Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Een nabrander

logo en logotype 8vanceGisteren heb ik uitgebreid stilgestaan bij een artikel dat door 8vance op LinkedIn is geplaatst en waarin het bedrijf betoogt het met de privacy niet zo nauw te nemen. Dit nadat enkele dagen eerder Meta (samen met een aantal bedrijven, instellingen en individuen, waaronder 8vance) een open brief had geplaatst met dezelfde strekking, gericht aan de EU.

Vandaag wil ik de consequenties van de werkwijze van 8vance eens tegen het licht houden. En daarvoor sta ik eerst en vooral stil bij het UWV.


Het UWV
Als uitvoeringsorganisatie dient het UWV zich strikt te houden aan wetgeving, en aan de AVG in het bijzonder. UWV heeft een grote verantwoordelijkheid in het beschermen van persoonsgegevens die burgers aan het UWV (moeten) toevertrouwen. Het betekent dat toeleveranciers aan diezelfde hoge standaard moeten voldoen, en laat 8vance nou een toeleverancier van UWV zijn.

En dat roept de vraag op of UWV zaken kan/wil doen met een toeleverancier die publiekelijk verklaard dat de wetgeving in Nederland (en Europa) doorslaat in het voordeel van privacy en het leven van “AI”bedrijven onmogelijk maakt. Op dit moment lijkt dat nog altijd het geval te zijn, maar ik vraag me af of, en zo ja wanneer een ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (waar het UWV onder valt) of de Autoriteit Persoonsgegevens (de toezichthouder mbt AVG) hierop gaan ingrijpen. Of moeten we constateren dat de AVG een tandenloze tijger is (geworden)?

Arbeidsmatchplatform
Arbeidsmatchplatform is een samenwerkingsverband van Alliander, Enexis, KPN, Stedin, Tennet, Van Gelder en Van Voskuilen Infratechniek. Grote en respectabele bedrijven die via dit samenwerkingsverband proberen hun tekort aan personeel te verkleinen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de techniek van 8vance. De samenwerkende partners nemen allen de AVG zeer serieus. Maar zijn de partners ook bekend met het feit dat 8vance daar totaal anders naar kijkt? En is dat reden om naar een andere zoektechnologie om te zien

Andere samenwerkingsverbanden
Er zijn nog een aantal andere samenwerkingsverbanden (Twente (bedrijven) en Riverboard (gemeenten!)) waar feitelijk dezelfde redenatie voor opgaat. En waar bedrijven en gemeenten vanzelfsprekend de AVG respecteren. Maar zijn deze bedrijven en gemeenten bekend met de positie die 8vance ten aanzien van de AVG inneemt? En wat gaan zij daar aan doen?

Universiteit van Twente
En dan is er nog andersoortig samenwerkingsverband waarbij de universiteit van Twente gebruik (gaat) maken van de matching technologie van 8vance, dezelfde matchingtechnologie die is getraind met gescrapete persoonsgegevens van 85 miljoen personen (zonder toestemming van die personen en zonder toestemming van de bron(nen), vooral LinkedIn). Een handelswijze die 8vance wil kunnen voortzetten, vandaar die behoefte om de AVG af te zwakken. Kan de universiteit van Twente de wet negeren?

Slotopmerking
Een maximumsnelheid zonder toezicht en boetes (bij overtreding) is een vrijbrief om net zo snel te rijden als je zelf verantwoord acht. 8vance wenst zich niets aan te trekken van de AVG en kan bij uitblijven van toezicht en correctie feitelijk haar goddelijke gang gaan. Het is niet zo dat SZW of AP onbekend zijn met het bedrijf, maar er is tot op heden geen zichtbare actie ondernomen. En ook UWV speelt stommetje, want zij is volledig op de hoogte van alle misstanden. En gaat onverstoorbaar door met de ontwikkeling van een ‘match’toepassing afkomstig van 8vance. Wat een trieste situatie…

Geef een reactie