Totaljobs: Online sollicitatie of online colportage?

Totaljobs, het nieuwe colporteren
Zoals beloofd kom ik deze keer terug op de ‘colportage methode’ die Totaljobs erop nahoudt om sollicitanten te registreren (en vervolgens door te verkopen).

Een online sollicitatie formulier van Totaljobs.nl ziet er zo uit:

clip_image002

In deze afbeelding zijn e-mail adres en onderwerp van de betreffende vacature verwijderd.

wat moet ik nou eigenlijk invullen?
Totaljobs laat de gebruiker gissen naar het al dan niet verplicht zijn van de invoervelden door het ontbreken van informatie over wat minimaal verplicht is. Als je wilt solliciteren vul je dan al gauw alles in, terwijl eigenlijk alleen e-mail adres, de keuze van werkbevoegdheid en CV verplicht zijn.

en waarom vertelt Totaljobs niet wat er met mijn gegevens gebeurt?
Maar mijn classificatie van dit sollicitatie formulier als een ‘colportage methode’ richt zich op het (door mij) roodomrande gedeelte. De daarin zichtbare informatie is maar een klein gedeelte van de totale tekst en op geen enkele manier wordt aan de gebruiker aangegeven dat deze tekst heel belangrijk is om te lezen.

… omdat ze blijkbaar niet willen dat ik weet wat ze doen
Nog sterker, door de visueel dominant aanwezige knop VERSTUUR ben je als gebruiker geneigd niet eens naar de tekst te kijken. Tenslotte ben je hier aanbeland om te solliciteren. Dat je door op VERSTUUR te klikken automatisch akkoord gaat met een registratie op Totaljobs en dat je Totaljobs toestemming geeft om met jouw gegevens geld te verdienen is helemaal niet duidelijk. Ook is er geen direct zichtbare verwijzing naar een privacy verklaring, terwijl privacy gevoelige informatie van de sollicitant wordt gevraagd.

Als je de hele tekst wel zou gaan lezen, kom je op een gegeven moment uit bij de volgende twee zinnen:

Wij kunnen je contactgegevens ook gebruiken om je informatie te zenden over andere werkgerelateerde producten en diensten die wij aanbieden. Indien je dit niet wenst, kun je dit hier aan ons kenbaar maken.

Dit is natuurlijk al zeer onfatsoenlijk, een verborgen en active opt-out in plaats van een zichtbare en actieve opt-in! Maar het wordt nog veel erger…

want ze willen me helemaal suf gaan spammen!
Natuurlijk klik ik op de link waarna onderstaande pop-up verschijnt:

clip_image004
In tegenstelling tot de tekst is niet de checkbox met werkgerelateerde produkten en diensten aangevinkt, maar de checkbox met informatie over andere produkten en diensten. Dus eigenlijk iedereen aan wie Totaljobs mijn e-mail zou kunnen verkopen! De tekst is dus ronduit misleidend (en zeer profijtelijk voor Totaljobs).

Ik klik het vinkje van de checkbox uit en klik vervolgens op de knop VERSTUUR. Omdat ik nu heel achterdochtig ben geworden open ik de pop-up nog een keer om te zien of mijn keuze nu is aangepast. En mijn achterdocht wordt beloond; de checkbox staat gewoon weer aan! De vraag is nu of de pop-up gewoon mijn keuze niet onthoudt of dat het eigenlijk een ‘fop-up’ is.

en wat doen ze eigenlijk met mijn gegevens?
Nog even terug naar de tekst:
Wij kunnen je contactgegevens ook gebruiken om je informatie te zenden over andere werkgerelateerde producten en diensten die wij aanbieden. Indien je dit niet wenst, kun je dit hier aan ons kenbaar maken.

Wat bedoelt Totaljobs eigenlijk met ‘mijn contactgegevens’? Alleen mijn naam en e-mail adres of ook mijn CV?? Ik heb geen idee.

Totaljobs, colportage opnieuw uitgevonden
Samengevat komt het erop neer dat de manier waarop Totaljobs gegevens van sollicitanten verzamelt onzorgvuldig, misleidend en onjuist is.  Als deze methodes zijn toegestaan voor bedrijven die zich hebben aangesloten bij het College Bescherming Persoonsgegevens dan vraag ik me af waar dat College feitelijk voor staat. Het lijkt me niet voor de bescherming van mijn Persoonsgegevens.

En als je toch via Totaljobs wil solliciteren dan weet je nu in ieder geval wat je te wachten staat. Zet maar alvast een hele grote spambox klaar!

Geef een reactie