Als gevolg van de Paasdagen is het aantal nieuwe vacatures per regio natuurlijk gedaald. De vraag is alleen of Pasen volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor de nogal forse daling in het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken.
Want de daling lijkt groter dan op basis van een werkweek van vier werkdagen kan worden verklaard. Maar misschien word ik wel meegesleept in de overdaad aan gesomber…
In een grafiek voor de afgelopen drie weken ziet het er zo uit:
Daar wordt je dus niet vrolijk van; het is slechts dalingen wat de klok slaat:
- Zuid: –0,3%
- West: –0,5%
- Oost: –0,4%
- Noord: -0,1%
Waarbij eigenlijk alleen Noord-Nederland zich een beetje aan de malaise onttrekt, maar gezien de grootte van het vacaturemotortje zet dat niet al teveel zoden aan de dijk…
Het langere termijn beeld ziet er als volgt uit:
Met name Oost-Nederland laat zo langzamerhand een schokkende daling van het volume aan nieuwe vacatures zien. Het lijkt er toch ernstig op dat in deze regio de recessie in volle kracht heeft toegeslagen. Sterker dan in alle andere regio’s.
Maar ook Zuid- en West-Nederland lijken de klappn steeds duidelijker te voelen. Alleen in Noord-Nederland lijkt het allemaal (nog) mee te vallen. De vraag is echter of dit slechts een kwestie van tijd is.
Al met al is het toch wel een erg droevig beeld aan het worden. En omdat ik een beetje recessie-moe heb ik zo langzamerhand behoefte aan wat positief nieuws. Het lijkt er alleen niet op dat ik hier op korte termijn op kan rekenen. Bummer!
Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:
Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.
Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:
- Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
- West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
- Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
- Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente
Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.