Werk.nl, sterk verbeterd en (nog) zeer instabiel

De nieuwe versie van Werk.nl is (af en toe) in de lucht en ik heb daarom de zoekfunctionaliteit aan een kort onderzoek onderworpen. En laat ik maar meteen mijn eindconclusie in de strijd gooien: veel en veel beter dan de oude versie. Gefeliciteerd CWI, werk.nl is niet langer uitsluitend voor wanhopige, hoog opgeleide werkzoekenden.

Een prima start…
De homepage toont een veel rustiger interface met zoekfunctionaliteit prominent in het midden van de pagina. Een verademing. En gelukkig ook geen “Snel zoeken … in 3 stappen” meer, maar direct zoeken en resultaten zien. Top!

met helaas een magere zoekfunctie op trefwoord…
Maar helaas heeft Werk.nl niet goed opgelet bij mijn beoordeling van NVB, want als ik account manager als zoekcriterium kies krijg ik ook manager schadeverzekeringen, financieel manager, etc. De kwaliteit van het zoeken met trefwoord is dus van hetzelfde lage niveau als bij NVB.
En uitgebreid zoeken biedt weinig soelaas, want de extra zoekcriteria zijn vast/tijdelijk werk, werktijden en soort loon. Niet echt zoekcriteria waar ik als gemiddelde werkzoekende veel aan heb om mijn zoekresultaten mee te verfijnen.

en een paar hele goede verbeteringen!
Als je een lijst met functies voor je neus hebt, biedt Werk.nl een paar uitstekende vernieuwingen. Allereerst zijn er de suggesties met verwante beroepen (zie ook Monsterboard). En dan zijn er tevens een aantal verfijningmogelijkheden, vergelijkbaar met Totaljobs.

plus een paar aparte nieuwigheden
Als ik met de muis over de functietitel ‘hover’ krijg ik een hele grote tooltip voor mijn neus die het grootste deel van de functietitel bedekt. Dit blijkt een wervingstekst te zijn. Hoe ik dat weet? Omdat bij functies zonder wervingstekst dezelfde grote tooltip verschijnt met de mededeling: Geen wervingstekst beschikbaar. Goed om te weten?

Omdat de functietitel een hyperlink is, en de tooltip het grootste deel van de functietitel bedekt, denk ik dat ik op het kleine stukje hyperlink wat nog bloot ligt moet klikken. Maar dat valt gelukkig mee, klik gewoon op de tooltip en je gaat naar de functiedetails.
Tip: laat de tooltip direct boven de functietitel verschijnen, vermijdt denkwerk voor de gebruiker.

Ook is het erg vreemd dat niet meer dan 100 vacatures worden getoond, en nog wel om technische redenen. Je vraagt je af welke technische redenen dit dan wel mogen zijn, en waarom al die andere vacaturesites daar dan niet mee worstelen!

Opvallend is het fors lagere aantal vacatures (ruim 7.000 minder in een week tijd), waarmee het verschil tussen NVB en Werk.nl bijna verdwenen is. Werk.nl is wel veel trotser geworden op het aantal vacatures; het aantal staat dan dominant op de Homepage in het midden. Maar het gaat toch echt niet alleen om de aantallen!

en een vreemd dingetje
Het eerste wat ik op elke vacaturesite doe is proberen te zoeken zonder zoekcriteria. En Werk.nl toont dezelfde vreemde afwijking als Totaljobs; vrijwel altijd wijkt het aantal vacatures op de homepage af van het aantal vacatures dat op de resultaatpagina wordt weergegeven. In het geval van Werk.nl was het 60.333 op de homepage en 60.324 op de resultaatpagina. Vreemd.

maar werk.nl staat nog niet stevig op de benen
Het lijkt erop dat Werk.nl nog de nodige startproblemen kent; de site is zeer instabiel en de performance buitengewoon variabel. Met grote regelmaat krijg ik time out messages:
– Werknemer provider timed out
– Actions Portlet has timed out
– Error: Timeout occurred while retrieving page meta data.

En net als gisteren kreeg ik ook vandaag uiteindelijk de nekslag:

Storing. Helaas is werk.nl momenteel niet bereikbaar. We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor het ongemak

En op een gegeven moment krijg ik zelfs de Oracle Application server page voor mijn neus, met daarop de volgende informatie:

clip_image002

Da’s behoorlijk eng…

Deze blog is eerder verschenen op Expand

Geef een reactie