Werk.nl. Hogere opleiding en dosis wanhoop vereist

clip_image002

Zoals beloofd ga ik in deze (en komende) blog entries dieper in op de zoekstrategie van de grotere vacaturesites (Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard.nl, Totaljobs.nl, in die volgorde).

Ik begin vandaag met Werk.nl, de vacaturesite van Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), met afstand de site met het grootste aantal vacatures in Nederland (bijna 75.000 op dit moment). Het CWI is een publieke organisatie, één van haar doelen het transparant(er) maken van de arbeidsmarkt.

Waar kan ik hier naar vacatures zoeken?
Het was even puzzelen waar ik naar vacatures kan zoeken. De kleine en nogal drukke homepage van Werk.nl biedt geen zoekmogelijkheid; uitsluitend een link: “Zoek vacatures”. Als ik daarop klik krijg ik een scherm te zien waar ik kan zoeken naar banen:

clip_image004

En kan het dan een beetje snel?
En meteen goed nieuws, althans volgens Werk.nl, want bovenaan het zoekscherm staat de positief bedoelde tekst “Stap 1: Snel een baan zoeken”. Alleen… het onderdeeltje “Stap 1” baart me enige zorg. Zijn er dan meerdere stappen nodig om te zoeken? Vreemd. Als Google verslaafde ben ik gewend aan zoekresultaten in één stap.

Al gauw merk ik dat Werk.nl een totaal andere definitie voor het woord ‘snel’ hanteert. Het blijkt namelijk dat je verplicht (!) drie criteria in moet vullen (één functie, één of meerdere regio’s en het aantal gewenste werkuren).

Waar is mijn functie gebleven?
En voor de functie moet ik verplicht gebruik maken van een functie-indeling waar ik spontaan hartkloppingen van krijg. Want probeer voor de grap maar eens “ICT manager” of “account manager” te vinden. Bestaan niet volgens CWI, of ik heb ze niet kunnen vinden. Wat op zich niet eens zo vreemd zou zijn, want zoeken bij Werk.nl vereist volgens mij minimaal een universitaire opleiding bedrijfskunde. Gelukkig staat de tegenwoordig zeer populaire functie van “darmenbewerker” wel in de CWI lijst…

En wat is eigenlijk het verschil tussen de opties lettercombinatie, trefwoord en sector?

En betekent dat als ik op de knop “zoeken” druk, ik dan naar banen zoek? Nee, wat zei ik ook alweer over die hogere opleiding… ik ben pas op zoek naar functienamen, verder niets!

Maar het kan erger, en dat wordt het ook. Want als ik geen passende functie heb kunnen vinden, valt mijn oog op de tekst: “Staat uw beroep niet precies in de lijst? Kies wat erop lijkt of ga terug naar Stap 1”. @#%$#*, ik ben nog steeds bij stap 1, ik niet verder terug!

Ah, eindelijk kan ik zoeken
Als ik uit frustratie maar een willekeurige functie heb gekozen en vervolgens een regio en mijn gewenste aantal uur per week heb ingevuld, komt bij toverslag onderaan het scherm een extra knop “Zoek die baan” tevoorschijn. Eindelijk, ik heb blijkbaar alle hordes overwonnen!

En inderdaad, als ik op deze knop klik krijg ik een lijst met vacatures te zien (hoera! ik ben al… bij Stap 2). Gek genoeg krijg ik allerlei andere functienamen te zien behalve die ene functienaam die ik mocht kiezen in mijn zoekopdracht. Waarom moest ik dan al die moeite doen om één functie te selecteren? En hoe goed klopt dan eigenlijk het zoekresultaat met mijn selectiecriteria? Ik heb geen idee.

Werk.nl? Een zware klus!
Ik vraag me als normale banenzoeker af wat ik hier aan het doen ben. Snel een baan zoeken? Niet bij Werk.nl!  Je moet een wanhopige en tegelijkertijd hoog opgeleide banenzoeker zijn om je door dit zoekproces niet uit het veld te laten slaan. Om vervolgens in verwarring te worden achtergelaten met het zoekresultaat.

Misschien is het wel een bewuste strategie van CWI. Door een zo frustrerend mogelijke ervaring te bieden gaan alle werkelozen zo snel mogelijk weer aan het werk. Slim… Alleen jammer dat ze geen baan via Werk.nl hebben kunnen vinden.

Er lijkt overigens één lichtpuntje te zijn. Op de homepage van Werk.nl staat een nogal schreeuwerige banner die vertelt dat ik dit najaar sneller kan zoeken … en vinden. Ik ben sceptisch, maar wordt zeker vervolgd.

Volgende keer: Nationale Vacaturebank

Deze blog is eerder verschenen op Expand

Geef een reactie