Arcadis doet aan matchen, met Eightfold

Arcadis logoIn een recent artikel op Totalent (de Engelse zustersite van digitale reclamefolder Werf&) komen twee werken-bij sites aan bod. Zonneplan en Arcadis zijn blijkbaar beiden met innovaties gekomen, en dat vond ik het een mooie aanleiding om eens zelf de neus aan het venster te steken en te kijken wat daar allemaal voor moois is bedacht. Met natuurlijk het perspectief van de werkzoeker als vertrekpunt. Gisteren heb ik Zonneplan bezocht (teleurstellend). Vandaag neem ik een kijkje bij Arcadis met de hoop dat mijn ervaring met de werken-bij site een boost krijgt

Eightfold
Laat ik beginnen met de olifant in de kamer: Eightfold. De Arcadis werken-bij site maakt nadrukkelijk gebruik van people aggregator Eightfold voor een deel van haar functionaliteit. En daarmee bindt Arcadis de kat op het spek, want persoonsgegevens worden door Arcadis met Eightfold uitgewisseld. Overigens zegt Arcadis hierover het volgende in haar privacyverklaring:

4.2 Where Arcadis has contracted with a trusted third-party provider to manage its online employment application process, Arcadis put in place an agreement with such third party service provider to protect your personal data. The third-party provider will be allowed to use candidate information to process Arcadis employment applications only and not for its own purposes.

We moeten er dus maar op vertrouwen dat Eightfold de overeenkomst met Arcadis respecteert en de persoonsgegevens niet stiekem langs haar eigen massieve persoonsdatabase haalt. Of nog erger… Dat vraagt om zeer veel vertrouwen gezien de aard van Eightfold en de schier onmogelijke taak om dit te controleren. Het lijkt me verstandig als Arcadis deze keuze heroverweegt. Voordat een AVG of AI Act dit gaat afdwingen…

Werken-bij site
Dit is de homepage van de werken-bij site:

Arcadis werken-bij homepage
Arcadis werken-bij homepage

En als ik op de Zoeken naar een baan knop klik, krijg ik dit te zien:

Arcadis werken-bij homepage, vacatures zoeken
Arcadis werken-bij homepage, vacatures zoeken

Toch wel gek dat ik op de homepage geen mogelijkheid krijg om naar vacatures te zoeken, maar dit terzijde.

Als we hier op de knop Search klikken, zitten we plotseling in een andere applicatie, de look en feel is onvergelijkbaar. En dit is ook het moment dat we van careers.arcadis.com plots overschakelen naar jobs.arcadis.com/careers. Die laatste url is Eightfold. En dat ziet er zo uit:

Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold
Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold

De snelzoekfunctie is totaal anders weergegeven, de dikke oranje knop met Search is vervangen door een iele knop met een oranje outline en het woord Go, de zoekveld labels (Search for job title en Enter location) zijn vervangen door Search en City, state, zip code or “remote”. Als Arcadis de oplettenheid van haar bezoekers wil testen dan is ze met vlag en wimpel geslaagd. Voor een drempelloze user experience is Arcadis echter als een baksteen gezakt.

Als ik op de Advanced options link klik dan krijg ik dit te zien:

Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold, filteropties
Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold, filteropties

Voor een site met maar ruim 1.600 vacatures is dit een zeer magere set aan filteropties… Skills, senioriteit en onsite/remote/hybrid… Maar goed, beter iets dan niets zullen we maar denken.

Verder naar beneden laat de werken-bij homepage ook meteen resultaten zien, zoals bij een combinatiepagina, met het vacaturezoekresultaat in de linkerkolom en de vacaturedetails van de aangeklikte vacature (in de linkerkolom) gepresenteerd in de rechterkolom. Je moet dat overigens zelf ontdekken, want de vacatures worden below the fold getoond:

Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold, combinatiescherm
Arcadis, vacatures zoeken/matchen, Eightfold, combinatiescherm

Maar Arcadis biedt ook een mogelijkheid om mijn cv achter te laten (Let your resume search for jobs, Draft& Drop File). En als ik daar op klik en vervolgens één van mijn vele cv’s selecteer, krijg ik dit te zien:

Arcadis, Data Privacy Agreement
Arcadis, Data Privacy Agreement

Iedereen de eerste regel gelezen?

When you upload your resume, we provide job recommendations to you. You will also receive job recommendations by email.

Da’s een beetje gek, ik kan me niet herinneren dat ik om een vacature e-mail had gevraagd. Blijkbaar denkt Arcadis over voorspellende gaven te beschikken. Niet zo handig…

Maar het resultaat mag er weer wel zijn:

Arcadis combinatiepagina met matchresultaten obv geupload cv
Arcadis combinatiepagina met matchresultaten obv geupload cv

Het geeft in de vacaturedetails kolom een beeld van mijn kansen en waarom ik een goede match voor deze functie ben. Dat is voldoende om mijn interesse te wekken en verder te lezen. Overigens zijn niet alle resultaten een strong match, zoals dit voorbeeld laat zien:

Arcadis combinatiepagina met matchresultaten obv geupload cv
Arcadis combinatiepagina met matchresultaten obv geupload cv

Nou heb ik in mijn leven nog nooit zelfstandig akoustisch onderzoek gedaan, maar ik ben er klaar voor. En het is natuurlijk heel fijn om zoveel overeenkomstige (en veel te abstracte) skills te bezitten. Ik sta in ieder geval te popelen om industrieel Nederland een toontje lager te laten zingen. Op het gebied van geluidsoverlast natuurlijk.

Slotopmerkingen
Bij Arcadis geen toeters of bellen (god zij geprezen) rondom hun (vernieuwing?) met de matchfunctie van Eightfold. Wel een redelijk werkende careersite, waar weliswaar de nodige zaken aan ontbreken, maar waar de kerntaak goed wordt ingevuld en waar werkzoekers waarschijnlijk hun weg wel kunnen vinden. Arcadis dient wel ernstig na te denken over (en vervolgens wat te doen aan) het aantal filteropties en de interactie die voor filters wordt geboden. O ja, en het zoekveld voor locatie doet het niet. En…

Weekend!

Geef een reactie