alternatief voor is. Zoeken is top-down (ik begin met 1.400 vacatures en ik filter) terwijl matchen bottom-up (ik voer eerst heel veel kenmerken in en daarna moet ik verwijderen) is. En werkzoekers zijn niet gewend (of bereid) om hun ingevoerde kenmerken zodanig te gaan tweaken dat er meer vacatures verschijnen. En dat is ook arbeidsintensief terwijl zoeken snel, simpel en tot op zeker hoogte intuitief is. Het is beter om filters toe te voegen, indien nodig, dan om filters te verwijderen.

Twente biedt twee oplossingen om werk te zoeken. De eerste (vacatures zoeken) is vertrouwd, meteen te gebruiken en levert begrijpelijke resultaten in een bekende interactie. De tweede is nieuw, vereist aanzienlijke inspanning, mogelijk de nodige frustratie, tegenvallende resultaten en een soms zeer ingewikkelde interactie (met name in de laatste stap hierboven). Het zou zeer interessant zijn om de journey van werkzoekenden te pakken te krijgen om te zien of dit ook wordt weerspiegeld in de traffic volumes. Ik ga ook eens navragen in hoeverre er kwantitatieve resultaten zijn te melden.

Arbeidsmatchplatform
Arbeidsmatchplatform is eind november 2023 live gegaan, na een zeer lange testperiode. Op 4 maart kreeg ik het volgende antwoord op mijn vraag of er al resultaten te melden zijn:

Over de stand van zaken rond Arbeidsmatchplatform het volgende:

Momenteel zijn wij volop bezig om onze organisatie en bijbehorende werkprocessen in te richten. In deze fase zijn de bezoekvolumes aan het platform nog zeer beperkt. Het is derhalve nu nog te vroeg om ervaringen en cijfers te delen. Wel kan ik je melden dat we op basis van nieuwe inzichten binnen onze ecosystemen bezig zijn de candidate journey te vernieuwen en met name te versimpelen. Dit zal naar verwachting rond de zomer leiden tot een nieuwe beroepskeuzetest. Wij hopen eind Q3 een eerste beeld te hebben van de werking en effecten daarvan. Wellicht dan ook een moment om daar eens nader over van gedachten te wisselen met elkaar.

Vrij vertaald: er is eigenlijk nog niet begonnen, en er is nog helemaal niemand geplaatst. En dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. Misschien wel in Q4 2024…

Slotopmerking
Ik heb geen idee of regionale ecosystemen de toekomst hebben. Maar wat als ik eens een klein uitstapje maak naar de retail sector? Zijn er daar regionale ecosystemen te signaleren? Zijn er plannen om Marktplaats of Autoweek of Funda op te delen in meerdere lokale spelers? Volgens mij niet, en retail loopt normaal gesproken altijd voor op recruitment. Daarnaast bieden filters je altijd de mogelijkheid om je eigen lokale omgeving te realiseren, zonder de beperkingen daarvan te hoeven ervaren. Dus waarom hebben regionale ecosystemen de toekomst? En, mutatis mutandis waarom de complexiteit van matching introduceren waar de eenvoud van zoeken voor het overgrote meerendeel van de bezoekers meer dan voldoende is? Wat is zo specifiek aan Twente, Arbeidsmatchplatform en Rivierenland dat het matching noodzakelijk zou maken?

Geef een reactie

1 Comment
  • Anoniem
    says:

    Op zich maakt het niet uit dat 8vance niet meld dat het een advertorial is die men plaatst omdat Werf& toch een recruitmentbureau is (voorheen heette het Bonque). Hun “nieuws” gedeelte is meer een blog voor SEO/relevantie dan een echt nieuws gedeelte. Dit is marketing/PR pur sang.