Registratie bij vacaturesites, hoe en waarom?

Registratie, waarom eigenlijk?
Vroeger kocht ik op zaterdag de Volkskrant als ik op zoek was naar een nieuwe baan (zie mijn vorige blog entry). Ik ploos de vacatures door en als ik een interessante vacature had gevonden reageerde ik daarop.

Vandaag de dag is de krant niet langer de aangewezen plek om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Tenslotte is tegenwoordig het grootste vacature aanbod online te vinden. Maar in tegenstelling tot de krant moet ik me in de meeste gevallen op een vacaturesite registreren als ik direct op een interessante baan wil reageren. Als banenzoeker vind ik dat eigenlijk flauwekul. En ik hoefde me vroeger toch ook niet bij krant aan te melden als ik via die krant op een vacature wilde reageren? Dat gaan we dan maar even uitzoeken …

Maar als er blijkbaar niets anders opzit, dan doen we het toch gewoon?. Maar welke gegevens vragen die sites nou eigenlijk van mij, en kan dat eigenlijk allemaal zomaar? Tijd voor een vergelijkend mini onderzoek onder de vacaturesites met het grootste aanbod (Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Werk.nl en Totaljobs). Megajobs is een aggregator, dus die tel ik niet mee.

Nationale Vacaturebank, simpel maar ook veilig?
Opgewekt startte ik bij Nationale Vacaturebank, van de commerciële sites degene met het grootste aanbod aan vacatures. En ik bleef opgewekt, want ik hoefde me nergens te registeren! Het is alleen volstrekt onduidelijk of de gegevens die je bij de solliciatie opgeeft al dan niet bij Nationale Vacaturebank geregistreerd worden.

Monsterboard, monsterachtig veel eisen
Mijn humeur zakte echter al snel toen ik bij Monsterboard aan de slag ging. Als ik wil solliciteren vraagt Monsterboard belachelijk veel informatie (naam, adres, opleiding werkervaring, niveau), er wordt automatisch een job agent aangemaakt (vreemd!) en je wordt verplicht een CV te maken. En oeps… mijn ‘sollicitatie’ word direct, automatisch verstuurd… waardoor ik nu tenminste één werkgever ongelukkig heb gemaakt. Vanaf deze plek, mijn oprechte excuses!

Werk.nl, kan je daar wel solliciteren?
Werk.nl is een wel heel bijzonder verhaal. Het zoeken naar vacatures via deze site is zo onhandig dat ik me afvraag wie daar doorheen komt, maar daarover een andere keer. Als het me eindelijk is gelukt om een leuke vacature te vinden en ik geef aan online te willen reageren wacht een volgende martelgang; de registratie. Na opgave van een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mail adres kan ik inloggen, maar nu moet ik in stappen mijn hele CV handmatig invoeren. Dat met die krant van vroeger, dat was eigenlijk zoveel werk nog niet. Ik ben uiteindelijk afgehaakt.

Totaljobs.nl, totale onduidelijkheid
Totaljobs lijkt geen registratie te verlangen, maar als ik online solliciteer via deze site wordt ik onderaan stiekem geïnformeerd dat mijn gegevens door Totaljobs worden geregistreerd (in ieder geval e-mail adres en CV en eventueel geslacht, voor en achternaam). Het wordt nog erger, want ik geef ook goedkeuring voor het gebruik van mijn gegevens voor marketing doeleinden, zonder dat ik dat door hoef te hebben. In mijn volgende blog kom ik hier op terug, want dit riekt naar ie ouderwetse colportage.

“Conclusies”
Van de ‘onderzochte’ sites lijkt Nationale Vacaturebank dus het meest op mijn oude, vertrouwde krant, maar ik weet niet zeker wat er met mijn gegevens gebeurt. Hun privacy statement geeft hierover geen duidelijkheid.
Monsterboard vraagt disproportioneel veel informatie en is niet eens aangesloten bij het College Bescherming Persoonsgegevens.
Werk.nl, tja, de naam van de site zegt het al, je werkt je er uit de naad.
En Totaljobs is dan wel aangesloten bij het College Bescherming Persoonsgegevens maar de vraag is welke bescherming je dat als consument nou eigenlijk geeft gezien de manier waarop Totaljobs je gegevens verzameld.

Deze blog is eerder verschenen op Expand.

Geef een reactie